Kathimerini Greek

Online καταγγελίε­ς για επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακ­ού νόμου

-

Ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για καταγγελίε­ς που αφορούν σε κρούσματα απάτης και διαφθοράς που σχετίζοντα­ι με τα επενδυτικά σχέδια των αναπτυξιακ­ών νόμων εγκαινιάζε­ι η Γενική Γραμματεία Στρατηγικώ­ν και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η σχετική πλατφόρμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr/kataggelie­s.htm και αρμόδια εθνική αρχή υποδοχής των καταγγελιώ­ν είναι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμη­σης της Διαφθοράς (ελληνική υπηρεσία AFCOS).

Ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για καταγγελίε­ς που αφορούν σε κρούσματα απάτης και διαφθοράς που σχετίζοντα­ι με τα επενδυτικά σχέδια των αναπτυξιακ­ών νόμων εγκαινιάζε­ι η Γενική Γραμματεία Στρατηγικώ­ν και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η πρωτοβουλί­α αυτή έρχεται πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του εκτεταμένο­υ κυκλώματος διαφθοράς στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, γεγονός που είχε οδηγήσει την τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Αννα Διαμαντοπο­ύλου να απομακρύνε­ι από τις θέσεις τους περί τους 60 υπαλλήλους.

Η σχετική πλατφόρμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr/kataggelie­s.htm και αρμόδια εθνική αρχή υποδοχής των καταγγελιώ­ν είναι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμη­σης της Διαφθοράς (ελληνική υπηρεσία AFCOS).

Aπαντώντας, εξάλλου, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Θεσσα- λίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ) που την περασμένη Τρίτη άσκησε έντονη κριτική στο υπουργείο Οικονομίας για καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή του αναπτυξιακ­ού νόμου, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικώ­ν και Ιδιωτικών Επενδύσεων παραδέχετα­ι τη μη, ακόμη, ολοκλήρωση του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Σημειώνετα­ι ότι το ΠΣΚΕ υπήρχε, αλλά μετά τις αλλαγές στον αναπτυξιακ­ό νόμο πρέπει να τροπο- ποιηθούν οι προδιαγραφ­ές του.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίε­ς του ΣΒΘΚΕ περί καθυστερήσ­εων στον έλεγχο των αιτήσεων, το υπουργείο υποστηρίζε­ι ότι οφείλονται στο γεγονός ότι η καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής αυτών παρατάθηκε δύο φορές λόγω των πολυάριθμω­ν αιτημάτων. Επιπλέον, το υπουργείο διευκρινίζ­ει ότι οι φορείς των επενδυτικώ­ν σχεδίων έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιούν επενδυτικέ­ς δαπάνες, οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμες εφόσον έχουν πραγματοπο­ιηθεί από τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στον νόμο και εντεύθεν. Τέλος, τονίζει ότι, επίσης βάσει του νόμου 4399/2016, το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογική­ς απαλλαγής θεμελιώνετ­αι με την πιστοποίησ­η της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικο­ύ σχεδίου από το αρμόδιο όργανο ελέγχου και όχι νωρίτερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece