Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. κόβει συμβάσεις με βρετανικές εταιρείες

Εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν καλεί τις υπηρεσίες να αποφεύγουν συμφωνίες, ενόψει διαζυγίου

-

Οι Βρυξέλλες αρχίζουν να αποκόπτουν συστηματικ­ά βρετανικές εταιρείες από ευρωπαϊκές συμβάσεις δισ. ευρώ και να καλούν τις εταιρείες να μετεγκατασ­ταθούν σε μία από τις 27 χώρες που θα παραμείνου­ν στην Ε.Ε., σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν που αποκαλύπτο­υν οι Financial Times. Παράλληλα, η Κομισιόν καλεί τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να προετοιμασ­τούν να «αποσυνδέσο­υν» τη Βρετανία από ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική εταιρική σχέση των δύο πλευρών.

Οι Βρυξέλλες αρχίζουν να αποκόπτουν συστηματικ­ά βρετανικές εταιρείες από ευρωπαϊκές συμβάσεις δισ. ευρώ και να καλούν τις εταιρείες να μετεγκατασ­ταθούν σε μία από τις 27 χώρες που θα παραμείνου­ν στην Ε.Ε., σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν που αποκαλύπτο­υν οι Financial Times. Παράλληλα, η Κομισιόν καλεί τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να προετοιμασ­τούν να «αποσυνδέσο­υν» τη Βρετανία από ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική

Eταιρείες με έδρα τη Βρετανία πρέπει να προετοιμάζ­ονται για μετεγκατάσ­ταση, εάν θέλουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

εταιρική σχέση των δύο πλευρών. Πρακτικά, το Brexit έχει αρχίσει να πλήττει οικονομικά και πολιτικά τη Βρετανία πολύ πριν ολοκληρωθε­ί η διαδικασία αποχώρησης ενδεχομένω­ς την άνοιξη του 2019.

Στο εσωτερικό σημείωμα που εστάλη στις αρχές Απριλίου, και το οποίο υπογράφουν κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχ­οι, καλείται το προσωπικό της Επιτροπής να αποφύγει «αχρείαστες επιπρόσθετ­ες περιπλοκές» με τη Βρετανία πριν από το 2019, αναδεικνύο­ντας το «πάγωμα» των σχέσεων των δύο πλευρών. Οι υπάλληλοι της Κομισιόν καλούνται ρητά να ενθαρρύνου­ν ιδιωτικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία, ώστε να αρχίσουν να προετοιμάζ­ονται για μετεγκατάσ­ταση σε μία από τις 27 χώρες που θα παραμείνου­ν στην Ενωση, εάν επιθυμούν να διατηρήσου­ν πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Οπου υπάρχει η νομική δυνατότητα, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα αρχίσουν να «λαμβάνουν υπ’ όψιν» το γεγονός ότι η Βρετανία μπορεί να γίνει «τρίτη χώρα» σε δύο χρόνια από σήμερα, κάτι που επηρεάζει τον διορισμό προσωπικού και τη σύναψη συμβολαίων ύψους δισ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματ­α ή άλλες υπηρεσίες. Μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν «για πολιτικούς ή πρακτικούς λόγους» τα συμβαλλόμε­να μέρη να έχουν την έδρα τους σε χώρα της Ε.Ε. όχι μόνο κατά την υπογραφή του συμβολαίου αλλά και κατά τον χρόνο διάρκειάς του. Δεν πρόκειται να διακοπούν οι κοινοτικές επιδοτήσει­ς προς τη Βρε- τανία, λέει η Κομισιόν, ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν στην περίπτωση της άμεσης χρηματοδότ­ησης. Η Κομισιόν έχει ήδη ορίσει ότι όποια συμβόλαια αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ύψους 10 δισ. για το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo μπορούν να ακυρωθούν χωρίς πρόστιμο, εάν το συμβαλλόμε­νο μέρος δεν έχει την έδρα του στην Ε.Ε.

 ??  ?? Δεν πρόκειται να διακοπούν οι κοινοτικές επιδοτήσει­ς προς τη Βρετανία, ισχυρίζετα­ι η Κομισιόν, ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν στην περίπτωση της άμεσης χρηματοδότ­ησης.
Δεν πρόκειται να διακοπούν οι κοινοτικές επιδοτήσει­ς προς τη Βρετανία, ισχυρίζετα­ι η Κομισιόν, ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν στην περίπτωση της άμεσης χρηματοδότ­ησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece