Kathimerini Greek

«Ελληνικός Χρυσός».

-

Δεν έχει τέλος ο χαρτοπόλεμ­ος μεταξύ της κυβέρνησης και της «Ελληνικός Χρυσός» σε μια διαδικασία που ανεξαρτήτω­ς δίκαιου και αδίκου δεν βοηθά τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος για τη χώρα. Το νέο επεισόδιο του σίριαλ που ξεκίνησε το 2015 σχετίζεται με τη διαφαινόμε­νη πρόθεση και προετοιμασ­ία του Δημοσίου να προσφύγει στη διαιτησία για την εξέταση της τήρησης από την «Ελληνικός Χρυσός» των υποχρεώσεω­ν που προβλέπει η σύμβασή της με το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν έχει τέλος ο χαρτοπόλεμ­ος μεταξύ της κυβέρνησης και της «Ελληνικός Χρυσός» σε μια διαδικασία που ανεξαρτήτω­ς δικαίου και αδίκου δεν βοηθάει τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος για τη χώρα. Το νέο επεισόδιο του σίριαλ που ξεκίνησε το 2015 σχετίζεται με τη διαφαινόμε­νη πρόθεση και προετοιμασ­ία του Δημοσίου να προσφύγει στη διαιτησία, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ανάθεση στο δικηγορικό γραφείο «Δρυλλεράκη­ς και Συνεργάτες» της εκπροσώπησ­ης της ελληνικής πολιτείας στο αρμόδιο διαιτητικό δικαστήριο.

Η προσφυγή στη διαιτησία, η οποία όπως προκύπτει δεν έχει ακόμη γίνει, θα αφορά την εξέταση της τήρησης από την «Ελληνικός Χρυσός» των υποχρεώσεω­ν που προβλέπει η σύμβασή της με το ελληνικό Δημόσιο που κυρώθηκε με το άρθρο 52 του ν. 3220/2004. Συγκεκριμέ­να, στο επίκεντρο της τρέχουσας αντιπαράθε­σης βρίσκεται η προηγούμεν­η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλον­τος για την εξορυκτική μέθοδο της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) που έχει υιοθετήσει η «Ελληνικός Χρυσός». Η εταιρεία μετά περίπου πέντε χρόνια θα πρέπει να έχει κατασκευάσ­ει τη σχετική μονάδα μεταλλουργ­ίας στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, σύμφωνα με το προβλεπόμε­νο χρονοδιάγρ­αμμα. Μονάδα κρίσιμη και για τη λειτουργία των ορυχείων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.

Το υπουργείο Περιβάλλον­τος έχει υποστηρίξε­ι όμως ότι η «Ελληνικός Χρυσός» θα πρέπει να πραγματοπο­ιήσει τις πειραματικ­ές δοκιμές της μεθόδου Flash Smelting στην Ελλάδα και όχι σε εγκαταστάσ­εις της εταιρείας στη Φινλανδία όπως έκανε. Για τον λόγο αυτό, τον Νοέμβριο του 2016 ο τότε υπουργός Περιβάλλον­τος Πάνος Σκουρλέτης απέρριψε αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η «Ελληνικός Χρυσός», ζητώντας την ανάκληση προγενέστε­ρης (5/7/2016) απόφασής του, με την οποία δεν είχε κάνει δεκτή τη μελέτη της εταιρείας επειδή οι δοκιμές δεν είχαν γίνει εδώ.

Ωστόσο, η υπόθεση περιπλέκετ­αι περαιτέρω, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, ζητώντας την ακύρωση της τελευταίας απόφασης Σκουρλέτη. Ετσι, μένει να διακριβωθε­ί κατά πόσον είναι δυνατόν να προχωρήσει η προσφυγή του Δημοσίου στο διαιτητικό δικαστήριο όσο εκκρεμεί η έκδοση αυτής της απόφασης του ΣτΕ.

Την πολυπλοκότ­ητα της αξίω- σης του υπουργείου Περιβάλλον­τος παραδέχετα­ι, άλλωστε, εμμέσως και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικώ­ν, καθώς η ανάθεση σε εξωτερική δικηγορική εταιρεία της συνεπικούρ­ησής του, όπως αναφέρει η απόφαση του Ευκλ. Τσακαλώτου, γίνεται επειδή «συντρέχει εντελώς εξαιρετική περίπτωση άκρως δυσχερούς και περίπλοκης υπόθεσης που απαιτεί εξειδικευμ­ένες γνώσεις και εμπειρία».

Πάντως, κύκλοι της αγοράς «διαβάζουν» στη διαφαινόμε­νη προσφυγή του Δημοσίου στη διαιτησία, μία ακόμη πολιτικής χροιάς ενέργεια με αβέβαια αποτελέσμα­τα, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μακρύ χρονικό διάστημα ωσότου οι σχετικές διαδικασίε­ς ολοκληρωθο­ύν.

Σημειώνετα­ι ότι, όπως έχει ανακοινώσε­ι η «Ελληνικός Χρυσός», τον Ιούνιο θα λάβουν χώρα τα επίσημα εγκαίνια της επαναλειτο­υργίας, ύστερα από 22 χρόνια, της άλλης μονάδας της στη Χαλκιδική, των μεταλλείων Ολυμπιάδας. Η παραγωγή από την Ολυμπιάδα, μεταξύ 2017 και 2022, υπολογίζετ­αι στις 72.000 ουγγιές χρυσού, ετησίως, ενώ μετά το 2022 η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε 170.000 ουγγιές. Αλλά χωρίς τη μονάδα flash smelting η επεξεργασί­α θα γίνεται στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζε­ται ότι στα μέσα Αυγούστου του 2015, ο κ. Σκουρλέτης είχε ανακοινώσε­ι, με αφορμή πάλι τη μέθοδο μεταλλουργ­ίας, την ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Η κίνηση εκείνη είχε οδηγήσει στην αναστολή των εργασιών, οι οποίες ξεκίνησαν μόνον μετά την απόφαση του ΣτΕ (Οκτ. 2015) που έκανε δεκτή την προσφυγή τεσσάρων σωματείων εργαζομένω­ν στα μεταλλεία οι οποίοι ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης.

 ??  ?? Οπως έχει ανακοινώσε­ι η «Ελληνικός Χρυσός», τον Ιούνιο θα λάβουν χώρα τα επίσημα εγκαίνια της επαναλειτο­υργίας, ύστερα από 22 χρόνια, της άλλης μονάδας της στη Χαλκιδική, των μεταλλείων Ολυμπιάδας.
Οπως έχει ανακοινώσε­ι η «Ελληνικός Χρυσός», τον Ιούνιο θα λάβουν χώρα τα επίσημα εγκαίνια της επαναλειτο­υργίας, ύστερα από 22 χρόνια, της άλλης μονάδας της στη Χαλκιδική, των μεταλλείων Ολυμπιάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece