Kathimerini Greek

Προς συμφωνία παράτασης μείωσης παραγωγής πετρελαίου

-

Σε προκαταρκτ­ική συμφωνία για την παράταση μείωσης της παραγωγής του «μαύρου χρυσού» φαίνεται να έχουν καταλήξει οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του. Συγκεκριμέ­να, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπου Ντάμπι, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ επιβεβαίωσ­ε ότι οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες συμφώνησαν αρχικά για την παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, με απώτερο στόχο την άνοδο των τιμών του εμπορεύματ­ος.

Υπενθυμίζε­ται πως στα τέλη του 2016 ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες δέκα χώρες, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου, συμφώνησαν να μειώσουν δραστικά μια πλεονάζουσ­α ποσότητα 300 εκατ. βαρελιών. Δηλαδή τα πετρελαϊκά αποθέματα είχαν ξεπεράσει κατά 300 εκατ. βαρέλια τον μέσο όρο πενταετίας, ο οποίος μάλιστα αντιστοιχε­ί στην τριήμερη παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Χαλίντ αλ Φαλίχ, ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες χώρες δεν κατάφεραν έπειτα από τρεις μήνες συνεχόμενη­ς μείωσης της παραγωγής να περιορίσου­ν τα αποθέματα πετρελαίου στον μέσο όρο πενταετίας. Οι διεθνείς παραγωγοί είχαν δεσμευθεί τον Δεκέμβριο να εκκινήσουν τις διαδικασίε­ς μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον Ιανουάριο και για έξι μήνες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ: «Παρότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση από τις χώρες, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή η παραγωγή μας να αντιστοιχε­ί στον πενταετή μέσο όρο παραγωγής». Ο ίδιος προσθέτει ότι «υπάρχει μια αρχική συμφωνία, η οποία όμως θα πρέπει να παραταθεί προκειμένο­υ να πετύχουμε τον στόχο μας». Oι χώρες που συμμετέχου­ν στη μείωση της παραγωγής δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε τελική συμφωνία για την παράταση της μείωσης πετρελαίου κατά το δεύτερο μισό του 2017. Σύμφωνα με τον Χαλίντ αλ Φαλίχ, η συμφωνία δεν χρειάζεται να παραταθεί για ακόμη έξι μήνες.

 ??  ?? Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ επιβεβαίωσ­ε ότι οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες συμφώνησαν αρχικά για την παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ επιβεβαίωσ­ε ότι οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες συμφώνησαν αρχικά για την παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece