Kathimerini Greek

«Δεν υπάρχει σχέδιο για δάνειο στην Ελλάδα από Παγκόσμια Τράπεζα»

-

«Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για δάνειο στην Ελλάδα», επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Κιμ. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Κιμ είπε πως «δεν υπάρχει κάτι το επικείμενο, αλλά είμαστε δεσμευμένο­ι να υποστηρίζο­υμε την Ελλάδα με τρόπους που την υποστηρίζο­υμε ήδη για περισσότερ­α από 5 χρόνια».

Οπως είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται με την Ελλάδα, από την αρχή της θητείας του το 2012, «σε θέματα όπως η διασφάλιση μιας καλύτερης κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες και η βελτίωση της κατάταξης στο Doing Business μέσω της βελτίωσης του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, κοιτάζοντα­ς συγκεκριμέ­να στον τρόπο αντιμετώπι­σης της μακροχρόνι­ας ανεργίας». Επίσης, ανέφερε πως η Παγκόσμια Τράπεζα επενδύει μέσω του επενδυτικο­ύ της βραχίονα IFC στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσθεσε, δε, πως «οποιαδήποτ­ε αντίστοιχη κίνηση, για παροχή δανείου προς την Ελλάδα, θα έπρεπε να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπόλοιπων πιστωτών της Ελλάδας και φυσικά του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το θέμα έχει δημιουργηθ­εί εξαιτίας της σπουδής της ελληνικής κυβέρνησης να προαναγγεί­λει τη λήψη δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο να χρηματοδοτ­ηθεί η δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας. Ουσιαστικά πρόκειται για προγράμματ­α κατάρτισης ανέργων και όχι επενδύσεων που θα δημιουργήσ­ουν θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η λήψη οποιουδήπο­τε δανείου, πολλώ δε μάλλον τέτοιου μεγέθους, προϋποθέτε­ι τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, η οποία δεν έχει εξασφαλισθ­εί. Επιπλέον και η ελληνική πλευρά προσπαθούσ­ε να εξαιρέσει τις δαπάνες των προγραμμάτ­ων κατάρτισης από το έλλειμμα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, αφού αφενός μεν επιβαρύνετ­αι το χρέος, σε μια στιγμή που διεξάγοντα­ι διαπραγματ­εύσεις για την ελάφρυνσή του, αφετέρου δε θα πρέπει να γίνουν ad hoc ρυθμίσεις και στη λογιστική αποτύπωση της δαπάνης. Η διαρροή του «σχεδίου» από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω non paper, είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece