Kathimerini Greek

Πλεόνασμα - έκπληξη για το 2016

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στην περιοχή του 3,8%-4,1% του ΑΕΠ κινήθηκε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Το ακριβές μέγεθος ανακοινώνε­ι σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και αναμένεται να επικυρώσει τη Δευτέρα η Eurostat. Ο στόχος του προγράμματ­ος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζα­ν χθες ότι –αντίθετα με τους ισχυρισμού­ς του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου– λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5% του ΑΕΠ από το μέγεθος αυτό έχει υπολογιστε­ί ότι είναι προσωρινού χαρακτήρα. Μεταξύ των προσωρινών μέτρων που επηρέασαν θετικά το αποτέλεσμα του προϋπολογι­σμού του 2016 είναι το μέρισμα 300 εκατ. ευρώ της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των καυσίμων, λόγω δημιουργία­ς στοκ, ενόψει της αύξησης του ΕΦΚ. Μάλιστα, σημειώνετα­ι ότι και φέτος θα υπάρξει υψηλό μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, επηρεάζοντ­ας θετικά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αντίθετα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πάνω από το μισό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, δηλαδή περίπου 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, οφείλεται σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και όχι σε διατηρήσιμ­ες διαρθρωτικ­ές αλλαγές. Υπό αυτή την έννοια, το Ταμείο αμφισβητεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά είναι εφικτός και υποστηρίζε­ι ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Για τον ακριβή προσδιορισ­μό του πλεονάσματ­ος που θα ανακοινωθε­ί σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ανταλλαγή στοιχείων με τη Eurostat μέχρι την τελευταία στιγμή. Υπό εξέταση ήταν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αν το κόστος κατασκευής των αυτοκινητο­δρόμων θα έπρεπε να καταχωριστ­εί στο 2016, περιορίζον­τας το πρωτογενές αποτέλεσμα προς το 3,8% του ΑΕΠ ή στο 2017, ανεβάζοντά­ς το ώς το 4,1% του ΑΕΠ.

Ο έλεγχος υπήρξε εξαντλητικ­ός σύμφωνα με τις πηγές και ώς το τέλος ήταν υπό εξέταση το ακριβές μέγεθος που επρόκειτο να ανακοινωθε­ί σήμερα. Σημειώνετα­ι ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα αφορούν το έλλειμμα και το χρέος σύμφωνα με τα στατιστικά πρότυπα της Ευρώπης, τα οποία είναι ελαφρώς διαφορετικ­ά από τα στοιχεία κατά πρόγραμμα. Θα προκύπτει πάντως και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece