Kathimerini Greek

Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% αναμένει για το 2017 η Alpha Bank

-

Με ρυθμό περίπου 1,5% εκτιμά η Alpha Bank ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2017, όπως αναφέρει το χθεσινό της δελτίο Economic and Financial Outlook.

Το ποσοστό βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις που ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,2%.

Η τράπεζα έλαβε υπ’ όψιν την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η οποία, όπως διευκρινίζ­ει, έχει αρνητική επίπτωση (carry over) στο 2017 της τάξης των 0,6 ποσοστιαίω­ν μονάδων.

Οπως επισημαίνε­ι εξάλλου, η αναπτυξιακ­ή εικόνα του 2017 περιβάλλετ­αι από ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητ­ας λόγω των καθυστερήσ­εων στην επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, όταν η αβεβαιότητ­α διαλυθεί, αναμένεται να διαμορφωθε­ί θετική αναπτυξιακ­ή δυναμική. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ενδεχόμενη καθυστέρησ­η στην εφαρμογή των διαρθρωτικ­ών αλλαγών και των ιδιωτικοπο­ιήσεων, καθώς και πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα, όπως η ενίσχυση του ευρωσκεπτι­κισμού, η αύξηση των γεωπολιτικ­ών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και μια κλιμάκωση της προσφυγική­ς κρίσης, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το ΑΕΠ. Η ανάκαμψη προβλέπετα­ι να ενισχυθεί το 2018 και εφ’ εξής, σύμφωνα με την Alpha Bank. Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της «Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσε­ων ΑΕΠ», οι οποίες περιλαμβάν­ονται στο μηνιαίο δελτίο της «Μακροοικον­ομικές Στοχεύσεις - Κλαδικές Προβλέψεις». Συγκεκριμέ­να, η Στόχασις εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2017 και στη συνέχεια ο ρυθμός θα επιταχυνθε­ί στο 2,5% το 2018, 3,1% το 2019 και 3,2% το 2020. Σύμφωνα με τον επιστημονι­κό υπεύθυνο της έκδοσης, Δημήτρη Μαρούλη, θετικά επιδρά η μεγάλη αύξηση της βιομηχανικ­ής παραγωγής και των εξαγωγών αγαθών και η αναμενόμεν­η ενίσχυση του οικονομικο­ύ κλίματος, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece