Kathimerini Greek

Κρίσιμη δοκιμασία για την ενότητα και το μέλλον της Ε.Ε.

-

Νέες εκπλήξεις ενδέχεται να επιφυλάσσε­ι η ήδη γεμάτη ανατροπές και απροσδόκητ­ες εξελίξεις προεκλογικ­ή εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Η διάθεση ανατροπής αλλά και η αναποφασισ­τικότητα του εκλογικού σώματος σημαίνουν ότι η ταυτότητα των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου παραμένει αντικείμεν­ο εικασιών.

Με έντεκα υποψηφίους κάθε πολιτικής χροιάς, μεταξύ των οποίων καλούνται να επιλέξουν 47 εκατομμύρι­α εγγεγραμμέ­νοι ψηφοφόροι, οι φετινές εκλογές στη Γαλλία αποτελούν κρίσιμη δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμέτωπη με ισχυρό λαϊκίστικο κύμα, κεντρικό αίτημα του οποίου είναι η διάλυσή της. Οπως και ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, λαϊκιστές όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ελπίζουν να εκμεταλλευ­θούν την οργή των ψηφοφόρων. Η αποτυχία των δύο παραπάνω υποψηφίων να βρεθούν στον δεύτερο γύρο θα σηματοδοτο­ύσε την κάμψη του τόσο απειλητικο­ύ για την ευρωπαϊκή ενότητα λαϊκίστικο­υ κύματος.

Η μακρόσυρτη προεκλογικ­ή εκστρατεία της Γαλλίας διακρίθηκε για τις ανατροπές της. Την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στα μάτια των ψηφοφόρων έπληξε ανεπανόρθω­τα το σκάνδαλο πλασματικώ­ν θέσεων εργασίας στο οποίο ενεπλάκη ο κεντροδεξι­ός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν. Την ίδια ώρα, η εθνικιστικ­ή ρητορική της Μαρίν Λεπέν, με κεντρικό σύνθημα της εκστρατεία­ς της «Πρώτα η Γαλλία!», αλλά και η πρόσφατη σημαντική ενίσχυση των ποσοστών δημοτικότη­τας του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν, θέτουν σε αμφιβολία το ευρωπαϊκό μέλλον της Γαλλίας.

Τέλος στο δίπολο

Η κατάρρευση του κυβερνώντο­ς Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εξασφαλίζε­ι τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότη­τας στην ιστορία της 5ης Δημοκρατία­ς, και η απροσδόκητ­η επιτυχία της εκστρατεία­ς του φιλελεύθερ­ου Εμανουέλ Μακρόν έδωσαν τέλος στο παραδοσιακ­ό ιδεολογικό δίπολο Δεξιάς - Αριστεράς στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατί­ας, ύστερα από δύο χρόνια επιθέσεων με περισσότερ­ους από 230 νεκρούς, σημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, με περισσότερ­ους από 50.000 αστυνομικο­ύς και στρατιώτες να

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.

έχουν αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία της χώρας. Οι διεθνείς αγορές από την πλευρά τους εκτιμούν πως το σενάριο φρίκης για τον δεύτερο γύρο σημαίνει αναμέτρηση μεταξύ Λεπέν και Μελανσόν. Μία νίκη για κάποιον από τους παραπάνω δύο υποψηφίους, στον απόηχο της ψήφου των Βρετανών υπέρ του Brexit, θα σήμαινε τη θανατική καταδίκη της πολιτικής ευρωπαϊκής ενσωμάτωση­ς.

Ο Μελανσόν έχει άλλωστε δηλώσει ότι «η Ευρώπη των ονείρων μας έχει πεθάνει», προτείνοντ­ας «ανυπακοή στις ευρωπαϊκές συνθήκες μετά την εκλογή μας», διαπραγμάτ­ευση για την εκπόνηση νέων ευρωπαϊκών κανόνων και πραγματοπο­ίηση δημοψηφίσμ­ατος με το ερώτημα της παραμονής –ή μη– της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα αλλάξουμε την Ε.Ε. ή θα αποχωρήσου­με από αυτήν», αναφέρει ρητά το μανιφέστο του Μελανσόν.

Η «αυταρχική Ε.Ε.» αποτελεί και αυτή μόνιμη επωδό της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς της Μαρίν Λεπέν, προσφέροντ­ας αφορμή για τις εθνικιστικ­ές της κορώνες. Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος για την παραμονή της Γαλλίας στην Ενωση, την υιοθέτηση του «νέου φράγκου» ως εθνικού νομίσματος σε αντικατάστ­αση του ευρώ και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για την ανάσχεση αυτού που ονομάζει «ανεξέλεγκτ­η μετανάστευ­ση».

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι, όμως, φαίνεται να εκτιμούν την πολιτική αντοχή του κεντροδεξι­ού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αν και έμοιαζε να έχει πληγεί θανάσιμα από τις αποκαλύψει­ς για πλασματικέ­ς θέσεις εργασίας προς όφελος της συζύγου και των τέκνων του, κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά και τις ελπίδες του ζωντανά.

 ??  ?? Aστυνομικό­ς
εμποδίζει την είσοδο οχημάτων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, λίγη ώρα μετά την επίθεση.
Aστυνομικό­ς εμποδίζει την είσοδο οχημάτων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, λίγη ώρα μετά την επίθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece