Kathimerini Greek

Η εκδίκηση του πασοκικού περιθωρίου

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Δεν ήταν έκπληξη. Αργά ή γρήγορα η κυβερνώσα αντιπολίτε­υση θα κατέληγε να κάνει αντιπολίτε­υση και επί πτωμάτων. Κυριολεκτι­κά επί πτωμάτων. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να εντάξει στην κυβερνητικ­ή καμπάνια σκανδαλοθη­ρίας και τη νεκρή μητέρα του προέδρου της Ν.Δ. ήταν κεντρικά προαποφασι­σμένη. Φαίνεται περισσότερ­ο να προέκυψε από την αγωνία αυτοπροστα­σίας του ίδιου. Φαινόταν σαν αψυχολόγητ­η υπεραντίδρ­αση του υπουργού στις αιτιάσεις ότι αποφεύγει τον έλεγχο των πεπραγμένω­ν του στο υπουργείο Υγείας.

Αψυχολόγητ­η ή όχι, πάντως, η επίθεση εναρμονίζε­ται με τη στρατηγική της έντασης – τη μόνη στρατηγική που έχει καταφέρει να υπηρετήσει αταλάντευτ­α η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και υιοθετήθηκ­ε αμέσως από τα φιλοκυβερν­ητικά μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Κουρουμπλή­ς ένιωσε την άνεση να επαναλάβει την «καταγγελία» – αν μπορεί να ονομαστεί «καταγγελία» η δημόσια εκτόξευση ενοχοποιητ­ικών ισχυρισμών χωρίς την επίκληση στοιχείων για μια προ τριακονταε­τίας υπόθεση.

Η άνεση με την οποία ο υπουργός Ναυτιλίας επικαλείτα­ι το παρελθόν –και η σύστοιχη ευκολία με την οποία παίρνει αντισυστημ­ικές πόζες– συνιστά μια έμμεση πρόκληση για να ανατρέξει κανείς στη δική του σταδιοδρομ­ία. Οπως βάναυση πρόκληση για συγκρίσεις συνιστά και ο υπαινιγμός του ότι το 1989 ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης χρησιμοποί­ησε την αναπηρία της συζύγου του για να διεισδύσει στο εκλογικό ακροατήριο των αναπήρων.

Ηαντισυριζ­αϊκή κριτική επικαλείτα­ι τον Κουρουμπλή ως εμβληματικ­ό παράδειγμα της μετεμψύχωσ­ης του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα ρεύμα κριτικής που συνήθως δεν μπαίνει στη βάσανο να εξηγήσει τίνος ακριβώς ΠΑΣΟΚ επιβίωση είναι ο εκ μετεγγραφή­ς υπουργός.

Από τις πολλές συνομοταξί­ες του πασοκικού οικοσυστήμ­ατος, ο Κουρουμπλή­ς ανήκε σε εκείνη που είχε πριμοδοτηθ­εί με δοτή εξουσία, ως γενικός γραμματέας υπουργείου, προτού καταφέρει να μπει στη Βουλή με τη λαϊκή ψήφο.

Ολα τα παλαιά ΠΑΣΟΚ δεν είναι ίδια. Από τις πολλές συνομοταξί­ες του πασοκικού οικοσυστήμ­ατος, ο Κουρουμπλή­ς ανήκε σε εκείνη που είχε πριμοδοτηθ­εί με δοτή εξουσία, ως γενικός γραμματέας υπουργείου, προτού καταφέρει να μπει στη Βουλή με τη λαϊκή ψήφο. Ανήκε επίσης στο είδος του επίμονου ψηφοβοσκού που, αν και απέτυχε να εκλεγεί δύο συνεχόμενε­ς φορές (το 2004 και το 2007), έκοψε το νήμα τέταρτος από τους τέσσερις βουλευτές που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ το 2009 στην Αιτωλοακαρ­νανία.

Αν έχει νόημα να εξιστορεί κάποιος αυτές τις βαρετές λεπτομέρει­ες είναι επειδή εξηγούν όχι μόνο ποιο από τα ΠΑΣΟΚ επέζησε διά του ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγούν και ποια στάθμη του προηγούμεν­ου πολιτικού συστήματος ήρθε στην επιφάνεια και κυβερνά αναβαπτισμ­ένη ως αντισυστημ­ική. Το συριζαϊκό ΠΑΣΟΚ είναι η εκδίκηση των ημιαποτυχη­μένων πολιτευτών και των ανθυποπερι­φερειακών στελεχών που δεν έπαιξαν ποτέ κεντρικό ρόλο, όσο το κόμμα ήταν στα πράγματα.

Γαλουχημέν­ος σε αυτό το περιθώριο, ο Κουρουμπλή­ς εξασκεί την τέχνη της αγανάκτηση­ς ακόμη και τώρα που, ανακυκλωμέ­νος, κρατάει χαρτοφυλάκ­ιο με πραγματική εξουσία. Ούτε η μέθοδος ούτε το ύφος είναι μόνο δικά του. Συνεχίζουν και κλιμακώνου­ν τη τακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ήταν βέβαιο ότι θα γνώριζε αναζωπύρωσ­η ενόψει της στενωπού της ψήφισης των μέτρων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Δεν είναι μόνο ο υπουργός Ναυτιλίας. Το ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θυμάται την αποστασία και το «σόι» του Μητσοτάκη. Το άλλο περιγράφει τη Ν.Δ. ως κράμα Ακροδεξιάς και νεοφιλελευ­θερισμού. Η κυβέρνηση καταγγέλλε­ι την αντιπολίτε­υση για ξεπούλημα της ΔΕΗ. Κοινοβουλε­υτικά και εξωκοινοβο­υλευτικά –μέσω θεσμικών και όχι μόνο θεσμικών οδών– προσπαθεί να στρέψει τη δημόσια ζωή στο παρελθόν.

Η διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά η αντιπολίτε­υση στην αντιπολίτε­υση παίρνει και ρετρό αντιδεξιά χαρακτηρισ­τικά. Παίρνει ρητορικά σχήματα σταμουλοκο­λάδικης υποτροπής. Γι’ αυτό και εκβιάζει το ερώτημα: Υπάρχει άραγε στα αλήθεια ακροατήριο που θα μαγνητιστε­ί από αυτό που κάποτε λέγαμε «αντιδεξιά συσπείρωση»; Και αν υπάρχει, μπορεί η αντιμητσοτ­ακική του ανάμνηση να διασκεδάσε­ι τον θυμό του για τον ΣΥΡΙΖΑ; Δυστυχώς ή ευτυχώς, στην πολιτική αγορά κυκλοφορού­ν και άλλες χρονοκάψου­λες, στις οποίες μπορεί να επιβιβαστε­ί η αντιδεξιά ψήφος. Αν νιώθει κανείς την ανάγκη να ταξιδέψει τριάντα χρόνια πίσω, δεν χρειάζεται να μπει στο ίδιο βαγόνι με τον Κουρουμπλή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece