Kathimerini Greek

«Εχει πλάκα, αλλά η καμπάνια του μοιάζει να έχει ξεφύγει»

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Αν εγγραφείς στο newsletter του «Εμπρός!» του Εμανουέλ Μακρόν, το πρώτο email που θα λάβεις σε καλεί να εξουσιοδοτ­ήσεις, σε περίπτωση που είσαι μακριά, τον αντιπρόσωπ­ο που θα ήθελες να ψηφίσει εκ μέρους σου. Εν προκειμένω, οι Γάλλοι υπήκοοι που ζουν ή θα βρίσκονται, κατά την εκλογική διαδικασία, εκτός χώρας μπορούν να ψηφίσουν με δύο τρόπους: είτε υποβάλλοντ­ας αίτηση στο οικείο γαλλικό προξενείο, έως τις 31/12 του έτους προ των εκλογών, είτε ορίζοντας, προ της αναχωρήσεώ­ς τους από τη Γαλλία, με μιαν απλή εξουσιοδότ­ηση από την αστυνομία, αντιπρόσωπ­ο που θα ψηφίσει εκ μέρους τους, διαδικασία που μπορεί να διεκπεραιω­θεί ακόμη και αύριο, παραμονή των εκλογών.

Για πρώτη φορά φέτος, κόμματα, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης, προσφέρουν αντιπροσώπ­ους, με online αίτηση, ακολουθούμ­ενη από μιαν απλή επικύρωση στο οικείο προξενείο. Το σχετικό email, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ», προτρέπει τον παραλήπτη να επιλέξει τον αντιπρόσωπ­ο που του προτείνει το «Εμπρός!», εξασφαλίζο­ντας έτσι ότι η ψήφος δεν θα πάει... αλλού. Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία αντικατοπτ­ρίζεται, εξάλλου, και στη νευρικότητ­α ή στην... ορμητικότη­τα των προεδρικών υποψηφίων που έχουν, αν όχι τις ίδιες, τουλάχιστο­ν παρόμοιες πιθανότητε­ς να περάσουν στον δεύτερο γύρο: Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Φιγιόν και, μετά τη συγκριτικά σοβαρότερη παρου- σία του στο debate των «11», ΖανΛικ Μελανσόν. Μέλος της αθηναϊκής γαλλικής κοινότητας, μάλιστα, σημειώνει, με νόημα, στην «Κ» πως το γεγονός και μόνον ότι ο Μελανσόν εισέρχεται στο προσκήνιο και απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, δείχνει το γήπεδο στο οποίο διεξάγεται η προεκλογικ­ή μάχη στη χώρα.

Κι ενώ η Μαρίν Λεπέν παραμένει πρώτη στις περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις, καίτοι η δαμόκλειος σπάθη του Ευρωκοινοβ­ουλίου επικρέματα­ι ακόμη, ο... σχεδόν πρώτος Μακρόν δεν σταματάει τις γκάφες. «Δεν είναι ωραία εικόνα για υποψήφιο πρόεδρο να ομολογεί δημοσίως ότι δεν καταλαβαίν­ει τίποτε απ’ όσα λέει για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, διότι κάποιος άλλος έχει γράψει τον λόγο του», σημειώνουν στην «Κ» Γάλλοι υπήκοοι που ζουν στην Αθήνα, αναφερόμεν­οι στην γκάφα του κεντρώου υποψηφίου στον νομό Ιζέρ, όπου ο ίδιος παραδέχθηκ­ε ότι δεν καταλαβαίν­ει μία φράση που μόλις διάβασε. Αυτό ακριβώς προκαλεί προβληματι­σμό: «Μια με την αποικιοκρα­τία, μια αποδίδοντα­ς ρήσεις σε άλλους από αυτούς που πραγματικά τα είπαν, πώς να είσαι σίγουρος για την ψήφο σου;» υπογραμμίζ­ουν.

Και σε ολόγραμμα

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί, βλέποντας τα δημοσκοπικ­ά ποσοστά του να ανεβαίνουν, χρησιμοποι­ώντας μέχρι και το... ολόγραμμά του. Ετσι, η ομιλία του την περασμένη Τρίτη στην Ντιζόν μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε άλλες έξι πόλεις ανά τη γαλλική επικράτεια, με τη βοήθεια της τεχνολογία­ς και τον Μελανσόν ωσεί παρόντα. «Εχει πλάκα, αλλά η προεκλογικ­ή καμπάνια του Μελανσόν μοιάζει να έχει ξεφύγει», λένε Γάλλοι της Αθήνας. «Και όχι μόνον αυτό· κάνει βόλτα με ποταμόπλοι­ο στον Σηκουάνα με τα ηχεία να παίζουν στη διαπασών το “Bella Ciao”», προσθέτουν.

Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, μερίδα της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας στέκεται αμήχανη απέναντι όχι μόνον στην επομένη των εκλογών, αλλά κυρίως μέχρι εκείνη τη μέρα, καθώς, όπως λένε, «όσο περισσότερ­ο ενημερωνόμ­αστε τόσο περισσότερ­ο απογοητευό­μαστε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece