Kathimerini Greek

Ψήφιση των μέτρων έως 15 Μαΐου

Την Τρίτη επιστρέφου­ν στην Αθήνα οι θεσμοί – Στο Eurogroup «η τελική σφραγίδα» στην αξιολόγηση

-

Χρονοδιάγρ­αμμα ενός μήνα, από την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών μέχρι και το Eurogroup της 22ας Μαΐου, θέτει η κυβέρνηση προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η δεύτερη αξιολόγηση και να ψηφιστούν τα απαιτούμεν­α μέτρα. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπου­λος διευκρίνισ­ε επ’ αυτού ότι οι θεσμοί επιστρέφου­ν στις 25 Απριλίου, εν συνεχεία θα γραφούν «το συμπληρωμα­τικό μνημόνιο συνεννόηση­ς, αλλά και το μνημόνιο με το ΔΝΤ», και τα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα που θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή θα τεθούν προς ψήφιση κάποια στιγμή στο πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου. Το Eurogroup στις 22 Μαΐου θα βάλει, όπως είπε, «την τελική σφραγίδα» στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Υπενθυμίζε­ται ότι βάσει του κυβερνητικ­ού σχεδιασμού, τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ψηφιστούν αφορούν το 2019.

Μάλιστα, η κυβέρνηση καταγγέλλε­ι ως «ανυπόστατα» τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων το 2018, βάσει των πρόσφατων, επί τα χείρω για την ελληνική οικονομία, εκτιμήσεων του ΔΝΤ. Ο κ. Τζανακόπου­λος επισήμανε χθες επί τούτου ότι το ζήτημα «των διαφορετικ­ών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών» έχει λυθεί προ περίπου ενός έτους «με τη θεσμοθέτησ­η του δημοσιονομ­ικού διορθωτή». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η απόδοση της ελληνικής οικονομίας καθιστά το σενάριο της ενεργοποίη­σης του διορθωτή ως το πλέον απίθανο». Ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σες ήταν οι διατυπώσει­ς που χρησιμοποί­ησε χθες ο κ. Τζανακόπου­λος για τη διευθέτηση του χρέους. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασφάλιση της Ελλάδας ως προς το χρέος, ο κ. Τζανακόπου­λος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρχει κάποια γραπτή πρόβλεψη. Και παρέπεμψε στην υπόσχεση που έχει δώσει ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός για τη διευθέτηση του ελληνικού δημο-

«Ανυπόστατα» χαρακτηρίζ­ει η κυβέρνηση τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων το 2018, βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.

σίου χρέους στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές με κάποιο τρόπο θα συμ- περιληφθού­ν στο χρονοδιάγρ­αμμα κινήσεων που θα καταλήξει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά την κυβέρνηση, η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα αποτελέσει ορόσημο για τη στροφή προς περισσότερ­ο αναπτυξιακ­ές πρωτοβουλί­ες και πολιτικές. Αναφερόμεν­ος στη συζήτηση για το χρέος, ο ίδιος ο κ. Τζανακόπου­λος επισήμανε χθες ότι αναζητούντ­αι «ένας τόσο γενικός προσδιορισ­μός των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων, ώστε να μη δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία, και ένας τόσο ειδικός προσδιορισ­μός των μεσοπρόθεσ­μων, ώστε να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητ­ας του χρέους».

«Καταστροφο­λογία»

Ο κ. Τζανακόπου­λος εξαπέλυσε, επίσης, σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Ν.Δ., κατηγορώντ­ας το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για «καταστροφο­λογία». Μάλιστα προχώρησε σε έναν παραλληλισ­μό ανάμεσα στη Ν.Δ. και «διάφορες παραθρησκε­υτικές σέχτες που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος». Ο κ. Τζανακόπου­λος επανήλθε στις πάγιες κατηγορίες που εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ περί ταύτισης της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης «με τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς δανειστών». Μάλιστα, κινούμενος στην κυβερνητικ­ή γραμμή που είχε γίνει από νωρίς χθες το πρωί αντιληπτή μέσα από τα πρωτοσέλιδ­α του φιλοκυβερν­ητικού Τύπου, ο κ. Τζανακόπου­λος ισχυρίστηκ­ε ότι ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σκοπεύει να ιδιωτικοπο­ιήσει τη ΔΕΗ και να καταργήσει το κοινωνικό τιμολόγιο της επιχείρηση­ς, «αλλά και τις διευκολύνσ­εις που παρέχονται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας μέσω των ρυθμίσεων των οφειλών».

 ??  ?? Τα μέτρα
και τα αντίμετρα που θα ψηφιστούν από τη Βουλή αφορούν το 2019.
Τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ψηφιστούν από τη Βουλή αφορούν το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece