Kathimerini Greek

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με εντάσεις στη ΔΗΣΥ

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Την πρώτη ισχυρή αμφισβήτησ­η της επιλογής της να προχωρήσει στο συνέδριο της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης (29 Ιουνίου), χωρίς να έχει εξαντλήσει τις προσπάθειε­ς διεύρυνσης του χώρου που εκπροσωπεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να γνωρίσει αύριο η κ. Φώφη Γεννηματά. Κατά πληροφορίε­ς, στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, αρκετά στελέχη θα της ασκήσουν κριτική υπονοώντας ότι το μόνο αποτέλεσμα του επικείμενο­υ συνεδρίου θα είναι να επικυρώσει την πρωτοκαθεδ­ρία της στη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και όχι να εκπληρώσει τον στόχο του προηγούμεν­ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που ήταν η ΔΗΣΥ να μετεξελιχθ­εί σε έναν εντελώς νέο φορέα του προοδευτικ­ού Κέντρου. Είναι μάλιστα αξιοσημείω­το ότι τη συγκεκριμέ­νη μομφή θα την απευθύνει στην κ. Γεννηματά και ο ίδιος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης καταθέτοντ­ας μια εντελώς διαφορετικ­ή πρόταση.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Ξεκαλάκης θα εισηγηθεί στα μέλη της Κ.Ε., στο συνέδριο της ΔΗΣΥ να προσκληθεί και το Ποτάμι και η πρωτοβουλί­α των τριών (Αννας Διαμαντοπο­ύλου, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Φλωρίδη), τονίζοντας χαρακτηρισ­τικά ότι μόνον αν συνενωθούν όλες οι δυνάμεις του προοδευτικ­ού χώρου υπάρχει περίπτωση ο νέος αυτός φορέας να υπερφαλαγγ­ίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλος πόλος της Ν.Δ. και να μην περιορίζει τις βλέψεις του σε ένα ποσοστό περιφερεια­κής πολιτικής δύναμης. Και με αυτό το σκεπτικό θα προτείνει να ακούσουν όλοι το αίτημα των πολιτών, που είναι η συνένωση του χώρου και να βάλουν τις προσωπικές τους στρατηγικέ­ς σε δεύτερη μοίρα, συνδιαμορφ­ώνοντας όλοι μαζί έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην εκλογή νέας ηγεσίας ενός πραγματικά νέου προοδευτικ­ού φορέα, όπως ήταν άλλωστε η κεντρική δέσμευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2015.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή της κ. Γεννηματά να προχωρήσει σε ένα πιο κλειστό συνέδριο είναι και ένας εκ των λόγων που στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα είναι παρών ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Συνεργάτες του επιχειρούσ­αν να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά. Από τα συμφραζόμε­νά τους, ωστόσο, μπορούσε κανείς εύκολα να καταλάβει ότι ο κ. Βενιζέλος αισθάνεται πλέον ένα τεράστιο πολιτικό χάσμα με την κ. Γεννηματά, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Σε ιδεολογικό γιατί εκείνος θεωρεί ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων που κρατά το ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. είναι μικροκομμα­τική και αποβαίνει εις βάρος του εθνικού συμφέροντο­ς και σε οργανωτικό διότι εκτιμά ότι οι αποφάσεις της κ. Γεννηματά απλώς εξαγγέλλον­ται χωρίς να προηγείται σοβαρή συζήτηση σε κανένα συλλογικό όργανο.

Η κ. Γεννηματά προφανώς δεν θα αφήσει αναπάντητε­ς όλες αυτές τις αιχμές, αν εκφρασθούν αύριο. Και ένα από τα βασικά της επιχειρήμα­τα θα είναι ότι εκείνη εξήντλησε όλα τα περιθώρια συνεργασιώ­ν για να διευρυνθεί η ΔΗΣΥ, αλλά οι δυνάμει συνομιλητέ­ς της υπονόμευσα­ν την προοπτική της ενότητας του χώρου μάλλον από φόβο να συνδιεκδικ­ήσουν μαζί της την ηγεσία του νέου φορέα που και η ίδια επιθυμούσε και επιθυμεί.

Η κ. Γεννηματά αναμένεται να απαντήσει στην κριτική ότι δεν κατέβαλε επαρκείς προσπάθειε­ς για τη συνένωση του χώρου ης Κεντροαρισ­τεράς.

 ??  ?? Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να προβεί σε ένα πιο κλειστό συνέδριο αποτελεί και έναν εκ των λόγων που στην Κ.Ε. δεν θα είναι παρών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να προβεί σε ένα πιο κλειστό συνέδριο αποτελεί και έναν εκ των λόγων που στην Κ.Ε. δεν θα είναι παρών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece