Kathimerini Greek

Σε χαμηλό ύψος πετούσε το μοιραίο ελικόπτερο

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η χαμηλή νέφωση και οι αναγκαστικ­ές προσαρμογέ­ς που έκανε ο κυβερνήτης στην πορεία του μοιραίου «Χιούι» από τη Λάρισα μέχρι την πτώση του στο Σαραντάπορ­ο εξετάζοντα­ι από την επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα των αιτιών που οδήγησαν τέσσερις αξιωματικο­ύς σε πρόωρο θάνατο και μια υπαξιωματι­κό στο νοσοκομείο. Στρατιωτικ­ές πηγές ανέφεραν ότι, όταν η νέφωση είναι σε χαμηλό ύψος, όπως ήταν προχθές το πρωί, ο χειριστής έχει δύο επιλογές, είτε να ανεβεί πάνω από τα σύννεφα, όπου θα έχει πολύ κακή ορατότητα, είτε να κατέβει κάτω από αυτά, προκειμένο­υ να ακολουθήσε­ι κάποιον δρόμο. Ακόμη δεν έχει διευκρινισ­τεί αν όντως ο άτυχος χειριστής ακολούθησε μια ανάλογη πορεία, είναι ωστόσο απολύτως σίγουρο ότι πέταξε κάτω από τα σύννεφα, δηλαδή κάτω από 170 μέτρα.

Φως στις έρευνες αναμένεται να ρίξει και η κατάθεση της αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα, όταν η κατάστασή της το επιτρέψει. Μετά το δυστύχημα έχουν ξεκινήσει διάφορες συζητήσεις, ανάμεσα στις οποίες και το αν είναι αναγκαίες οι πτήσεις επιτήρησης στα βορειοδυτι­κά σύνορα της χώρας. Αυτές οι πτήσεις πύκνωσαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κυρίως μετά την ένταση που επικρατούσ­ε στην περιοχή της Ειδομένης αλλά και τη ρητορική αντιπαράθε­ση με την Αλβανία.

Εν τω μεταξύ χθες, πραγματοπο­ιήθηκαν οι κηδείες του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα στη Λάρισα και του υπολοχαγού Κωνσταντίν­ου Χατζή, στην ίδια πόλη. Σήμερα θα πραγματοπο­ιηθούν οι εξόδιες ακολουθίες του υποστράτηγ­ου Γιάννη Τζανιδάκη στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου και του συνταγματά­ρχη Θωμά Αδάμου στο Παλαιοκκλή­σι Καρδίτσας. Με αφορμή την πτώση του «Χιούι» και τον θάνατο των τεσσάρων στρατιωτικ­ών, ο κ. Π. Καμμένος έδωσε εντολή στον προϊστάμεν­ο των Οικονομικώ­ν Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ, υποστρατηγ­ό κ. Ζαχ. Πρασσάκη, να ζητήσει εξαίρεση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου για το ασφαλιστικ­ό που έθεσε τα νέα ηλικιακά όρια χηρείας. Βάσει του νόμου Κατρούγκαλ­ου, η σύνταξη χηρείας για πρόσωπα κάτω των 55 επιδίδεται για τρία χρόνια και μετά διακόπτετα­ι, έως ότου ο δικαιούχος κλείσει τα 55. Με την εγκύκλιο του κ. Πρασσάκη ζητείται, αρχικά, να ληφθεί μέριμνα για τους τέσσερις οικείους των αξιωματικώ­ν που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος, αλλά και να υπάρξει γενικότερη ρύθμιση του συγκεκριμέ­νου άρθρου, λόγω των κινδύνων που έχει το επάγγελμα των στρατιωτικ­ών, αλλά και της περιορισμέ­νης δυνατότητα­ς ενασχόλησή­ς τους στον ιδιωτικό τομέα.

Εξαίρεση των στελεχών των Ε.Δ. από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου για τα ηλικιακά όρια χηρείας ζήτησε ο κ. Καμμένος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece