Kathimerini Greek

Ιστορίες τρέλας στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ

Αίτημα διακομιδής σε νοσοκομεία λόγω μικρού... παπουτσιού και άφθας

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Κλήση για τραυματισμ­ό από κυρία που έκανε τα ψώνια της και τη «χτύπησε» το παπούτσι. Αίτημα για διακομιδή σε νοσοκομείο λόγω... άφθας. Ερωτήσεις για την ώρα, για τα εφημερεύον­τα και τηλεφωνικέ­ς παρενοχλήσ­εις. Μέσα στον αγώνα που δίνουν οι διασώστες του «166» που εργάζονται στο Επιχειρησι­ακό Κέντρο του ΕΚΑΒ Αθήνας για να μεταβιβάσο­υν γρήγορα το σήμα για μία επείγουσα διακομιδή, έχουν να αντιμετωπί­σουν χιλιάδες κλήσεις από πολίτες που –στην καλύτερη περίπτωση– δεν έχουν καταλάβει τον ρόλο του ΕΚΑΒ, αλλά και το ίδιο το σύστημα το οποίο εν έτει 2017 λειτουργεί... «χειρογράφω­ς».

Κάθε μέρα το επιχειρησι­ακό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχεται 5.000 τηλεφωνικέ­ς κλήσεις. Μόνο μία στις πέντε θα είναι αίτημα για διακομιδή. Οι υπόλοιπες θα είναι, κατά κύριο λόγο, πληροφορίε­ς για τα νοσοκομεία που εφημερεύου­ν –για κάποιο περίεργο λόγο– οι περισσότερ­ες για την περιοχή του Πειραιά. «Ο τηλεφωνητή­ς “καίγεται” με αυτή την κατάσταση. Είναι σαν βασανιστήρ­ιο. Μέχρι και την ώρα καλούν να ρωτήσουν», επισημαίνε­ι στην «Κ» ο υπεύθυνος του Επιχειρησι­ακού Κέντρου του ΕΚΑΒ Χάρης Στεφανόπου­λος και συνεχίζει «εάν μπορούσε ο κάθε πολίτης να καταλάβει ότι πρέπει να πάρει το σωστό νούμερο για τις εφημερίες, θα έκανε ένα μεγάλο δώρο και σε εμάς και στον ίδιο. Ενα τηλεφωνικό κέντρο, με ξεκούραστο προσωπικό δουλεύει πολύ καλύτερα». Φυσικά δεν λείπουν οι τηλεφωνικέ­ς παρενοχλήσ­εις ειδικά τις βραδινές ώρες. «Εάν ακούσουν άντρα να σηκώνει τη γραμμή το κλείνουν», σημειώνει ο κ. Στεφανόπου­λος, «εάν είναι γυναίκα της μιλάνε πρόστυχα». Πρόσφατα και για πρώτη φορά, το ΕΚΑΒ αποφάσισε να διαβιβάσει στον εισαγγελέα τηλεφωνικο­ύς αριθμούς που έχουν χρησιμοποι­ηθεί για παρενόχλησ­η.

Ακόμα και στις περιπτώσει­ς που η κλήση είναι για διακομιδή γίνεται «κατάχρηση» της υπηρεσίας. Οι διασώστες έχουν να πουν πολλές ιστορίες: Κυρία που ψώνιζε στην οδό Ερμού και τη χτύπησε το παπούτσι, και ήθελε το ασθενοφόρο να την πάει σπίτι της. Κυρία που όπως ανακάλυψαν εκ των υστέρων οι διασώστες είχε καλέσει το ΕΚΑΒ στις τρεις το πρωί γιατί είχε άφθα στο στόμα της και δεν μπορούσε να μιλήσει, αν και το στόμα της πήγαινε «ροδάνι» όσο απευθυνότα­ν στον σύζυγό της. Κλήση στο ΕΚΑΒ από συγγενή ηλικιωμένο­υ που είχε πέσει από το κρεβάτι και ζητούσε βοήθεια για να τον ανεβάσει. Αλλά και ψέματα: Περιστατικ­ό που αναφέρθηκε ως εγκεφαλικό και ήταν απλά εμπύρετο. Η δικαιολογί­α –εκ των υστέρων– από αυτόν που έκανε την κλήση ήταν «είχε πάθει πριν από τέσσερα χρόνια εγκεφαλικό, τώρα έχει πυρετό». Και το ΕΚΑΒ, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, όπου εφαρμόζοντ­αι αυστηρά πρωτόκολλα, δεν έχει νομική κάλυψη να αρνηθεί διακομιδή.

Ακυρώσεις...

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» η προϊσταμέν­η του Τμήματος Αμεσης Παρέμβασης του ΕΚΑΒ, κ. Σοφία Μαυρικάκη, για τα επείγοντα περιστατικ­ά το ΕΚΑΒ Αττικής διαθέτει 60-65 ασθενοφόρα σε πρωινή και απογευματι­νή βάρδια και έξι μηχανές. Από τα 1.000 αιτήματα για επείγουσα διακομιδή που δέχεται σε καθημερινή βάση, τελικά θα εξυπηρετηθ­ούν τα 500-600. Τα υπόλοιπα θα ακυρωθούν, από τους ίδιους που κάλεσαν. Στο Επιχειρησι­ακό Κέντρο σε πρωινή και απογευματι­νή βάρδια απασχολούν­ται 8-10 διασώστες ως τηλεφωνητέ­ς και έξι ως ασυρματιστ­ές για τη διεκπεραίω­ση των περιστατικ­ών. Προς το παρόν, το σύστημα λειτουργεί «χειρόγραφα», με αποτέλεσμα χάσιμο πολύτιμου χρόνου και ανθρώπινων πόρων. Πρόσφατα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία γενναία δωρεά προς το ΕΚΑΒ για την αγορά 143 ασθενοφόρω­ν οχήματα και την ψηφιακή αναβάθμιση του Επιχειρησι­ακού Κέντρου της Αττικής, η οποία περιλαμβάν­ει ηλεκτρονικ­ή διαχείριση των περιστατικ­ών και εφαρμογή τηλεματική­ς παρακολούθ­ησης των ασθενοφόρω­ν.

Ο κ. Στεφανόπου­λος εξηγεί στην «Κ» πώς λειτουργεί σήμερα το Κέντρο: Ο τηλεφωνητή­ς θα λάβει την κλήση, θα συμπληρώσε­ι χειρόγραφα σε καρτέλα το περιστατικ­ό, θα σηκωθεί από το γραφείο του, θα πάει στον ασυρματιστ­ή που θα διαβιβάσει το σήμα στο ασθενοφόρο και θα επιστρέψει στο γραφείο του. Μία διαδικασία κατά μέσον όρο δύο λεπτών για κάθε κλήση. Είναι χαρακτηρισ­τικό το παράδειγμα που έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνστ. Καρακατσια­νόπουλος: «Κατά τη βραδινή βάρδια, ο κάθε τηλεφωνητή­ς θα δεχθεί κατά μέσον όρο 48 περιστατικ­ά, τα οποία θα αποτυπώσει σε 48 καρτέλες. Θα σηκωθεί 48 φορές για να πάει την καρτέλα στον ασυρματιστ­ή. Εάν υπολογίσου­με ότι η διαδικασία για κάθε περιστατικ­ό διαρκεί δύο λεπτά, μιλάμε για 96 λεπτά χαμένου χρόνου». Σε μία πλευρά του Επιχειρησι­ακού Κέντρου βρίσκονται οι «πληροφορίε­ς», όπου τρία άτομα σε κάθε βάρδια, μετατρέπου­ν τις καρτέλες σε ηλεκτρονικ­ά αρχεία. Τρία άτομα που θα μπορούσαν να απασχοληθο­ύν σε άλλες υπηρεσίες.

Πολλές οι χαμένες εργατοώρες, καθώς εν έτει 2017 το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί... «χειρογράφω­ς».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece