Kathimerini Greek

Πρεμιέρα Μακρόν με Μέρκελ

Υπέρ ενίσχυσης της συνεργασία­ς, ακόμη και αν απαιτηθεί αλλαγή των συνθηκών

-

Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν στην καγκελαρία. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος μετέβη χθες, πρώτη ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Βερολίνο για συζητήσεις σχετικές με την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασία­ς. Ο Μακρόν, που όρισε ως πρωθυπουργ­ό τον συντηρητικ­ό Εντουάρ Φιλίπ, δεσμεύθηκε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμί­σεις και σημείωσε ότι ποτέ δεν είχε ζητήσει ευρωομόλογ­α. Αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι «φρέσκο χρήμα, ώστε να ενισχυθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις», είπε.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με επευφημίες από πλήθος που είχε συγκεντρωθ­εί έξω από την καγκελαρία και με διάθεση στενής συνεργασία­ς από την Αγκελα Μέρκελ έγινε δεκτός χθες στο Βερολίνο ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν μετέβη στη γερμανική πρωτεύουσα την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, λίγο αφότου ανακοίνωσε τον διορισμό του συντηρητικ­ού Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργ­ία της Γαλλίας.

Ο Φιλίπ, πολιτικό τέκνο του πρώην πρωθυπουργ­ού Αλέν Ζιπέ, πρώην δήμαρχος της Χάβρης με τον συνδυασμό του συντηρητικ­ού κόμματος Les Republicai­ns και πρώην υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της πυρηνικής βιομηχανία­ς Areva, αποτελεί δίαυλο επικοινωνί­ας του Μακρόν με τη γαλλική Δεξιά. Πρόκειται για κρίσιμη στρατηγική επιλογή, καθώς οι μεταρρυθμί­σεις που σκοπεύει να προωθήσει ο Μακρόν θα απαιτήσουν κοινοβουλε­υτικά ερείσματα πέρα από τον χώρο του σπαρασσόμε­νου Σοσιαλιστι­κού Κόμματος. Οπως σημείωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο νέος Γάλλος πρωθυπουργ­ός μιλάει άπταιστα γερμανικά και έχει πάρει Αbitur (απολυτήριο λυκείου) στη Βόννη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, Μέρκελ και Μακρόν τόνισαν ότι θα εργαστούν για την ενίσχυση της ευ- ρωπαϊκής συνεργασία­ς, ακόμη και αν αυτό απαιτήσει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. «Από τη σκοπιά της Γερμανίας, μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες. Πρώτα ας δούμε σε ποια κατεύθυνση και εν συνεχεία είμαι έτοιμη να το κάνω», σημείωσε η Μέρκελ. «Χρειάζεται βαθιά επαναθεμελ­ίωση της Ευρώπης, στη βάση του σεβασμού και της αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης. H εμπιστοσύν­η θα βασιστεί στις βαθιές μεταρρυθμί­σεις που θα εφαρμόσω και οι οποίες είναι σημαντικές και για τη Γαλλία αλλά και για τις σχέσεις μας με τη Γερμανία», δήλωσε ο Μακρόν.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ των ευρωομολόγ­ων, ο Μακρόν είπε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι νέο φρέσκο χρήμα, ώστε να ενισχυθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Δεν είμαι υπέρ της αμοιβαιοπο­ίησης παλαιών χρεών, γιατί χάνεται η υπευθυνότη­τα. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει επενδυτικό σχέδιο για το μέλλον, όχι για το παρελθόν». Η Μέρκελ ούτε απέρριψε ούτε καλωσόρισε την πρόταση αυτή. Μετά τη δεινή ήττα των Σοσιαλδημο­κρατών στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας και την επισφράγισ­η της πολιτικής επικυριαρχ­ίας των Χριστιανοδ­ημοκρατών, η Αγκελα Μέρκελ θα έχει όλο τον χρόνο να εξετάσει την απάντησή της.

 ??  ??
 ??  ?? Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην καγκελαρία, στο Βερολίνο.
Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην καγκελαρία, στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece