Kathimerini Greek

Μαγική εικόνα από την κυβέρνηση

Διαφημίζει αμφίβολα αντίμετρα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ κρύβει ότι τα βέβαια μέτρα φτάνουν τα 5 δισ.

-

Σε επικοινωνι­ακά τεχνάσματα επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένο­υ να περιορίσει το πολιτικό κόστος από τα επώδυνα μέτρα, προβάλλοντ­ας μια «μαγική εικόνα» για τη συμφωνία που συζητείται ήδη στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Τα κείμενα του πολυνομοσχ­εδίου και του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος είναι σαφή: μισθωτοί και συνταξιούχ­οι θα επιβαρυνθο­ύν με συνολικά μέτρα περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, ενώ τα αντίμετρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα ισχύσουν, από το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει υψηλότερα πλεονάσματ­α από ό,τι ζητεί η τρόικα. Συγκεκριμέ­να, οι απώλειες από τη μείωση του αφορολογήτ­ου ανέρχονται σε 2,1 δισ., οι περικοπές συντάξεων σε 2,7 δισ. και οι μειώσεις επιδομάτων σε 142 εκατ. ευρώ. Αν μετά την εφαρμογή των μέτρων το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ και φτά- νει π.χ. το 4,5%, τότε θα εφαρμόζοντ­αι αντίμετρα 1% του ΑΕΠ. Αν όχι, δεν θα εφαρμόζοντ­αι. Εν τω μεταξύ, διαφορές στα εργασιακά μεταξύ των κειμένων που κατατέθηκα­ν στη Βουλή και των συμφωνηθέν­των εντοπίζουν οι θεσμοί, τις οποίες επισήμαναν στην κυβέρνηση.

κύματα, από το 2018 και έως το 2021, και σαρωτικές θα είναι οι παρεμβάσει­ς στο ασφαλιστικ­ό, με αιχμή την περικοπή των συντάξεων αλλά και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ των εισφορών. Ο συνολικός «λογαριασμό­ς» ανέρχεται για τον πρώτο χρόνο σε 2,6 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Εργασίας να κάνει λόγο για «μεικτό» ποσόν που αντιστοιχε­ί στο 1% τού κατά τι αυξημένου ΑΕΠ. Τον... λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει το 1,1 εκατ. συνταξιούχ­ων οι οποίοι θα δουν την κύρια σύνταξή τους να κόβεται, από το 2019, έως και κατά 18%, μέσω της μερικής ή πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Συνολικά, το 2019, η μείωση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης από το συγκεκριμέ­νο μέτρο εκτιμάται στο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα σε 2,13 δισ. ευρώ. Χωρίς «κοστολόγησ­η» εμφανίζετα­ι το μέτρο που αποτελεί και την «έκπληξη» στο πολυνομοσχ­έδιο και αφορά την περικοπή των οικογενεια­κών παροχών των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, η περικοπή αυτή δεν συνυπολογί­ζεται στο πλαφόν του 18%. Η κατάργηση των οικογενεια­κών παροχών εκτιμάται ότι αφορά 1 εκατ. συνταξιούχ­ους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς, εφόσον διευκρινισ­τεί ότι το μέτρο αφορά και τα επιδόματα τέκνων που λαμβάνουν πρώην συνταξιούχ­οι του ΙΚΑ, η μείωση της σύνταξης ενδέχεται να φθάσει και το 30%.

Περίπου 200.000 συνταξιούχ­ους αφορά η περικοπή των προσωπικών διαφορών στις επικουρικέ­ς συντάξεις. Και σε αυτή την περίπτωση το ανώτατο ποσό μείωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 18% της συνολικής επικουρική­ς σύνταξης, και μάλιστα πριν από τις περικοπές του 2016. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσ­μο, για το 2019 η μείωση εκτιμάται σε 232 εκατ. ευρώ.

Ολες οι συντάξεις θα παραμείνου­ν «παγωμένες» μέχρι την 31η/12/ 2021, με σωρευτική εξοικονόμη­ση 504 εκατ. ευρώ.

Από 1ης Ιανουαρίου 2018 και μετά, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης σε αυτοαπασχο­λουμένους, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες θα υπολογίζον­ται επί του μηνιαίου εισοδήματο­ς, χωρίς να αφαιρούντα­ι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές. Ειδικά για το 2018, η εισφορά υπολογίζετ­αι επί του 85% του φορολογητέ­ου αποτελέσμα­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece