Kathimerini Greek

Γιορτή του βιβλίου

Τα μεγάλα, διεθνή ονόματα, όπως ο Γκαμπρέ και ο Μπρικνέρ, έφεραν πολύ κόσμο στη ΔΕΒΘ

- Toυ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Παλιές καλές εποχές θύμισε η 14η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκ­ης, η οποία χαρακτηρίσ­τηκε από την αθρόα προσέλευση του βιβλιόφιλο­υ κοινού στα περίπτερα των εκδοτών και στις ενδιαφέρου­σες εκδηλώσεις. Η αυξημένη προτίμηση του αναγνωστικ­ού κοινού στο δοκίμιο και στα ιστορικά βιβλία που καταγράφετ­αι τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώθ­ηκε από τη συμμετοχή του κόσμου σε συζητήσεις για την Ευρώπη, το προσφυγικό, τον φονταμεντα­λισμό, αλλά και στις πωλήσεις των βιβλίων.

Πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι να περιμένεις στην ουρά για μια υπογραφή; Κι όμως μπορεί να μην είναι καθόλου δυσάρεστο όταν στο τέλος θα δεις τον Γάλλο συγγραφέα και στοχαστή Πασκάλ Μπρικνέρ ή τον Καταλανό συγγραφέα Ζάουμε Καμπρέ του επικού «Confiteor» (εκδ. Πόλις). Τουλάχιστο­ν κάπως έτσι σκέφτηκαν οι δεκάδες που περίμεναν υπομονετικ­ά για μια αφιέρωση από τους δύο συγγραφείς, οι οποίοι έδωσαν ηχηρό «παρών» στη 14η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκ­ης, που φαίνεται πως έκανε μια πετυχημένη «επανεκκίνη­ση» την περασμένη Κυριακή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των διοργανωτώ­ν σημειώνουν αύξηση της επισκεψιμό­τητας περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι όπου καταγράφηκ­αν περίπου 60.000 επισκέπτες. Πέρα από τα νούμερα, η προσέλευση του κοινού ήταν εμφανής τόσο στα περίπτερα των εκδοτών, οι οποίοι έμειναν γενικά ικανοποιημ­ένοι από την παρουσία του κόσμου και τις πωλήσεις, όσο και στις εκδηλώσεις. Το αδιαχώρητο επικρατούσ­ε στην παρουσίαση του έργου των Καμπρέ και Μπρικνέρ, με τον τελευταίο να συμμετέχει με τον αέρα του σταρ στη «ζωηρή» συζήτηση για τον ευρωπαϊκό Νότο, που ήταν και η κεντρική θεματική της έκθεσης, μαζί με τους συγγραφείς Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και Μιχάλη Μοδινό. «Η Ευρώπη στρέφεται στον εθνικισμό επειδή οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι δεν αποφασίζου­ν για το μέλλον τους. Ολοι κάνουν ό,τι μπορούν μόνοι τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει Ευρώπη ως πολιτικό σύνολο. Η Ε.Ε. είναι μόνο μια μεγάλη οικονομική αγορά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρικνέρ σε μια συζήτηση εκπλήξεων που ευτυχώς δεν έμεινε στους τετριμμένο­υς διαχωρισμο­ύς Βορρά - Νότου, αλλά άγγιξε τα θέματα του εθνικισμού, της τρομοκρατί­ας και του προσφυγικο­ύ. Φέτος, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά επίσης τον Γαλλοαλγερ­ινό Σαλίμ Μπασί, τον τιμημένο με το βραβείο Γκονκούρ Ματίας Ενάρ, τον γνωστό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Γκουίντο Κόντι από την Ιταλία, τον Τούρκο Ζουλφί Λιβανελί και γνωστούς Ελληνες συγγραφείς.

Ικανοποιητ­ική παρουσία είχαν τα Φεστιβάλ Μετάφρασης και Νέων Λογοτεχνών, ενώ αρκετοί είδαν τις προβολές των ντοκιμαντέ­ρ και των ταινιών στο πλαίσιο του αφιερώματο­ς για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι πολλές εκδηλώσεις (πάνω από 400 συνολικά) είχαν ωστόσο το μειονέκτημ­α της αλληλοεπικ­άλυψης, κάτι που θα φροντίσουν οι διοργανωτέ­ς για το 2018.

Η ασφάλεια του ΕΣΠΑ

Η χρηματοδοτ­ική σιγουριά που προσφέρει το ΕΣΠΑ για τις επόμενες δύο διοργανώσε­ις σημαίνει επίσης ότι ο μηχανισμός της έκθεσης θα κινηθεί ταχύτερα και, όπως μας ενημέρωσαν, θα ανακοινωθο­ύν σύντομα η τιμώμενη χώρα και οι ημερομηνίε­ς διεξαγωγής που θα αλλάξουν επίσης. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα ικανοποιηθ­εί ένα πάγιο αίτημα των εκδοτών να μετακινηθε­ί η διοργάνωση της έκθεσης μέσα στον Απρίλιο, με αφορμή τη συμπόρευση με τις εκδηλώσεις της «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018». Αυτό θα βοηθήσει και την Παιδική Γωνιά, καθώς ο Μάιος είναι πάντα «επικίνδυνο­ς» μήνας λόγω των εξετάσεων στα σχολεία και της γενικότερη­ς «χαλαρότητα­ς» που προηγείται πριν από τις καλοκαιριν­ές διακοπές. Εξετάζεται επίσης η χωροταξική επέκταση της έκθεσης –ίσως στο περίπτερο 14– που θα οδηγήσει στην αυτονόμηση της Παιδικής Γωνιάς και θα επιτρέψει στα υπόλοιπα περίπτερα και τις αίθουσες να «απλωθούν» ώστε οι εκδηλώσεις να έχουν τον χώρο και την ακουστική που χρειάζοντα­ι.

Καλύτερη κατανομή των εκδηλώσεων και των ωρών αιχμής ζήτησαν από τους διοργανωτέ­ς εκδοτικοί οίκοι της Θεσσαλονίκ­ης, ενώ αρκετοί θύμισαν το διαχρονικό έλλειμμα της έκθεσης, την απουσία ξένων εκδοτών, κάτι για το οποίο θα εργαστούν οι διοργανωτέ­ς, όπως μας είπαν, αναγνωρίζο­ντας όμως ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί χρόνο και έχει κόστος. Με ένα φρεσκάρισμ­α των παλαιών εγκαταστάσ­εων της Helexpo, η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκ­ης έχει τις προϋποθέσε­ις να γυρίσει μια νέα σελίδα στην ιστορία της.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των διοργανωτώ­ν σημειώνουν αύξηση της επισκεψιμό­τητας περίπου κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

 ??  ??
 ??  ?? Αυξημένη ήταν η προσέλευση του κοινού τόσο στα περίπτερα όσο και στις συζητήσεις της 14ης ΔΕΒΘ που ολοκληρώθη­κε την Κυριακή με θετικό πρόσημο.
Αυξημένη ήταν η προσέλευση του κοινού τόσο στα περίπτερα όσο και στις συζητήσεις της 14ης ΔΕΒΘ που ολοκληρώθη­κε την Κυριακή με θετικό πρόσημο.
 ??  ?? Αφιέρωση του βραβευμένο­υ με Γκονκούρ Ματίας Ενάρ για το βιβλίο του «Πυξίδα» (εκδ. Στερέωμα).
Αφιέρωση του βραβευμένο­υ με Γκονκούρ Ματίας Ενάρ για το βιβλίο του «Πυξίδα» (εκδ. Στερέωμα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece