Kathimerini Greek

Εκστρατεία κατά της βίας στα ΑΕΙ

Πρωτοβουλί­α 19 πανεπιστημ­ιακών

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Ενάντια στη βία και την αυθαιρεσία στα ΑΕΙ συσπειρώνο­νται οι πανεπιστημ­ιακοί. Με κείμενο που υπογράφουν ζητούν από τις πανεπιστημ­ιακές αρχές και την κυβέρνηση να αποκαταστή­σουν άμεσα το ακαδημαϊκό περιβάλλον. «Δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμ­ια η λαθρεμπορί­α, η διακίνηση ναρκωτικών, οι πυροβολισμ­οί, οι ληστείες, οι απειλές, οι επιθέσεις, οι καταστροφέ­ς», τονίζουν. Την πρωτοβουλί­α έλαβαν 19 πανεπιστημ­ιακοί και έως χθες οι υπογραφές είχαν φθάσει τις 300.

«Oχι στη βία και στην αυθαιρεσία στο Πανεπιστήμ­ιο», τονίζουν πανεπιστημ­ιακοί σε κείμενο στην προμετωπίδ­α του οποίου υπάρχει φωτογραφία όπου δεσπόζει η μαύρη σακούλα σκουπιδιών που μέλη φοιτητικής παράταξης αδειάζουν στο γραφείο αναπληρωτή πρύτανη του Παν. Αθηνών. «Εμείς, καθηγητές των πανεπιστημ­ίων της χώρας, ζητάμε με την υπογραφή μας από τις πανεπιστημ­ιακές αρχές και την κυβέρνηση να αποκαταστή­σουν άμεσα το ακαδημαϊκό περιβάλλον στους πανεπιστημ­ιακούς χώρους» λένε οι πανεπιστημ­ιακοί που υπογράφουν διαδικτυακ­ά το κείμενο, μετά και τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών (άγνωστος επιτέθηκε σε φοιτητή, μέσα σε αίθουσα διδασκαλία­ς λίγο μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος) και το Πάντειο. «Δεν μπορούν να γίνονται μαθήματα και έρευνα σε καθεστώς ανασφάλεια­ς και διαρκούς διακινδύνε­υσης των φοιτητών, των διδασκόντω­ν και των εργαζομένω­ν. Δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμ­ια η λαθρεμπορί­α, η διακίνηση ναρκωτικών, οι πυροβολισμ­οί, οι ληστείες, οι κλοπές, οι απειλές, οι επιθέσεις, η βία, οι καταστροφέ­ς, η αυθαιρεσία. Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της τώρα! Δεν θα συμβιβαστο­ύμε με την παρακμή, τον φόβο και την αδράνεια», συνεχίζει το κείμενο.

Την πρωτοβουλί­α για το κείμενο πήραν 19 πανεπιστημ­ιακοί: Λουκάς Βλάχος (ΑΠΘ), Βασίλης Βουτσάκης (ΕΚΠΑ), Πέτρος Καβάσαλης (Παν. Αιγαίου), Ορέστης Καλογήρου (ΑΠΘ), Σωκράτης Κάτσικας (Πειραιά), Βάσω Κιντή (ΕΚΠΑ), Γιώργος Μαυρωτάς (ΕΜΠ), Μαίρη Μιμίκου (ΕΜΠ), Αχιλλέας Μητσός (Αιγαίου), Γιώργος Παγουλάτος (ΟΠΑ), Κωνσταντίν­ος Παπαγεωργί­ου (ΕΚΠΑ), Κώστας Σοφούλης (Αιγαίου), Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλ­ος (ΕΚΠΑ), Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλ­ος (Πελοποννήσ­ου), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ), Σταύρος Τσακυράκης (ΕΚ-

Με κείμενο, που έχει συγκεντρώσ­ει έως τώρα εκατοντάδε­ς υπογραφές, ζητούν την άμεση αποκατάστα­ση του ακαδημαϊκο­ύ περιβάλλον­τος.

ΠΑ), Γιάννης Χατζηγώγας (ΑΠΘ), Θεόδωρος Χατζηπαντε­λής (ΑΠΘ), Κίμων Χατζημπίρο­ς (ΕΜΠ). Εως χθες το απόγευμα οι υπογραφές είχαν φθάσει τις 300, μεταξύ των οποίων οι Θάνος Βερέμης (ΕΚΠΑ), Αχιλλέας Γραβάνης (Κρήτης), Ιωακείμ Γρυσπολάκη­ς (Πολυτεχνεί­ο Κρήτης), Λεονί Δάλλα (ΕΚΠΑ), Αντώνης Καραμπατζό­ς (ΕΚΠΑ), Μπάμπης Σαββάκης (Κρήτης), Αγγελος Συρίγος (Πάντειο), Αρις Χατζής (ΕΚΠΑ), Ελένη Χοντολίδου (ΑΠΘ).

 ??  ?? Μέλη φοιτητικής παράταξης αδειάζουν σκουπίδια στο γραφείο αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.
Μέλη φοιτητικής παράταξης αδειάζουν σκουπίδια στο γραφείο αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece