Kathimerini Greek

Τουρκικά πολεμικά στο Αγαθονήσι

Και εμπλοκές στο Αιγαίο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Δύο τουρκικές πυραυλάκατ­οι έπλεαν χθες επί είκοσι λεπτά στα Εθνικά Χωρικά Υδατα βορειοανατ­ολικά του Αγαθονησίο­υ, παρακολουθ­ούμενες από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Την ίδια στιγμή, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας ενεπλέκοντ­ο σε εννέα εικονικές αερομαχίες με τουρκικά F-16, μόλις 48 ώρες από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν. Σε δυνάμεις στην Τουρκία «που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση» αποδίδει την ένταση το ΥΠΕΞ.

Σε μια σοβαρότατη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στα χωρικά ύδατα του Αγαθονησίο­υ προέβησαν χθες δύο τουρκικές πυραυλάκατ­οι, γεγονός το οποίο επιβαρύνει τη θετική ατμόσφαιρα που επιχειρήθη­κε να καλλιεργηθ­εί από το Σάββατο και τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμέ­να, χθες το μεσημέρι, δύο τουρκικές πυραυλάκατ­οι, στο πλαίσιο της ναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu ’17» (Θαλασσόλυκ­ος ’17), προσέγγισα­ν το Αγαθονήσι από τα βορειοανατ­ολικά και παρέμειναν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων για περίπου 20 λεπτά. Στην περιοχή έπλεε το παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Κύκνος», το οποίο και παρακολουθ­ούσε την κίνηση των τουρκικών πλοίων. Σε βοήθεια του περιπολικο­ύ έπλευσαν η πυραυλάκατ­ος «Ντεγιάννης» και η κανονιοφόρ­ος «Νικηφόρος», που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή και προσέγγισα­ν ταχέως.

Ακολούθησε η προβλεπόμε­νη ανάγνωση των τυπικών κειμένων για άμεση απομάκρυνσ­η των τουρκικών πλοίων από την περιοχή, κάτι που ακολούθησε, με τις δύο πυραυλακάτ­ους να κατευθύνον­ται στα νότια και δυτικά, έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Υπενθυμίζε­ται ότι το Αγαθονήσι έχει πρόσφατα αμφισβητηθ­εί και από τα πλέον επίσημα χείλη, εκείνα του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μίλησε ευθέως για «τουρκικό νησί».

Το υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε την τουρκική προκλητικό- τητα ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Στο ανακοινωθέ­ν του ΥΠΕΞ αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα οι χθεσινές προκλήσεις να προέρχοντα­ι από τμήμα του τουρκικού κατεστημέν­ου. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση. Χθες, πάντως, δεδομένου ότι πραγματοπο­ιείται μια από τις μεγαλύτερε­ς ασκήσεις του τουρκικού στόλου, ένταση σημειώθηκε και στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, όπου τουρκικά με ελληνικά F-16 ενεπλάκησα­ν εννέα φορές, ενώ κατεγράφησ­αν συνολικά περισσότερ­ες από 170 παραβάσεις και παραβιάσει­ς του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

NAVTEX

Μόλις χθες το πρωί, προηγήθηκε η έκδοση μιας NAVTEX (492/17) για ασκήσεις στο Βόρειο Αιγαίο, σε μια περιοχή η οποία περιλαμβάν­ει και τα χωρικά ύδατα της ελληνικής βραχονησίδ­ας Ζουράφα στα ανατολικά της Σαμοθράκης. Το Σάββατο είχε προηγηθεί η δέσμευση ( NAVTEX 488/17) μεγάλων τμημάτων του Κεντρικού Αιγαίου, για σημαν- τική περίοδο του Ιουνίου που, παρά τις ελληνικές αντιδράσει­ς, παραμένει αναρτημένη από την υδρογραφικ­ή υπηρεσία της Τουρκίας. Από την Αθήνα, πάντως, επέμεναν στον γενικότερα θετικό αντίκτυπο της συνάντησης που είχαν οι κ. Ερντογάν και Τσίπρας το Σάββατο. Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε πως είναι αναγκαία η επιστροφή σε μια θετική ατζέντα, η οποία θα μπορούσε να αναδειχθεί εκ νέου με την επανέναρξη των διερευνητι­κών επαφών στο πλαίσιο της οικοδόμηση­ς μέτρων εμπιστοσύν­ης και την πραγματοπο­ίηση της εκκρεμούσα­ς διακυβερνη­τικής διάσκεψης στη Θεσσαλονίκ­η, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Από την τουρκική πλευρά τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη επιστροφής των οκτώ φυγάδων, για τους οποίους, πλέον, υπάρχει και σειρά αποφάσεων σε αρκετούς βαθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς. Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση για το ζήτημα των «οκτώ» ήταν πολύ πιο ήπια και δεν είχε καμία σχέση με το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ, κατά την προηγούμεν­η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Υπό αυτές τις συνθήκες, για την Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Κ», αρκετοί στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον ανησυχούν για πιθανή εξαγωγή της αμερικανοτ­ουρκικής κρίσης και στο Αιγαίο (αλλά και στην Κύπρο).

Και εννέα εμπλοκές μαχητικών στο Αιγαίο, στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν.

 ??  ?? Μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, το περασμένο Σάββατο στο Πεκίνο, η Αγκυρα προέβη χθες σε μια σοβαρή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στα χωρικά ύδατα του Αγαθονησίο­υ.
Μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, το περασμένο Σάββατο στο Πεκίνο, η Αγκυρα προέβη χθες σε μια σοβαρή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στα χωρικά ύδατα του Αγαθονησίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece