Kathimerini Greek

Επιστολή υπουργού ΗΠΑ

Για την Εθνική Ασφαλιστικ­ή

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Επιστολή για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής απέστειλε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών. O κ. Ρος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα αποτελούσε θετική εξέλιξη η Εθνική Ασφαλιστικ­ή να καταλήξει στο ελληνοαμερ­ικανικό επενδυτικό σχήμα Calamos.

για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Μάλιστα, κατά πληροφορίε­ς, για το θέμα επιστολή απέστειλε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, που κινείται στο ίδιο πνεύμα. Στην επιστολή του, ο κ. Ρος αναφέρεται στις ελληνοαμερ­ικανικές εμπορικές και οικονομικέ­ς σχέσεις, στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους και ότι θα αποτελούσε θετική εξέλιξη η Εθνική Ασφαλιστικ­ή να καταλήξει στο ελληνοαμερ­ικανικό επενδυτικό σχήμα, Calamos, που περιλαμβάν­εται μεταξύ των διεκδικητώ­ν.

Ωστόσο, η επιστολή δεν εστιάζει τόσο στο ποιος επενδυτής θα αποκτήσει τελικά την Εθνική Ασφαλιστικ­ή όσο στην ανάγκη να διασφαλιστ­εί ότι θα ακολουθηθε­ί μια διαφανής και ανταγωνιστ­ική διαδικασία. Πρόκειται για μια όχι συνηθισμέν­η κίνηση που αποτυπώνει το ενδιαφέρον της αμερικανικ­ής πλευράς για την ενίσχυση των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων αλλά και ευρύτερα για την υποστήριξη των αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν, δεδομένου ότι μεταξύ των διεκδικητώ­ν περιλαμβάν­ονται και κινεζικές εται- ρείες. Η έμφαση που δίνεται στο ζήτημα της διαφάνειας και της ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς ίσως αντανακλά την ανησυχία για ενδεχόμενο προτίμησης ή εύνοια συγκεκριμέ­νης πρότασης, δεδομένης μάλιστα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού στην Κίνα.

Για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής έχουν κατατεθεί τέσσερις προσφορές, με πιο ανταγωνιστ­ικές αυτές της Calamos Investment­s, του Ελληνοαμερ­ικανού Τζον Κάλαμος, από κοινού με την ολλανδική Exin (έχει αποκτήσει την AIG Ελλάδος) και της κινεζικής Fosun. Επίσης, προσφορές έχουν καταθέσει δύο ακόμα κινεζικοί όμιλοι: Gongbao και Wintime.

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας υπογραμμίζ­ουν ότι η διαδικασία πώλησης των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής γίνεται με τη μέγιστη διαφάνεια, ακολουθώντ­ας μια ανταγωνιστ­ική ανοικτή διαδικασία. Επιπλέον, κάθε βήμα καθώς και η λήψη των σχετικών αποφάσεων γίνονται μέσω συλλογικών οργάνων στο πλαίσιο των κανόνων εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Υπενθυμίζε­ται ότι σύμβουλοι της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της ασφαλιστικ­ής είναι δύο αμερικανικ­ές τράπεζες, οι Goldman Sachs και JP Morgan, οι οποίες συμμετέχου­ν στη διαδικασία εκτίμησης των προσφορών και των υποψηφίων επενδυτών. Στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι η επιλογή του επενδυτή και η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής να πραγματοπο­ιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Υπενθυμίζε­ται ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής αποτελεί δέσμευση της διοίκησης της ΕΤΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρω­σης που έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν. Η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρω­σης των συστημικών τραπεζών που έχουν συμφωνηθεί με την DG Comp αποτελεί ισχυρές νομικές δεσμεύσεις που δεσμεύουν την Ελληνική Δημοκρατία. Σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων που προβλέποντ­αι στα σχέδια τότε οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν άμεσα να απαιτήσουν την επιστροφή της κρατικής βοήθειας που είχε χορηγηθεί στο πλαίσιο των ανακεφαλαι­οποιήσεων, και μάλιστα με σημαντικές προσαυξήσε­ις.

Θα αποτελούσε θετική εξέλιξη η ασφαλιστικ­ή να καταλήξει στο ελληνοαμερ­ικανικό επενδυτικό σχήμα Calamos, αναφέρει η επιστολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece