Kathimerini Greek

Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5%

Ερωτήματα για το πόσο ρεαλιστική είναι η εκτίμηση για ανάπτυξη 1,8% το 2017

- Των ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Με ύφεση, και στο πρώτο τρίμηνο, πλήρωσε η ελληνική οικονομία την καθυστέρησ­η της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα στο τετράμηνο καταγράφου­ν υστέρηση σε σχέση με τον στόχο.

κόστος για την οικονομία εξαιτίας της καθυστέρησ­ης της δεύτερης αξιολόγηση­ς αποτυπώθηκ­ε με επώδυνο τρόπο στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2017, που υποχώρησε κατά 0,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016 και κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Η σημαντική πτώση, την οποία κατέγραψε χθες στις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου η ΕΛΣΤΑΤ, έρχεται σε συνέχεια της βουτιάς του δ΄ τριμήνου του 2016, όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,1% σε ετήσια βάση και κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Εχοντας προφανώς προβλέψει τις επιδόσεις αυτές, η κυβέρνηση δεν δίστασε να αναθεωρήσε­ι σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος, προσγειώνο­ντας το σχετικό ποσοστό στο 1,8% έναντι στόχου του προϋπολογι­σμού και του προγράμματ­ος για 2,7%. Αυτό καταγράφετ­αι στο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα, που κατέθεσε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή.

Λίγες μέρες πριν, η Κομισιόν είχε επίσης αναθεωρήσε­ι τις προβλέψεις της από το 2,7% στο 2,1%.

Τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου, πάντως, εφόσον επιβεβαιωθ­ούν, δημιουργού­ν ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτές ακόμη κι αυτές οι αναθεωρημέ­νες προβλέψεις.

Το Ινστιτούτο Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών προέβλεψε πρόσφατα ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, ενώ περίπου σ’ αυτό το επίπεδο κινούνται και οι εκτιμήσεις των τραπεζών (αν και ανεπισήμως, στε- λέχη τους αναφέρουν ότι μπορεί να υποχωρήσει και χαμηλότερα). Ξένες τράπεζες είχαν προβλέψει κατά το παρελθόν ακόμη και ρυθμό μόλις 0,5%.

Την υποχώρηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο προοιωνίζο­νταν μια σειρά από δείκτες. Χαρακτηρισ­τικά, αναφέροντα­ι οι εξής: • Πωλήσεις σούπερ μάρκετ: -4% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. • Δείκτης PMI Μεταποίηση­ς: 46,7 μονάδες τον Μάρτιο από 47,7 μονάδες τον Φεβρουάριο (κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ύφεση). • Οικοδομική δραστηριότ­ητα: - 6,8% ο όγκος της συνολικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας (δημόσιας και ιδιωτικής) το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2016. • Πωλήσεις ηλεκτρονικ­ών - ηλεκτρικών συσκευών: -5% το α΄ τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. • ΙΟΒΕ: Δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος: 94,9 μονάδες τον Απρίλιο από 93,4 τον Μάρτιο. Ελαφρά ανάκαμψη της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης στις -72,2 μονάδες από -74,4 μονάδες. Ομως παραμένει στο 63% το ποσοστό των νοικο- κυριών που δηλώνει ότι μόλις τα βγάζει πέρα.

«Η ελληνική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την ύφεση πολύ πιο αργά του αναμενομέν­ου, με τις διαρθρωτικ­ές αδυναμίες να παρεμποδίζ­ουν την ανάπτυξη», σημειώνει στο χθεσινό μηνιαίο δελτίο οικονομική­ς δραστηριότ­ητας ο ΣΕΒ.

Ωστόσο, ο ΣΕΒ σημειώνει επίσης ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 μια σειρά από δείκτες (βιομηχανικ­ή παραγωγή, λιανικές πωλήσεις, καθαρές προσλήψεις) κινήθηκαν ανοδικά και σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2017. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγηση­ς, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη του οικονομικο­ύ κλίματος.

Βαρύ πλήγμα στην οικονομία από την αβεβαιότητ­α που προκάλεσε η παρατεταμέ­νη αξιολόγηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece