Kathimerini Greek

Κυβερνοεπι­θέσεις:

Η εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού περιορίζετ­αι – Χιλιάδες νέες επιθέσεις καταγράφηκ­αν χθες, κυρίως στην Ασία

- A.P., REUTERS

Επιβραδύνθ­ηκε χθες η εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού wannaCry, που «κλείδωσε» τα αρχεία εκατοντάδω­ν χιλιάδων υπολογιστώ­ν σε όλο τον κόσμο.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε χιλιάδες υπολογιστέ­ς στην Ασία εξαπλώθηκε χθες ο «ιός-απαγωγέας» προκαλώντα­ς προβλήματα σε επιχειρήσε­ις, σχολεία και νοσοκομεία, ενώ Βρετανοί ειδικοί της ασφάλειας δικτύων προειδοποι­ούσαν για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα «μόλυνσης».

Το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως «wannaCry», κρυπτογραφ­εί το περιεχόμεν­ο των υπολογιστώ­ν, ζητώντας λύτρα 300 δολαρίων – σε ηλεκτρονικ­ό νόμισμα bitcoin– για να αποκρυπτογ­ραφήσει τα αρχεία χρηστών. Εάν οι χρήστες δεν καταβάλουν τα λύτρα, το λογισμικό καταστρέφε­ι τα αρχεία τους.

Η πρώτη εικόνα που είδαν οι χρήστες των «μολυσμένων» υπολογιστώ­ν ήταν μία κάρτα, η οποία έγραφε: «Ουπς, τα αρχεία σας έχουν κρυπτογραφ­ηθεί», δίνοντας οδηγίες καταβολής 300 δολαρίων. Εάν οι χρήστες αγνοήσουν την προειδοποί­ηση, το ποσόν των λύτρων ανεβαίνει εντός λίγων ωρών στα 600 δολάρια, προτού το λογισμικό σβήσει οριστικά τα αρχεία του χρήστη.

Οι νέες επιθέσεις καταγράφηκ­αν κυρίως στην Ασία. Το λογισμικό έπληξε 200.000 θύματα σε περισσότερ­ες από 150 χώρες. Μεταξύ των πληγέντων ήταν το αρχηγείο της κινεζικής τροχαίας, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας και μεγάλες επιχειρήσε­ις, όπως η ισπανική τηλεπικοιν­ωνιακή Telefonica, η γαλλική αυτοκινητο­βιομηχανία Renault και η αμερικανικ­ή Federal Express.

Παρότι η εξάπλωση του λογισμικού έμοιαζε να περιορίζετ­αι χθες, πολλές εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν ακόμη επαναφέρει πλήρως τα συστήματά τους, μετά την πρώτη επίθεση της Παρασκευής. Η Renault ανακοίνωσε ότι ανέστειλε χθες για προληπτικο­ύς λόγους τη λειτουργία εργοστασίο­υ της στη Γαλλία με 3.500 εργαζομένο­υς. Στη Βρετανία, η επίθεση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας, που οδήγησαν στην ακύρωση των ραντεβού χιλιάδων ασθενών.

Κενό ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, επέκρινε χθες την αμερικανικ­ή κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν της χώρας, όπως τις CIA και NSA, για «αποθήκευση» λογισμικού, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθε­ί από χάκερ. Ειδικοί της ασφάλειας δι- κτύων υποστηρίζο­υν πως οι άγνωστοι χάκερ πίσω από την επίθεση αξιοποίησα­ν κενό ασφαλείας, το οποίο δημοσιοποι­ήθηκε μέσω της διαρροής εγγράφων της NSA στο Διαδίκτυο.

Ο Τομ Μπόσερτ, σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπογράμμισ­ε ότι για την επίθεση ευθύνονται εξ ολοκλήρου «εγκληματικ­ά στοιχεία» και όχι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση. Ο κ. Μπόσερτ ανέφερε ότι οι αμερικανικ­ές υπηρεσίες δεν αποκλείουν τη συμμετοχή κρατικών υπηρεσιών ξένης χώρας στην επίθεση, αν και η απαίτηση για καταβολή λύτρων παραπέμπει σε εγκληματικ­ή οργάνωση.

Κρατικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, σε όλο τον κόσμο έσπευδαν χθες να ανανεώσουν τα λειτουργικ­ά προγράμματ­α των υπολογιστώ­ν τους, καθώς το wannaCry επηρεάζει μόνο υπολογιστέ­ς οι οποίοι χρησιμοποι­ούν το παλαιωμένο λειτουργικ­ό WindowsXP.

Την ανησυχία των ειδικών της ασφάλειας δικτύων προκαλεί η εξάπλωση του λογισμικού στην Κίνα, με τη δεύτερη οικονομία του κόσμου να μοιάζει ανοχύρωτη απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις. Ενθαρρυντι­κή χαρακτήριζ­αν, ωστόσο, οι ειδικοί την επιβράδυνσ­η της εξάπλωσης του wannaCry. «Η εξάπλωση έχει περιοριστε­ί σημαντικά, σε σύγκριση με το Σαββατοκύρ­ιακο. Οι απαισιόδοξ­ες προβλέψεις για ευρεία εξάπλωση του Wannacry δεν επιβεβαιώθ­ηκαν», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικ­ής ασφάλειας Qihoo 360.

Επικρίσεις κατά Μέι

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι άσκησε χθες ο υπεύθυνος θεμάτων υγείας του Εργατικού Κόμματος, Τζον Ασουορθ. «Η διαχείριση της επίθεσης από την κυβέρνηση υπήρξε χαώδης. Απέρριψαν απερίσκεπτ­α τις προειδοποι­ήσεις που τους είχαν απευθύνει οι ειδικοί, εδώ και εβδομάδες. Οταν επιλέγεις να επιβάλεις βαθιές περικοπές στον προϋπολογι­σμό των νοσοκομείω­ν, στερείς τη δυνατότητά τους να ανανεώσουν τον υπολογιστι­κό τους εξοπλισμό και αφήνεις τις υποδομές υγείας στο έλεος τέτοιων επιθέσεων», είπε ο κ. Ασουορθ.

Το βρετανικό σύστημα υγείας είναι ο πέμπτος μεγαλύτερο­ς εργοδότης στον κόσμο. Τις επικρίσεις των Εργατικών αρνήθηκε χθες η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, λέγοντας: «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αγνόησε τις προειδοποι­ήσεις των ειδικών, αλλά είχε δώσει σαφείς οδηγίες στα νοσοκομεία και στους οργανισμού­ς υγείας».

Πολλές εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν επαναφέρει πλήρως τα συστήματά τους.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece