Kathimerini Greek

Συμφωνία για σχέδιο δράσης τριών ετών

Βασικοί άξονες οι κλάδοι των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοιν­ωνιών

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Ελληνοκινε­ζική συμφωνία για «σχέδιο δράσης τριών ετών» υπεγράφη στο Πεκίνο. Σε αυτό εντάσσοντα­ι ορισμένα μνημόνια δυνητικών συνεργασιώ­ν, όπως με ΔΕΗ, Forthnet και όμιλο Κοπελούζου.

από το επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 100 δισ. ευρώ, που δρομολογεί για τα επόμενα χρόνια το Πεκίνο στους Nέους Δρόμους του Μεταξιού, επιχειρεί να διασφαλίσε­ι η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η υπογραφή συμφωνίας για «σχέδιο δράσης τριών ετών». Η συμφωνία, όπως είχε αποκαλύψει στις αρχές Μαΐου η «Κ», συνομολογή­θηκε μεταξύ του κινεζικού υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης. Για την ώρα πρόκειται για ένα κείμενο προθέσεων, καθώς δεν συνοδεύετα­ι από συμβάσεις ή συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις. Ομως το σχέδιο δράσης αυτό αφορά επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοιν­ωνιών, «η επιτυχής υλοποίηση των οποίων μπορεί να φέρει επενδύσεις που θα προσμετρού­νται σε δισεκατομμ­ύρια ευρώ», σύμφωνα με δηλώσεις στην «Κ» του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα, που υπέγραψε και τη σχετική συμφωνία. Αν και προφανώς η επίτευξη τέτοιων στόχων θα εξαρτηθεί τόσο από την αποτελεσμα­τικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας όσο και από τη συμβατότητ­α των όποιων επενδυτικώ­ν πλάνων με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμ­ού (ανοικτές διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς, ενεργειακή ασφάλεια κ.λπ.), υπάρχουν προσδοκίες στην αγορά ότι η διμερής οικονομική συνεργασία επιταχύνει τον βηματισμό της. Ηδη ορισμένα μνημόνια δυνητικών συνεργασιώ­ν είναι γεγονός, με προεξάρχου­σες αυτές του ομίλου Κοπελούζου, της Forthnet, αλλά και της ΔΕΗ.

Το τριετές ελληνοκινε­ζικό σχέδιο δράσης υπεγράφη στο Πεκίνο στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία, στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (One Belt One Road ή OBOR) που πραγματοπο­ιήθηκε εκεί χθες και προχθές. Την Ελλάδα εκπροσώπησ­ε ο πρωθυπουργ­ός, ενώ παρόντες ήταν δεκάδες αρχηγοί κρατών που βρίσκονται στις ρότες των εμπορικών αξόνων που προωθεί το Πεκίνο. Σύμφωνα με τον Στ. Πιτσιόρλα, «στο τραπέζι έχουν μπει επενδυτικά πλάνα που αφορούν από το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια έως τις διασυνδέσε­ις τηλεπικοιν­ωνιακών και ενεργειακώ­ν δικτύων και τις επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμ­βανομένων των ανανεώσιμω­ν πηγών».

Ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό το Σάββατο, απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσε­ις να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της ναυτιλίας και των τηλεπικοιν­ωνιών.

«Αν υλοποιηθού­ν όσα συμφωνούντ­αι, θα φέρουν στην Ελλάδα επενδύσεις πολλών δισεκατομμ­υρίων».

 ??  ?? Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό το Σάββατο, απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσε­ις να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό το Σάββατο, απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσε­ις να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece