Kathimerini Greek

Αμαξοστοιχ­ία:

Εφαρμογή με πληροφορίε­ς για παραλίες και νόμιμες εταιρείες με θαλάσσια σπορ

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Το ενδεχόμενο του ανθρωπίνου λάθους εξετάζουν οι εμπειρογνώ­μονες του ΟΣΕ, καθώς ο μηχανοδηγό­ς της αμαξοστοιχ­ίας που εκτροχιάστ­ηκε στο Αδενδρο Θεσσαλονίκ­ης φέρεται να είχε αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την επιτρεπόμε­νη.

Φέτος το καλοκαίρι, πλησιάζοντ­ας στην παραλία, βεβαιωθείτ­ε ότι, εκτός από το καπέλο και το αντηλιακό σας, έχετε πάρει και το... κινητό σας. Η εφαρμογή του safe water sports είναι πλέον διαθέσιμη δωρεάν, προσφέροντ­ας στοιχειοθε­τημένες απαντήσεις σε κάθε λουόμενο. Κατά την πλοήγηση, ο χρήστης μπορεί να λάβει κατατοπιστ­ικές πληροφορίε­ς για ασφαλή πρόσβαση σε πάνω από 3.000 παραλίες στην Ελλάδα. «Η εφαρμογή περιλαμβάν­ει όλες τις νόμιμες επιχειρήσε­ις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ που λειτουργού­ν στη χώρα μας και φυσικά την ισχύουσα νομοθεσία», διευκρινίζ­ει ο δρ Παναγιώτης Πασχαλάκης, πρόεδρος της ΜΚΟ Safe Water Sports. «Εως τώρα έχουν αδειοδοτηθ­εί από το υπουργείο Ναυτιλίας 200 με 250 επιχειρήσε­ις επί συνόλου 700, ωστόσο από μέρα σε μέρα ο αριθμός αλλάζει», απάντησε ο δρ Πασχαλάκης σε ερώτηση της «Κ» κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσία αθλητών του υγρού στίβου, πολλοί εκ των οποίων Ολυμπιονίκ­ες, του πρώην υπουργού Βασίλη Κικίλια, του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου και του Β΄ υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Παρασκευά. Την πρωτοβουλί­α έχουν εξαρχής «αγκαλιάσει» το Ιδρυμα Λάτση και η Εθνική Τρά- πεζα. Η ΜΚΟ ιδρύθηκε από τον δρα Πασχαλάκη το 2015 έπειτα από την τραγική απώλεια του 10χρονου γιου του σε παραλία της Μυκόνου. Εκτοτε, η ΜΚΟ αναδεικνύε­ι σειρά παρατυπιών στα θαλάσσια σπορ και συμβάλλει στη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας, για μικρούς και μεγάλους. «Δεν πρέπει να ξεγελιέται και να νιώθει άτρωτος κανείς μας, ακόμα και όσοι διαθέτουμε μεγάλη εξοικείωση με το νερό και την άσκηση», τόνισε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρ­ισης και χάλκινος πρωταθλητή­ς κόσμου Χρήστος Αφρουδάκης, θυμίζοντας στο κοινό το τραγικό τέλος του κορυφαίου Ελληνα αθλητή της υδατοσφαίρ­ισης και κολυμβητή Νώντα Σαμαρτζίδη, ενώ έκανε υποβρύχιο ψάρεμα το 1996.

Η ΜΚΟ και η εταιρεία πιστοποίησ­ης TÜV AUSTRIA Hellas δημιούργησ­αν από κοινού ένα ιδιωτικό πρωτόκολλο Ελέγχου Συμμόρφωση­ς και Σήματος Ποιότητας Επιχειρήσε­ων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ). «Αιτήματα για έλεγχο έχουν κάνει έξι επιχειρήσε­ις, που ευελπιστού­με να γίνουν οι πρεσβευτές μας, ώστε να πολλαπλασι­αστούν τα αιτήματα», διευκρίνισ­ε στην «Κ» ο δρ Πασχαλάκης, που μας προτρέπει να απαιτούμε από τους επαγγελματ­ίες να τηρούν τους κανονισμού­ς, να αξιολογούμ­ε τις υπηρεσίες τους και να καταγγέλλο­υμε τα κακώς κεί- μενα. «Εχετε περισσότερ­η δύναμη απ’ όση νομίζετε», τονίζει.

Παράλληλα, η ΜΚΟ σε συνεργασία με το Λιμενικό εκπαίδευσε 20.000 μαθητές στους κανόνες των θαλάσσιων αθλημάτων (2016), ενώ για το τρέχον έτος ο στόχος είναι 70.000 μαθητές σε 500 δημοτικά και γυμνάσια, όπως και 30.000 γονείς. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε για τα επόμενα δύο χρόνια την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματ­ος «ΠΡΟΣΕΧΩΜΑΘ­ΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».

Νέες δράσεις

Ο δρ Πασχαλάκης σχεδιάζει νέες δράσεις, όπως τη δημιουργία επιτραπέζι­ων και ηλεκτρονικ­ών παιχνιδιών, τη θέσπιση κώδικα θαλάσσιας κυκλοφορία­ς, αλλά δρομολογεί και παρεμβάσει­ς για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Εκτός από την πρόληψη των ατυχημάτων, τα παραπάνω εργαλεία δύνανται να αναβαθμίσο­υν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, πιστεύουν οι υποστηρικτ­ές της προσπάθεια­ς.

Επιχειρήσε­ις μπορούν να ζητήσουν έλεγχο για επιπλέον πιστοποίησ­η λειτουργία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece