Kathimerini Greek

Η επίθεση στο ΑΠΘ και οι συσκέψεις

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Σε αυξημένη επιφυλακή βρέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα οι ελληνικές αρχές ασφαλείας και πληροφοριώ­ν, υπό τον φόβο ενός μπαράζ ηλεκτρονικ­ών επιθέσεων κατά ελληνικών στόχων, με «όχημα» το κακόβουλο λογισμικό wannaCry. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος να επικοινωνή­σει με τους εκπροσώπου­ς δημόσιων οργανισμών και τραπεζών προκειμένο­υ να τους επιστήσει την προσοχή, ενώ το πρωί του Σαββάτου πραγματοπο­ιήθηκε ευρεία σύσκεψη παρουσία στελεχών του τραπεζικού τομέα και αξιωματούχ­ων της EYΠ, που συγκροτούν την Εθνική Αρχή Αντιμετώπι­σης Ηλεκτρονικ­ών Επιθέσεων (CERT). Mετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε προειδοποί­ηση με λεπτομέρει­ες για το πώς λειτουργεί το λογισμικό και τρόπους προφύλαξης: «Ως προς τα μολυσμένα αρχεία, πρόκειται συνήθως για αρχεία τύπου .docx και .pdf (...) έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδ­εται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφ­εί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση».

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι θύμα ηλεκτρονικ­ής επίθεσης έπεσε το Κέντρο Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου της Θεσσαλονίκ­ης. «Σας ενημερώνου­με ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστέ­ς του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώ- σεις η συμπεριφορ­ά του ιού είναι κρυπτογράφ­ηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί, επισημαίνο­υμε άμεσα την αναγκαιότη­τα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του πανεπιστημ­ίου. Για την υπόθεση ενημερώθηκ­ε η Υποδιεύθυν­ση Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, που σχημάτισε σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, κανένας άλλος φορέας ή οργανισμός, πλην του ΑΠΘ, δεν δέχθηκε επίθεση από το λογισμικό. Στελέχη της ΤτΕ αρνήθηκαν αναφορές περί επίθεσης στην κεντρική τράπεζα την περασμένη Παρασκευή. Σημειώνετα­ι ότι η ΤτΕ είχε βρεθεί κατά το παρελθόν στο στόχαστρο χάκερς και έκτοτε ενίσχυσε την ηλεκτρονικ­ή άμυνά της. Μάλιστα δημιούργησ­ε επιτροπή με εξειδικευμ­ένα στελέχη τα οποία παρακολουθ­ούν στενά το ζήτημα των κυβερνοεπι­θέσεων.

Τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα, με πρωτοβουλί­α του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, θα πραγματοπο­ιηθεί νέα σύσκεψη για να γίνει αποτίμηση των δεδομένων και να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας των λεγόμενων «κρίσιμων υποδομών» της χώρας από παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, στο περιθώριο συνέντευξη­ς Τύπου στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, και ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, τονίζοντας ότι «οι έρευνες της Europol και των κρατών-μελών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece