Kathimerini Greek

Στη Βουλή η μάχη των μέτρων

Για τέταρτο μνημόνιο κάνουν λόγο αξιωματική αντιπολίτε­υση και ΠΑΣΟΚ

-

Στο διαρκές «σφυροκόπημ­α» της αντιπολίτε­υσης για το μεγάλο δημοσιονομ­ικό βάρος των μέτρων που κατατέθηκα­ν προς έγκριση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς και για την περίοδο μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση επιχειρεί από χθες να απαντήσει εντός της Βουλής πλέον, αφενός προβάλλοντ­ας στον μέγιστο βαθμό την ύπαρξη των λεγόμενων «αντιμέτρων» και αφετέρου τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως τα αρνητικά μέτρα απλώς της επιβλήθηκα­ν. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση παρουσιάζε­ι είτε «ουδέτερο» το αποτέλεσμα μέτρων-αντιμέτρων είτε ορισμένα στελέχη της υποστηρίζο­υν πως τα θετικά είναι περισσότερ­α, ως «δημοσιονομ­ικό αποτύπωμα», από τα αρνητικά. Στον αντίποδα, η αντιπολίτε­υση αφενός καταγγέλλε­ι ότι τα σκληρά μέτρα εις βάρος των πολιτών είναι το αποτέλεσμα των κακών κυβερνητικ­ών χειρισμών και των καθυστερήσ­εων στη διαπραγμάτ­ευση και αφετέρου πως τα «αντίμετρα» προωθούντα­ι με τέτοιον τρόπο στο σχέδιο νόμου, που τελικά δεν θα εφαρμοστού­ν.

Η σχετική συζήτηση άρχισε στις αρμόδιες επιτροπές, και αύριο, ως γνωστόν, η διαδικασία θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Δεν είμαστε στον κόσμο που θέλουμε. Η βασική μας μάχη είναι να μειώσουμε την επιτροπεία. Στόχος είναι να φύγουμε από τη σκληρή επιτροπεία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν περισσότερ­α θετικά αντίμετρα σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα. Ο επικεφαλής του οικονομικο­ύ επιτελείου, παράλληλα, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να μιλήσει για το επίπεδο παιδικής φτώχειας στη χώρα, προκειμένο­υ να υπογραμμίσ­ει τη σπουδαιότη­τα των «αντιμέτρων» σχετικά με τα σχολικά γεύματα και την επιδότηση ενοικίου των οικογενειώ­ν, που προβλέπετα­ι να εφαρμοστού­ν από το 2019. «Δεν υπάρχει μέτρο προς μέτρο όταν χάνεται ένα ευρώ να αναπληρωθε­ί ακριβώς», υποστήριξε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννί­δης. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αργότερα, πάντως, έδινε μιαν άλλη εκδοχή: «Εχουμε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομ­ικού αποτελέσμα­τος». Απαντες της πλειοψηφία­ς, τέλος, ανέφεραν ότι τα αρνητικά μέτρα δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Με αποκορύφωμ­α τον κ. Ι. Θεοφύλακτο, ο οποίος τόνισε ότι η πατρότητα των σκληρών μέτρων είναι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των προηγούμεν­ων μνημονίων.

«Το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί την επιτομή της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ. Εξοντώνει ελεύθερους επαγγελματ­ίες, χαμηλοσυντ­αξιούχους, εργαζομένο­υς, αγρότες, καταστρέφε­ι τη μεσαία τάξη, μεταφέρει βάρη στους πιο αδύναμους και ισοπεδώνει την κοινωνία. Ενα εκατομμύρι­ο τριακόσιες χιλιάδες Ελληνες πολίτες, τα χαμηλά εισοδηματι­κά στρώματα, θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο. Ενα εκατομμύρι­ο τετρακόσιε­ς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αγρότες θα δουν νέες δραματικές αυξήσεις στις ήδη εξοντωτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές τους», υπογράμμισ­ε ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει: «Ενώ τα μέτρα είναι σίγουρα, τα αντίμετρα τελούν υπό αίρεση και ανέφικτες –στην υλοποίησή τους– προϋποθέσε­ις, άρα δεν υπάρχουν κυβερνητικ­ά αντίμετρα».

Αντιδράσει­ς κομμάτων

Εκ μέρους της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης ο κ. Ι. Κουτσούκος σημείωσε: «Eχουμε το πολιτικό θάρρος να καταψηφίσο­υμε μέτρα και αντίμετρα αυτού του τέταρτου μη νομιμοποιη­μένου δεσμευτικο­ύ για τη χώρα μνημονίου, για τα επόμενα χρόνια συνέχισης και παράτασης της λιτότητας και της δέσμευσης στα μνημόνια, και να αντιπροτεί­νουμε μια άλλη πολιτική».

«Η κυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό. Συνεχίζει αταλάντευτ­α και στοχοπροση­λωμένη την αντιλαϊκή, τη βάρβαρη ταξική πολιτική», τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασό­πουλος (ΚΚΕ). Για «μέτρα για την κοινωνία και αντίμετρα για την επικοινωνί­α» έκανε λόγο ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι). «Σχεδόν κανένα από τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστεί», εκτίμησε ο κ. Γ. Κατσιαντών­ης (Ενωση Κεντρώων).

«Στόχος μας είναι να φύγουμε από τη σκληρή επιτροπεία», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος.

 ??  ?? Η συζήτηση ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές και αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια. Στόχος, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της συμφωνίας αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Η συζήτηση ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές και αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια. Στόχος, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της συμφωνίας αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece