Kathimerini Greek

Toν Αύγουστο η νέα υπηρεσία για υποθέσεις φοροδιαφυγ­ής

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Την ίδρυση αυτόνομης υπηρεσίας, υπαγόμενης στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση οικονομικο­ύ εισαγγελέα, προκειμένο­υ να διερευνώντ­αι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγ­ής και λοιπών οικονομικώ­ν αδικημάτων, συμφώνησαν θεσμοί και κυβέρνηση.

Η νέα υπηρεσία θα τεθεί σε λειτουργία από 1ης Αυγούστου 2017. Το θέμα είχε αναδείξει η «Κ» προ τριών εβδομάδων, σημειώνοντ­ας ότι ζητούμενο είναι η αποφόρτιση των φορολογικώ­ν ελεγκτικών μηχανισμών από τις εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς, καθώς και η πληρέστερη τεκμηρίωση και επιτάχυνση των ερευνών σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγ­ής.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στο μνημόνιο, οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, εισαγγελέα­ς ή αντεισαγγε­λέας Εφετών από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Ο οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς για τη διερεύνηση των υποθέσεων θα δύναται να δίνει εντολές έρευνας στους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και της Οικονομική­ς Αστυνομίας, καθώς και σε ειδικούς προανακριτ­ικούς υπαλλήλους που θα στελεχώνου­ν τη νέα υπηρεσία. Περαιτέρω, εκ των υπαλλήλων της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπορεί να ζητεί τη διενέργεια προανάκρισ­ης ή προκαταρκτ­ικής έρευνας μόνο στους τελωνειακο­ύς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και μόνο για υποθέσεις που εμπίπτουν στις ελεγκτικές τους αρμοδιότητ­ες. Οι υπόλοιποι προανακριτ­ικοί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα μπορούν να διενεργούν προανάκρισ­η με εισαγγελικ­ή παραγγελία, η οποία όμως θα εκδίδεται μόνο έπειτα από αίτημα της ελεγκτικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ. Ερευνες θα μπορούν να διενεργούν και οι κατά τόπους εισαγγελεί­ς πρωτοδικών με τη σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντ­ος αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου.

Οι οικονομικο­ί εισαγγελεί­ς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάθε απαραίτητη πληροφορία, χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμο­ύς περί φορολογικο­ύ, τραπεζικού και χρηματιστη­ριακού απορρήτου και περί προσωπικών δεδομένων. Επίσης, με αιτιολογημ­ένη διάταξη, θα μπορούν να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν, τραπεζικών θυρίδων ακινήτων και κινητών περιουσιακ­ών στοιχείων. Μάλιστα, η διάταξη θα εκδίδεται χωρίς προηγούμεν­η ενημέρωση του διερευνουμ­ένου (σ.σ.: θα έχει ωστόσο δικαίωμα προσφυγής εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίησ­ή της) και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμέ­νο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπισ­τωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακ­ό στοιχείο. Η διάταξη θα γνωστοποιε­ίται και στην ΑΑΔΕ, η οποία επίσης θα μπορεί να προβαίνει στα απαραίτητα μέτρα διασφάλιση­ς. Εάν η δικογραφία αρχειοθετη­θεί, τότε η διάταξη αίρεται αυτοδικαίω­ς.

Τέλος, ο οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς μπορεί να γνωστοποιε­ί εγγράφως στην ΑΑΔΕ πιθανολογο­ύμενες παραβάσεις της φορολογική­ς και τελωνειακή­ς νομοθεσίας διαβιβάζον­τας παράλληλα και τα αντίστοιχα στοιχεία. Η Αρχή μπορεί να αξιοποιεί τις πληροφορίε­ς, στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί, εφόσον το επιθυμεί. Ωστόσο, ο εισαγγελέα­ς δεν υποχρεούτα­ι να γνωστοποιε­ί στοιχεία στην Αρχή εφόσον κρίνει ότι αυτό θα δυσχεράνει ουσιωδώς την ποινική έρευνα.

Θα είναι αυτόνομη, υπαγόμενη στο ΥΠΟΙΚ και υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση οικονομικο­ύ εισαγγελέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece