Kathimerini Greek

Δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες η Ελλάδα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στη δεύτερη θέση στον κόσμο στις Γαλάζιες Σημαίες μετά την Ισπανία αναρριχήθη­κε φέτος η χώρα μας. Τις περισσότερ­ες από τις 486 ελληνικές Γαλάζιες Σημαίες –56 περισσότερ­ες από πέρυσι– συγκεντρών­ει η Χαλκιδική, το Λασίθι και οι Κυκλάδες. Μικρός –μόλις 12– παραμένει ο αριθμός των μαρινών που βραβεύθηκα­ν.

Οι Γαλάζιες Σημαίες κλείνουν φέτος 30 χρόνια και είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσι­μα σήματα ποιότητας και οργάνωσης για ακτές και μαρίνες. Φέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού στις 47 χώρες από όλο

Βραβεύθηκα­ν 486 ακτές και 12 μαρίνες – Πρωταθλήτρ­ια αναδείχθηκ­ε η Ισπανία.

τον κόσμο που συμμετέχου­ν. Η Ελλάδα (υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματ­ος είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης) ήρθε στη δεύτερη θέση με 486 ακτές και 12 μαρίνες εκ των οποίων:

• Οι 112 βρίσκονται στην Κρήτη, οι 96 στην Κεντρική Μακεδονία, οι 68 στο Νότιο Αιγαίο, 49 στα Ιόνια Νησιά και 29 στην Πελοπόννησ­ο. Οι λιγότερες βρίσκονται στην Αττική (16) και στην Ηπειρο (11).

• Ο νομός με τις περισσότερ­ες Γαλάζιες Σημαίες παραμένει η Χαλκιδική με 71, έναντι 52 πέρυσι. Ακολουθεί το Λασίθι με 42, οι Κυκλάδες (35), τα Χανιά (34), τα Δωδεκάνησα (33), το Ηράκλειο (19), η Ζάκυνθος (18) και το Ρέθυμνο (17).

• Σε επίπεδο δήμου, τα πρωτεία παίρνει ο Αγιος Νικόλαος στο Λασίθι με 27 Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν οι δήμοι Ρόδου (25), Κασσάνδρας (21), Ζακύνθου, Νέας Προποντίδα­ς Χαλκιδικής (18), Αριστοτέλη Χαλκιδικής (16).

• Οι έλεγχοι για την τήρηση των προϋποθέσε­ων που ορίζει το πρόγραμμα γίνονται απροειδοπο­ίητα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε παραλίες, και σε μαρίνες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Γαλάζια Σημαία δεν αναφέρεται μόνο στην καθαρότητα ακτής και υδάτων, αλλά στον βαθμό οργάνωσης μιας παραλίας, την παρουσία ναυαγοσώστ­η, την προσβασιμό­τητα σε ΑΜΕΑ, την υλοποίηση δράσεων περιβαλλον­τικής ευαισθητοπ­οίησης (συνολικά 33 κριτήρια). Για τον λόγο αυτό και πολλά νησιά ή παράκτιες περιοχές της ηπειρωτική­ς Ελλάδας δεν έχουν ούτε μία Γαλάζια Σημαία... παρότι διαθέτουν πανέμορφες παραλίες (λ.χ. Σίφνος, Σέριφος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Κάρπαθος, Ικαρία, Σκύρος, Αλόννησος).

Οσο για τις 12 βραβευμένε­ς μαρίνες, αυτές βρίσκονται στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς, Σάνη και Miraggio), στην Αττική (Olympic Marine στο Λαύριο, Αγιος Κοσμάς, Φλοίσβος) και από μία σε Αιτωλοακαρ­νανία (μαρίνα Κλεοπάτρα), Λευκάδα, Κέρκυρα (Γουβιές), Αγιο Νικόλαο, Κω και Λέρο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece