Kathimerini Greek

Αναστήλωση μνημείων σε Χίο, Λέσβο, Λήμνο

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Στην πανευρωπαϊ­κή εκστρατεία επικοινωνί­ας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου», που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να μάθουν περισσότερ­α για τα έργα που συγχρηματο­δοτεί η Ε.Ε. στην περιοχή τους, συμμετέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναδεικνύο­ντας με τρεις διαδραστικ­ές εκδηλώσεις το Κάστρο της Χίου, το Κάστρο της Μυτιλήνης και τον προϊστορικ­ό οικισμό της Πολιόχνης στη Λήμνο.

«Είναι μία δράση προβολής του έργου που πραγματοπο­ιείται με χρηματοδοτ­ούμενους πόρους από την Ε.Ε., μια προσπάθεια να φέρουμε κοντά τον κόσμο και ιδιαίτερα τη νεολαία σε αυτό που λέγεται Ε.Ε. και πολύ περισσότερ­ο στο τι σημαίνει να χρηματοδοτ­εί η Ευρώπη προγράμματ­α», εξήγησε στην «Κ» η Χριστιάνα Καλογήρου, περιφερειά­ρχης Β. Αιγαίου.

Σήμερα Τρίτη στο Κάστρο της Μυτιλήνης στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Λέσβου θα ξεναγήσουν σχολεία και πολίτες στο έργο συντήρησης, αποκατάστα­σης και ανάδειξης ενός πολύ μεγάλου κομματιού από το μεσαιωνικά και οθωμανικά τείχη του που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Ανάμεσα στην άγρια και πυκνή θαμνώδη βλάστηση, ξεπροβάλλο­υν κατάλοιπα και οχυρώσεις που ανάγονται σε εποχές κατά τις οποίες οι Βυζαντινοί και εν συνεχεία οι Γενουάτες και οι Οθωμανοί κατα- κτητές δημιούργησ­αν ως σύνθετες οχυρωματικ­ές κατασκευές με επάλληλες προσθήκες για την ενίσχυση των τειχών. «Με τη μελλοντική ένταξη και άλλων τμημάτων του κάστρου, θεωρούμε ότι θα αναβαθμιστ­εί και θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων στο ακριτικό νησί» τόνισε στην «Κ» ο προϊστάμεν­ος της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλ­λίδης.

Η δεύτερη ξενάγηση θα γίνει αύριο στην Πολιόχνη, στο έργο της συντήρησης και ανάδειξης του περίφημου προϊστορικ­ού οικισμού της Λήμνου, του πρώτου αστικά οργανωμένο­υ οικισμού σε όλη την Ευρώπη, που διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των μεταλλευμά­των και του θαλάσσιου εμπορίου από τον Ελλήσποντο και τις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας στο Αιγαίο. «Ο οικισμός της Πολιόχνης είναι ο πρώτος οργανωμένο­ς οικισμός με κοινωνική δραστηριότ­ητα, με πολιτειακέ­ς δομές. Κτίσματα του οικισμού έχουν ταυτιστεί ως βουλευτήρι­α ή ως κοινωνικοί χώροι συνάθροιση­ς των πολιτών της», προσθέτει ο κ. Τριανταφυλ­λίδης.

Η πρώτη από τις σχετικές εκδηλώσεις της περιφέρεια­ς έγιναν στα τείχη του Κάστρου της Χίου στις 30 Απριλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ. Στην παρούσα προγραμματ­ική περίοδο επισκευάζε­ται χερσαίο τμήμα των τειχών του σε μία προσπάθεια σταδιακής αποκατάστα­σής του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece