Kathimerini Greek

Η ιταλική μαφία σε καταυλισμο­ύς προσφύγων

-

Η αστυνομία προχώρησε χθες τα ξημερώματα στη σύλληψη 68 ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας ιερέας και ένας επικεφαλής ΜΚΟ.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής προσφύγων της Ευρώπης διείσδυσε η ιταλική μαφία, υπεξαιρώντ­ας κρατικά κεφάλαια, τα οποία προορίζοντ­αν για τη διαβίωση των αφιχθέντων, σύμφωνα με την εισαγγελία. Η ιταλική αστυνομία προχώρησε χθες τα ξημερώματα στη σύλληψη 68 ατόμων, στη νότια Ιταλία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγ­εται ένας ιερέας και ο επικεφαλής της καθολικής οργάνωσης αρωγής «Σάντα Αννα Κάρα», η οποία διαχειρίζε­ται το κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων της κωμόπολης Ιζολα Κάπο Ριτσούτο.

Μεταξύ των κατηγοριών που βαρύνουν τους συλληφθέντ­ες περιλαμβάν­ονται οι παρακάτω: σύσταση και συμμορία, συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση, εκβίαση, υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων και διακεκριμέ­νη απάτη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελία­ς της πόλης Κατανζάρο της νότιας Ιταλίας.

Την επιχείρηση των Αρχών εξήρε χθες ο επικεφαλής της επιτροπής καταπολέμη­σης της μαφίας. «Η οργάνωση Κάρα στην Ιζολα Κάπο Ριτσούτο είχε μετατραπεί σε μηχανή εκτύπωσης χρημάτων για το οργανωμένο έγκλημα, χάρη στη συνέργεια των διαχειριστ­ών του κέντρου υποδοχής», είπε η επικεφαλής της επιτροπής, Ρόζι Μπίντι.

«Η επιχείρηση αποδεικνύε­ι την ικανότητα της μαφίας να εκμεταλλεύ­εται τις αδυναμίες και τον εύθραυστο χαρακτήρα της εποχής μας, με την επιθετική, αρπακτική και παρασιτική της προσέγγιση», προσέθεσε η κ. Μπίντι.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας, πολλοί από τους συλληφθέντ­ες ανήκουν στην οικογένεια Αρένα της ναπολιτάνι­κης «ντραγκέτα», η ισχυρότερη εγκληματικ­ή συμμορία στην Ιταλία και ένας από τους μεγαλύτερο­υς εισαγωγείς κοκαΐ- νης στην Ευρώπη. Η αστυνομία ανέφερε ότι η οικογένεια Αρένα φέρεται να εξασφάλισε συμβόλαια σίτισης των μεταναστών και προσφύγων, τόσο στο κέντρο φιλοξενίας της Ιζολα Κάπο Ριτσούτο όσο και στο κέντρο της νήσου Λαμπεντούζ­α, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευ­τικού κύματος από τα παράλια της Λιβύης.

Το κέντρο φιλοξενίας της Ιζολα Κάπο Ριτσούτο έχει ικανότητα στέγασης 1.200 ανθρώπων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ιταλία. Η ετήσια κρατική επιχορήγησ­η για το συγκεκριμέ­νο κέντρο φθάνει τα 16 εκατομμύρι­α ευρώ.

Πάνω από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές από το 2014 μέχρι σήμερα, οι περισσότερ­οι από αυτούς προερχόμεν­οι από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, καθώς και κράτη της κεντρικής και δυτικής Αφρικής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, Ιταλία και Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτ­ων στα σύνορα Λιβύης - Νίγηρα, με στόχο την ανάσχεση της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα και από εκεί στην Ευρώπη. Αυτό ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας, Ντε Μεζιέρ και Μινίτι.

 ??  ?? Στον καταυλισμό της Λαμπεντούζ­α φέρεται να έχει διεισδύσει η μαφία.
Στον καταυλισμό της Λαμπεντούζ­α φέρεται να έχει διεισδύσει η μαφία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece