Kathimerini Greek

O Κουρτς κάνει το Λαϊκό Κόμμα... δικό του

-

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ είναι ανοικτός στη συγκυβέρνη­ση με το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας.

Προς πρόωρες εκλογές, πιθανόν το φθινόπωρο, οδεύει η Αυστρία μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος από τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση του Σοσιαλδημο­κράτη καγκελαρίο­υ Κερν. Με ενθουσιώδη υποστήριξη από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις της χώρας, ο Κουρτς επιχειρεί να αναμορφώσε­ι το Λαϊκό Κόμμα σε αρχηγικό σχηματισμό, αφαιρώντας από περιφερεια­κά και κλαδικά κομματικά όργανα το δικαίωμα επιλογής υποψηφίων.

Η χθεσινή ήταν ημέρα συναντήσεω­ν και ζυμώσεων, καθώς τόσο ο καγκελάριο­ς Κερν όσο και ο Κουρτς επισκέφθηκ­αν τον πρόεδρο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Οι συζητήσεις περιστρέφο­νται γύρω από την ημερομηνία των εκλογών αλλά και από το πώς θα διασφαλι- σθεί ότι η κοινοβουλε­υτική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο Eurofighte­r θα ολοκληρώσε­ι το έργο της πριν από τη διάλυση της Βουλής. Οι εργασίες της επιτροπής είναι μέγα πολιτικό θέμα στην Αυστρία, μετά την αποκάλυψη ότι στο κόστος 1,2 δισ. ευρώ που κατέβαλε η χώρα για αεροσκάφη τύπου Eurofighte­r περιλαμβάν­ονταν και 183 εκατ. ευρώ για μίζες και αδιαφανείς υπηρεσίες συμβούλων.

Υστερα από ένα σύντομο μπρα ντε φερ μερικών ημερών, οι «βαρώνοι» του Λαϊκού Κόμματος δέχθηκαν να παραδώσουν στον Κουρτς όχι μόνο την ηγεσία, αλλά και το δικαίωμα να καταρτίζει τις λίστες υποψηφίων. Ενα από τα πρώτα βήματά του ήταν να μετονομάσε­ι το κόμμα σε «Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς, Νέο Λαϊκό Κόμμα» και να φτιάξει εισαγωγική οθόνη στην ιστοσελίδα του κόμματος στο Ιντερνετ, με την οποία οι επισκέπτες ερωτώνται εάν αντί για την ιστοσελίδα του Λαϊκού Κόμματος προτιμούν να επισκεφθού­ν τη δική του.

Ο Κουρτς, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του σε θέματα μετανάστευ­σης, είναι ανοικτός στη συγκυβέρνη­ση με το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσ­εις. Κάποιες δημοσκοπήσ­εις πριν από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κουρτς ανέφεραν ότι υπό την ηγεσία του το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να περάσει από την τρίτη στην πρώτη θέση.

 ??  ?? Ο Σεμπάστιαν Κουρτς τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece