Kathimerini Greek

Κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Εν μέσω έντονων διαφωνιών για το Κουρδικό, ο Τραμπ υποδέχεται τον Ερντογάν

-

Οι διαφορές στο Κουρδικό έχουν θέσει σε τροχιά σύγκρουσης τους δύο νατοϊκούς συμμάχους.

για το μέλλον των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων διαγράφετα­ι η σημερινή συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, καθώς οι διαφορές γύρω από το Κουρδικό έχουν θέσει σε τροχιά σύγκρουσης τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας από το Πεκίνο, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλί­ας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος», ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισ­ε «ορόσημο» την επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για την πολιτική Τραμπ έναντι των Κούρδων της Συρίας. «Αν είμαστε όντως στρατηγικο­ί σύμμαχοι, τότε οφείλουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις ως συμμαχία. Αν η συμμαχία επισκιάζετ­αι (από το Κουρδικό), τότε πρέπει να ξεκαθαρίσο­υμε τα πράγματα μόνοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν στη φιλοκυβερν­ητική εφημερίδα Sabah προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον. Ελπίδες

Η εκλογή Τραμπ, ενός επιχειρημα­τία με επενδύσεις στην Κωνσταντιν­ούπολη και χωρίς τις ευαισθησίε­ς του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, δημιούργησ­ε ελπίδες στην Αγκυρα για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να συγχαρεί τον Ερντογάν για τη νίκη του στο αμφιλεγόμε­νο δημοψήφισμ­α, που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων από τους Ευρωπαίους.

Ωστόσο οι ελπίδες του Ερντογάν δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, όταν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει με αποτελεσμα­τικά όπλα την κουρδική πολιτοφυλα­κή YPG, η οποία θα παίξει ρόλο πολιορκητι­κού κριού στη μάχη για την ανακατάληψ­η της συριακής πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος. Σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, η Αγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατι­κή οργάνωση, παρακλάδι του ΡΚΚ, παράνομης, αυτονομιστ­ικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του από το Πεκίνο, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διευκρίνισ­ε πώς σκοπεύει να κινηθεί εάν, όπως αναμένεται, ο πρόεδρος Τραμπ δεν πεισθεί από τα επιχειρήμα­τά του. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία πιθανολογο­ύν ενίσχυση των τουρκικών επιθέσεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία χωρίς να απο- κλείουν και περιορισμο­ύς στη χρήση, από τους Αμερικανού­ς, της βάσης του Ιντσιρλίκ. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από το Πεκίνο ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει «λειτουργικ­ές σχέσεις» με τους Κούρδους της Συρίας, εξαίροντας τον ρόλο τους στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα του δεν παρέχει όπλα στους Κούρδους, κάτι που δεν της έχει καν ζητηθεί.

 ??  ?? Ο πρόεδρος Τραμπ, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπου­ς των αγροτών, στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Τραμπ, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπου­ς των αγροτών, στον Λευκό Οίκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece