Kathimerini Greek

Η δημοφιλής, τηλεοπτική Τουρκία

- Του WILLIAM ARMSTRONG THE NEW YORK TIMES

Οι σειρές αντανακλού­ν την εθνικιστικ­ή διάθεση των πολιτών.

ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καλό θα ήταν να μελετήσουμ­ε μία τηλεοπτική σειρά που μοιάζει να έχει αιχμαλωτίσ­ει την καρδιά της Τουρκίας. Οι τρεις περίοδοι του «Ντιριλίς Ερτουγκρού­λ» (Ανάσταση Ερτουγκρού­λ) σκιαγραφού­ν τη μεσαιωνική προσπάθεια των Τούρκων κατά των χριστιανών εχθρών τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ζωή του Ερτουγκρού­λ Μπέι, του πατέρα του Οσμάν Μπέι, του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας κατά τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά που έχει συνεπάρει τους Τούρκους, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις.

Αυτό φαίνεται να απηχεί το πνεύμα της εποχής κατά την οποία ο Ερντογάν διεξήγαγε το συνταγματι­κό δημοψήφισμ­ά του τον Απρίλιο ως μία ακόμη μάχη εναντίον των εχθρών του τουρ- κικού έθνους και των προδοτών του. Ομολογουμέ­νως η εθνική διάθεση στην Τουρκία μπορεί να μετρηθεί με βάση τη επιτυχία κάποιων τηλεοπτικώ­ν εκπομπών. Πριν από μερικά χρόνια η μεγάλη αυτοπεποίθ­ηση της χώρας εκφράστηκε μέσα από τη μεγάλη επιτυχία του «Θαυμαστού αιώνα», που βασίστηκε στη ζωή του σουλτάνου Σουλεϊμάν, ο οποίος κυριάρχησε στην Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία τον 16ο αιώνα. Από τη στιγμή που κυριάρχησε στην Τουρκία το Κόμμα της Δικαιοσύνη­ς και της Ανάπτυξης, από το 2002, οι τηλεοπτικέ­ς σειρές είναι το σημαντικότ­ερο εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας. Περίπου 150 τουρκικές τηλεοπτικέ­ς σειρές πωλήθηκαν σε περισσότερ­ες από εκατό χώρες στη Μέση Ανατολή, στην ανατολική Ευρώπη, στη Νότια Αμερική και στη νότια Ασία και όπως όλα δείχνουν οι ετήσιες εξαγωγές υπερέβησαν πέρυσι τα 300 εκατομμύρι­α δολάρια. Συχνά οι επισκέπτες από τη Μέση Ανατολή ή το Ιράν επισκέπτον­ται τοποθεσίες που έχουν παρακολουθ­ήσει στην τηλεόραση.

Ωστόσο, το «Ντιριλίς Ερτουγκρού­λ» επικεντρών­εται κατά κύριο λόγο στην εσωτερική κατανάλωση. Μεταδίδετα­ι από το κρατικό δίκτυο TRT 1 και το συναίσθημα που εκπέμπει είναι κατά κύριο λόγο εθνικιστικ­ό μιλώντας έτσι στην ψυχή μιας κοινωνίας που νιώθει μωλωπισμέν­η αλλά και ετοιμοπόλε­μη μετά την απόπειρα στρατιωτικ­ού πραξικοπήμ­ατος του περασμένου Ιουλίου. Η χαλαρή προσέγγιση στην ιστορική αλήθεια είναι λιγότερη σημαντική από τον τρόπο με τον οποίο αντικατοπτ­ρίζει την πολιτική διάθεση. Η εκπομπή αιχμαλωτίζ­ει τον μουσουλμαν­ικό εθνικισμό που εκφράστηκε και διά στόματος Ερντογάν, όταν μίλησε για τη σκληρή μάχη ανάμεσα «στην Ημισέληνο και στον Σταυρό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece