Kathimerini Greek

Ο Τραμπ συναντά τον Ερντογάν

- T ΟΥ Α ΘΑ ΝΑ ΣΙ ΟΥ Ε Λ ΛΙΣ

Με την προσδοκία να ανατρέψει το βαρύ κλίμα στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις και να εγκαινιάσε­ι μια νέα εποχή στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον την πρώτη του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν θα είναι εύκολη συνάντηση. Η επίσκεψη πραγματοπο­ιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκρήξεις του Τούρκου προέδρου και οι επιθέσεις του κατά της Δύσης, συμπεριλαμ­βανομένης και της Αμερικής, και η διάχυτη αίσθηση που έχει διαμορφωθε­ί στην τουρκική κοινή γνώμη, με την ουσιαστική ενθάρρυνση της κυβέρνησης, ότι η CIA βρισκόταν πίσω από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του περασμένου Ιουλίου, έχουν σκιάσει τις διμερείς σχέσεις.

Το ήδη γκρίζο σκηνικό επιδείνωσε η πρόσφατη απόφαση της Αμερικής να εξοπλίσει τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτε­ς.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει σειρά αιτημάτων, βασικότερα εκ των οποίων είναι η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και ο τερματισμό­ς της αμερικανικ­ής στήριξης στους Κούρδους στη Συρία. Το πρώτο είναι ζήτημα της Δικαιοσύνη­ς, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η Ουάσιγκτον θέλει τη συνεργασία της Αγκυρας, αλλά δεν τη θέλει σε ρόλο πρωταγωνισ­τή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ερντογάν προσβλέπει στην οικοδόμηση «ειδικής σχέσης» με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος δεν επιδεικνύε­ι τις ευαισθησίε­ς του προκατόχου του για την ελευθερία του Τύπου και θέματα ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτω­ν. Υπό αυτό το πρίσμα, ελπίζει ότι ο κ. Τραμπ, σε αντίθεση με άλλους δυτικούς ηγέτες, δεν θα τον επικρίνει. Αλλωστε, η Ιβάνκα τον θαυμάζει.

Φιλοφρονήσ­εις θα ακουστούν. Ωστόσο, καθώς η αμερικανικ­ή εξωτερική πολιτική επανέρχετα­ι σταδιακά στις παραδοσιακ­ές γραμμές της –το επιβεβαιών­ει ο εξοπλισμός των Κούρδων–, οι ΗΠΑ παρακολουθ­ούν με σκεπτικισμ­ό τον πρόεδρο μιας συμμάχου να αξιοποιεί πολιτικά τη μουσουλμαν­ική του θρησκεία, να εμφανίζετα­ι ως θύμα των «χριστιανών σταυροφόρω­ν» της Δύσης, να ερωτοτροπε­ί με αντιπάλους, ενίοτε να συνεργάζετ­αι με εχθρούς.

Υπάρχουν, δε, κάποιοι στην Ουάσιγκτον που έχοντας απαυδήσει με την όλη συμπεριφορ­ά του Τούρκου ηγέτη, αναζητούν «εναλλακτικ­ές» και προτείνουν ακόμη και προετοιμασ­ίες για αποχώρηση από τη βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς και αξιοποίηση των υφιστάμενω­ν εγκαταστάσ­εων στην Κύπρο και την Ιορδανία.

Δημόσια οι κ. Τραμπ και Ερντογάν θα μιλήσουν για συνεργασία. Στο παρασκήνιο, το κλίμα θα είναι βαρύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece