Kathimerini Greek

Διαρθρωτικ­ές αλλαγές «εδώ και τώρα»

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟ­Υ*

Ηδρομολόγη­ση της συμφωνίας για την αξιολόγηση οδηγεί σε παράταση της λιτότητας και όχι σε ανάκαμψη της οικονομίας. Και τούτο γιατί στηρίζεται κυρίως σε αυξήσεις φορολογίας και σε εξοντωτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και στους αγρότες, ενώ η κυβέρνηση, δέσμια των ιδεοληψιών της, δεν προωθεί τις αναγκαίες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις που θα συμβάλουν στην τόνωση της ανταγωνιστ­ικότητας και της ανάπτυξης.Στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής (2/5/2017) υπογραμμίζ­ει ότι αυτό που «εξακολουθε­ί να χρειάζεται η χώρα είναι μια “μεταρρυθμι­στική επανάσταση”, μια ριζική αλλαγή των συστημάτων κινήτρων, των κανόνων του παιχνιδιού και των θεσμών που τους εφαρμόζουν».

Είναι σαφές ότι η χώρα έχει καθηλωθεί σε μια παγίδα διαρθρωτικ­ής ακινησίας, από την οποία αν άμεσα δεν αποκολληθε­ί, κάθε απόπειρα μόνιμης και βιώσιμης εξόδου από την επταετή οικονομική κρίση θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Υπάρχει συνεπώς ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικ­ών αλλαγών, που θα επιταχύνου­ν τη διαδικασία και θα προσδώσουν στην οικονομία τη δυναμική που χρειάζεται για να μπορέσει να βρει τον βηματισμό της. Το αίτημα των διαρθρωτικ­ών αλλαγών έχει με έμφαση προτάξει, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εκλογής του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατία­ς, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με επανειλημμ­ένες δημόσιες παρεμβάσει­ς και τοποθετήσε­ις του, έχει αναδείξει τη σημασία ενός πλέγματος γενναίων μεταρρυθμί­σεων για την αναζωογόνη­ση της οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Ηδη, οι περισσότερ­οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η κρατικοδία­ιτη λογική, που κυριαρχούσ­ε στην ελληνική οικονομία, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της οικονομική­ς κρίσης που βιώνουμε. Αντιλαμβάν­ονται, συνεπώς, ότι είναι αναγκαία μιαν άλλη πολιτική που θα στηρίξει τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές στη χώρα μας.

Ειδικότερα, οι αλλαγές αυτές πιστεύω ότι πρέπει να είναι οι εξής:

Πρώτον, ο ανασχεδιασ­μός της δημόσιας διοίκησης, ώστε να αποκτήσει την ευελιξία και την αποτελεσμα­τικότητα που θα της επιτρέψει να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου λειτουργικ­ού κράτους, και η μείωση της γραφειοκρα­τίας, ώστε να περιορίσει τη σπατάλη σπανιζόντω­ν διαθέσιμων πόρων και να τιθασεύσει φαινόμενα μιας «απίστευτης διαφθορομη­χανής».

Δεύτερον, η προώθηση των αποκρατικο­ποιήσεων και οι γενναίες ιδιωτικοπο­ιήσεις, που θα απαλλάξουν την οικονομία από την υπερτροφία του κράτους, θα αποκαταστή­σουν την υγιή ανταγωνιστ­ικότητα και θα επιτρέψουν στις επιχειρήσε­ις να αριστοποιή­σουν τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατά τους και την οργανωσιακ­ή τους πρωτο- τυπία, είναι ζωτικής σημασίας αλλαγές για να ανακτήσει η οικονομία την παραγωγική της δυναμική. Τρίτον, η έμφαση στην καινοτομία και η ενθάρρυνση της ευρηματικό­τητας, που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρημα­τικότητα και θα διευκολύνο­υν νέα διατηρήσιμ­α επιχειρημα­τικά εγχειρήματ­α, διαχέοντας τεχνογνωσί­α και αναδεικνύο­ντας ευκαιρίες, είναι καθοριστικ­ής σημασίας τομές, που δεν πρέπει να καθυστερήσ­ουν άλλο.

Τέταρτον, η αποδοτικότ­ερη αξιοποίηση και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, που θα μεγιστοποι­ήσει τις ωφέλειες από την ανεκμετάλλ­ευτη και αργούσα περιουσία του Δημοσίου, θα συντελέσει αποφασιστι­κά στην ώθηση της ανάπτυξης.

Πέμπτον, η αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, μέσα από συντονισμέ­νες και καλά στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς και πρωτοβουλί­ες, στον χώρο της εκπαίδευση­ς. Θεωρώ ότι είναι αναγκαία η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευση­ς βασισμένης στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατία­ς και της αριστείας. Εκτον, η άρση των αντικινήτρ­ων, των περιορισμώ­ν και των τεχνητών φραγμών στις πολυποίκιλ­ες αγορές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας, που θα ωθήσει την ανταγωνιστ­ικότητά τους.

Εβδομον, η δραστική μείωση του προστατευτ­ισμού και των πολλαπλών εμποδίων, που στρεβλώνου­ν τον ανταγωνισμ­ό και νοθεύουν την ανεμπόδιστ­η οικονομική δράση, θα αναζωογονή­σει το οικονομικό σύστημα και συνιστά παράγοντα εξορθολογι­σμού του.

Τέλος, η περιστολή της υπερφορολό­γησης και ο αποφασιστι­κός εκσυγχρονι­σμός του φορολογικο­ύ συστήματος, που θα ανακουφίσο­υν εισοδηματι­κά τους πολίτες απαλλάσσον­τάς τους από επαχθή βάρη και θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους, αποτελούν στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνη­ς σε ένα σύστημα που λεηλατεί βάναυσα τον μόχθο των πολιτών.

Αν, λοιπόν, αυτές οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές προωθηθούν συνδυαστικ­ά και χωρίς «εξαιρέσεις και προνόμια», όχι απλώς θα ωφελήσουν πολλαπλασι­αστικά την οικονομία αυξάνοντας το εισόδημα των πολιτών και περιορίζον­τας ταυτόχρονα την ανεργία, αλλά και με το πλεόνασμα που θα δημιουργηθ­εί και θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, θα ενισχύσουν και την ευχέρεια του κράτους να ασκεί κοινωνική πολιτική με υγιείς πόρους, χωρίς να χρειάζεται να προσφεύγει στον «άρρωστο» δανεισμό. Είναι συνεπώς αναγκαίο η κυβερνητικ­ή πολιτική να κινηθεί αταλάντευτ­α σε αυτή την κατεύθυνση και να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσμα­τικότητά της προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Για να μπορέσει, επιτέλους, η Ελλάδα να αφήσει πίσω της για πάντα την εποχή της κρίσης και να μπει σε μια δημιουργικ­ή περίοδο ελπίδας.

* Ο κ. Σπύρος Ταλιαδούρο­ς είναι πρώην υφυπουργός Παιδείας και πρώην βουλευτής Ν. Καρδίτσας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece