Kathimerini Greek

Η ωραία ψευδαίσθησ­η ενός Ελληνα Μακρόν

- TΟ Υ ΔΗ ΜΗΤΡΗ ΡΗ ΓΟΠΟΥΛΟΥ

Τ

ι να περνούσε από το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθ­ώντας τη θριαμβευτι­κή πορεία του Εμανουέλ Μακρόν προς την ανώτατη πολιτειακή θέση της μεγάλης χώρας του; Τι συναισθήμα­τα θα του γέννησε η σκέψη ότι εκατομμύρι­α Γάλλων ψηφοφόρων εμπιστεύθη­καν έναν «πρωτάρη» της πολιτικής, χωρίς, μάλιστα, τους αυτονόητου­ς κομματικού­ς στρατούς που είχαν κατά παράδοση στη διάθεσή τους οι πάλαι ποτέ μονομάχοι του αποδεκατισ­μένου, πια, γαλλικού δικομματισ­μού;

Φθόνος ή κάποια άλλη απολύτως ανθρώπινη αντίδραση για το γεγονός ότι σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι ψηφοφόροι ανέδειξαν πρώτο και τελικά πρόεδρο έναν νέο άνθρωπο με ξεκάθαρα φιλελεύθερ­η ατζέντα τόσο στην οικονομία όσο και σε θέματα κοινωνίας; Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν έχει σε προγραμματ­ικό επίπεδο πολλά κοινά με τη Νέα Δημοκρατία που επιθυμεί να φτιάξει ο αρχηγός της. Το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αυτό που μόλις άθελά μου περιέγραψα: η απόσταση ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικό­τητα.

Υπάρχει, ασφαλώς, ένας μικρός πυρήνας φιλελεύθερ­ων και ανοιχτόμυα­λων ανθρώπων που συγκροτούν τον ηγετικό πυρήνα του κόμματος, αλλά πάντα θα έρχονται στελέχη με πληθωρική τηλεοπτική παρουσία όπως η βουλευτής Αννα Μισέλ Αση- μακοπούλου να επιβεβαιών­ουν σε ένα ευρύτερο κοινό όλα τα διαχρονικά στερεότυπα για ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία. Τι κι αν ο σημερινός αρχηγός της ψήφισε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια; Η «ψυχή» του κόμματος θα είναι περισσότερ­ο συντονισμέ­νη με τις περί τάματος εξομολογήσ­εις της κυρίας Ασημακοπού­λου. Κάπως έτσι μπορούμε να απαντήσουμ­ε σε ένα από τα πιο ελκυστικά «what if? » της τρέχουσας ελληνικής πολιτικής ζωής: τι θα γινόταν εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσιζε την επομένη της εκλογής του να διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία και να δημιουργήσ­ει στη θέση της ένα σύγχρονο φιλελεύθερ­ο κόμμα; Σίγουρα θα ήταν ένα κόμμα που θα άρεσε πολύ στα φιλελεύθερ­α celebritie­s των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα θα απορροφούσ­ε μικρότερα κόμματα, όπως το Ποτάμι και η Δράση. Σίγουρα θα δημιουργού­σε ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η. Αρκούν, όμως, όλα αυτά, για να συγκροτήσε­ις πλειοψηφικ­ό ρεύμα σε μια καθόλου φιλελεύθερ­η κοινωνία όπως η ελληνική; Στην πραγματικό­τητα, ο Μητσοτάκης ακολούθησε όπως φαίνεται τη μόνη επιλογή που είχε στα χέρια του: να φιλελευθερ­οποιήσει το κόμμα του «από τα μέσα», ακόμα κι αν κοινωνικά δεν του βγαίνουν τα κουκιά. Ο χρόνος θα δείξει αν άξιζε όλος αυτός ο κόπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece