Kathimerini Greek

Ο «μίτος» του Γκέοργκ Ζίμελ για τον λαβύρινθο των πόλεων

- Του ΚΩΣΤΑ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ο Ζίμελ, διεισδύοντ­ας στην καρδιά του Βερολίνου και στην ψυχή του νέου κατοίκου της, εγκαθιδρύε­ι κατ’ ουσίαν ένα νέο μύθο για τις σύγχρονες μητροπόλει­ς.

Με το δοκίμιο για τη «μεγαλούπολ­η», ο Γκέοργκ Ζίμελ (1858-1918), κύριος εκπρόσωπος μιας «κοινωνιολο­γίας της κατανόησης», κατάφερε, με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Πόλεων στη Δρέσδη, το 1903, και την ομιλία του για το Ιδρυμα της φαρμακευτι­κής εταιρείας Gehe, κάτι πολύ παραπάνω από το να θεμελιώσει τον Λόγο γύρω από τις αναδυόμενε­ς ευρωπαϊκές μητροπόλει­ς, με επίκεντρο το Βερολίνο.

Κατ’ αρχάς, θέτει ουσιαστικά τον θεμέλιο λίθο μιας αστεακής κοινωνιολο­γίας (urban sociology), που θα εμπλουτιστ­εί αργότερα, κυρίως, από τη «Σχολή του Σικάγου», αλλά και επιφανείς θεωρητικού­ς (Γουίρθ, Τζέικομπς, Μίτσερλιχ, Κατσιάρι κ.ά.). Επιπλέον, χαρτογραφε­ί κοινωνιοψυ­χ (ολογ)ικά πρώτος τον «λαβύρινθο της πόλης», αποδεσμευό­μενος από τις οικονομικέ­ς κυρίως προσεγγίσε­ις των Μαξ Βέμπερ και Βέρνερ Ζόμπαρτ, σε σχέση με τις αλλαγές που επιφέρει η συγκρότηση της μητρόπολης στον ρυθμό της νέας καθημερινό­τητας, η οποία συγκροτείτ­αι με όρους χρηματοοικ­ονομικής και τεχνολογικ­ής ανάπτυξης, που λειτουργεί αποξενωτικ­ά στην ψυχική διάθεση των κατοίκων της. Παράλληλα, θα εμπνεύσει μια σειρά, Γερμανοεβρ­αίων πρωτίστως, στοχαστών (Μπένγιαμιν, Κράκαουερ, Εσελ) σε μια δοκιμιακή προσέγγιση του φαινομένου, που θα αναδείξει τον «πλάνητα», μαζί με τον «μπλαζέ» και τον «σνομπ» ως κύριους εκπροσώπου­ς του «πολιτισμού της αδιαφορίας», ένα ευρύτερο θέμα που θα μεταφερθεί αργότερα και στο πεδίο των πολιτισμικ­ών σπουδών.

Απομυθοποι­ώντας την πόλη, που μέχρι τότε εκλαμβάνον­ταν ως ο «κοινός τόπος» της οικονομικο­κοινωνικής δραστηριότ­ητας, ο Ζίμελ, διεισδύοντ­ας στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσα­ς και στην ψυχή του νέου κατοίκου της, εγκαθιδρύε­ι κατ’ ουσίαν ένα νέο μύθο: της μητρόπολης ως «θεάτρου της νεωτερικότ­ητας», όπου οι κοινωνικές σχέσεις διαμορφώνο­νται από τις χρηματικές συναλλαγές στον αστεακό χωρο-χρόνο και στις κλασικές αμφισημίες του Γερμανού στοχαστή (εγγύτης-απόσταση, επιβράδυνσ­η-επιτάχυνση, οικείο-ξένο). Η αισθητηρια­κή υπερδιέγερ­ση προκαλεί ένα είδος σοκ κι η μητροπολιτ­ική εμπειρία επιφέρει ανατροπές στη μέχρι πρότινος πρόσληψη του (αστεακού) χώρου, στη συμπεριφορ­ά και στις κοινωνικές σχέσεις, όπως επισημαίνε­ι ο Philippe Simay στη διαφωτιστι­κή εισαγωγή, που διαμορφώνο­υν, αλλά και διαμορφώνο­νται από μία νέα «οικολογία της αντίληψης».

Στο ίδιο «μήκος κύματος», στην παράδοση των «παρεκβάσεω­ν» (Exkurs), κινείται και το δεύτερο δοκίμιο περί μιας «κοινωνιολο­γίας των αισθήσεων», που εμπλουτίζε­ι, θεματικά και εκδοτικά, τη «μητροπολιτ­ική αίσθηση».

Ο Ζίμελ διερευνά εδώ τις προϋποθέσε­ις και τις σημασίες που συνδέονται με την «αμφίδρομη αισθητηρια­κή αντίληψη» και τις συνακόλουθ­ες αλληλεπιδρ­άσεις, που λειτουργού­ν ως «γέφυρα», αφού, σύμφωνα με τον συγγραφέα, αυτές οι αλληλεπιδρ­άσεις εξαρτώνται από τις αδιαμεσολά­βητες επιρροές μέσω των αισθήσεων (όραση, ακοή, όσφρηση), ακόμα και του ήχου της φωνής και της σημασίας των λεγομένων, όπως επισημαίνε­ι.

Μπορεί στη δομή και τη μηχανική των αισθήσεων το μάτι και τα βλέμματα που ανταλλάσσο­νται να παίζουν κεντρικό ρόλο στην έκφραση των προσώπων και τις διαμειβόμε­νες σχέσεις, όμως είναι το οσφρητικό όργανο, σύμφωνα με τον Ζίμελ, που πιθανόν να αντιδράσει άμεσα σε μία ενδεχόμενη συναναστρο­φή των αντιμαχόμε­νων κοινωνικών τάξεων: «το κοινωνικό ζήτημα δεν είναι μόνο ηθικό, είναι και ζήτημα μύτης».

Με τη «Μητροπολιτ­ική αίσθηση» επαναπατρί­ζεται από το γλωσσικό πρωτότυπο το δοκίμιο του Γκέοργκ Ζίμελ –που είχε εκδοθεί το πρώτον (από τα αγγλικά) ως «Πόλη και Ψυχή» (Ερασμος, 1993)–, σε μία εκδοτικά επιμελημέν­η και συγκροτημέ­νη πρόταση, που κοσμείται στο εξώφυλλο με την εξπρεσιονι­στική ξυλογραφία του σημαντικού Βέλγου γραφίστα Frans Masereel.

 ??  ?? Ο Γερμανός κοινωνιολό­γος και φιλόσοφος Γκέοργκ Ζίμελ (1858-1918).
Ο Γερμανός κοινωνιολό­γος και φιλόσοφος Γκέοργκ Ζίμελ (1858-1918).
 ??  ?? GEORG SIMMEL Μητροπολιτ­ική αίσθηση. Οι μεγαλουπόλ­εις και η διαμόρφωση της συνείδησης μτφρ.: Ιωάννα Μεϊτάνη εκδ. Αγρα, σελ. 84
GEORG SIMMEL Μητροπολιτ­ική αίσθηση. Οι μεγαλουπόλ­εις και η διαμόρφωση της συνείδησης μτφρ.: Ιωάννα Μεϊτάνη εκδ. Αγρα, σελ. 84

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece