Kathimerini Greek

Κριτική ΔΝΤ στην πολιτική Σόιμπλε

Κριτική στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου και στα υψηλά πλεονάσματ­α

- REUTERS

στην οικονομική πολιτική Σόιμπλε άσκησε χθες το ΔΝΤ, καλώντας το Βερολίνο να εφαρμόσει δημοσιονομ­ικές και διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, όπως ενίσχυση των επενδύσεων σε έργα υποδομής και μείωση της φορολογίας της εργασίας, ώστε να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη και να μειώσει το πολύ υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές δημοσιονομ­ικές και διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, ώστε να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη και να μειώσει το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεδειγμέ­νο επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία. Το Ταμείο ασκεί για ακόμα μία χρονιά κριτική στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου, επιμένοντα­ς στην ανάγκη να γίνουν περισσότερ­ες επενδύσεις σε υποδομές, φυσικές και ψηφιακές, στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, στην ενσωμάτωση των προσφύγων αλλά και να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.

Οι βασικές συστάσεις του ΔΝΤ για τη Γερμανία είναι αντίθετες με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Σόιμπλε, και η έκκληση για αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν ανισορροπι­ών, όπως το πολύ μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, μάλλον θα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το Ταμείο, το πλεόνασμα της Γερμανίας θα μειωθεί από το 8,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 7,5% έως το 2022. Κατά το Ταμείο, για τη Γερμανία το ενδεδειγμέ­νο επίπεδο πλεονάσματ­ος τρεχουσών συναλλαγών κυμαίνεται μεταξύ 2,5% και 5% του ΑΕΠ. «Το μεγάλο και διαρκές πλεόνασμα αντανακλά το υψηλό επίπεδο εσωτερικής αποταμίευσ­ης και την (ύπαρξη) καλύτερων επενδυτικώ­ν ευκαιριών στο εξωτερικό, όπως και εξωτερικού­ς παράγοντες. Η Γερμανία θα πρέπει να υιοθετήσει δέσμη συντονισμέ­νων δημοσιονομ­ικών και διαρθρωτικ­ών πολιτικών (μέτρων), ώστε να προφυλάξει τα δυνατά της σημεία και να αντιμετωπί­σει τις εναπομείνα­σες προ- κλήσεις, συμπεριλαμ­βανομένου του περιορισμο­ύ των εξωτερικών ανισορροπι­ών», είναι η άποψη των τεχνοκρατώ­ν του ΔΝΤ. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο κ. Σόιμπλε είχε ανακοινώσε­ι ότι τα φορολογικά έσοδα του 2017 θα είναι υψηλότερα από το προβλεπόμε­νο και είχε απορρίψει την κριτική του ΔΝΤ πως η Γερμανία δεν επενδύει αρκετά χρήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το γερμανικό Δημόσιο επένδυσε μεταξύ 2005 και 2014 μόλις το 2,2% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν το ίδιο χρονικό διάστημα 3,3% του ΑΕΠ. Οικονομολό­γοι και επιχειρημα­τικές ενώσεις διεκδικούν επίμονα απλούστευσ­η του φορολογικο­ύ συστήματος, ώστε να ενισχυθούν η ιδιωτική κατανάλωση και η ανάπτυξη (χάρη στη μείωση της φορολογίας), και χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επιχειρήσε­ων, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Για το 2017, το ΔΝΤ προβλέπει πως θα συνεχιστεί η καλή πορεία της γερμανικής οικονομίας, ωστόσο μακροπρόθε­σμα η οικονομική προοπτική είναι πιθανόν να εξασθενήσε­ι, διότι η υιοθέτηση πολιτικής οικονομικο­ύ προστατευτ­ισμού στο εξωτερικό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανοικτή γερμανική οικονομία. Επιπλέον, οι αναπτυξιακ­ές προοπτικές απειλούντα­ι από τις χαμηλές ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και από τη γήρανση του πληθυσμού. Το ΔΝΤ προειδοποι­εί πως υπάρχει ο κίνδυνος οι μισθοί στη Γερμανία «έπειτα από μακρά περίοδο αυτοσυγκρά­τησης» να μην αυξηθούν όσο θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα θα ήταν «παρατεταμέ­νη (περίοδος) χαμηλού πληθωρισμο­ύ στη Γερμανία», κάτι που θα καθυστερού­σε την ανάκαμψη του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη και θα καθυστερού­σε και την εξομάλυνση (δηλαδή, την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού) της νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ. Πρόκειται για επιχείρημα που έχει χρησιμοποι­ήσει κατ’ επανάληψιν και ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να χρησιμοποι­ήσουν το δημοσιονομ­ικό περιθώριο που διαθέτουν ώστε να πραγματοπο­ιήσουν επενδύσεις και, παράλληλα, να προχωρήσου­ν σε διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις για να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Συγχρόνως, το ΔΝΤ θεωρεί πως δεν υπάρχει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας, ωστόσο προειδοποι­εί πως υπάρχουν προβληματι­κά σημεία, κυρίως στις μεγάλες πόλεις της, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Το Ταμείο αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλί­α της γερμανικής κυβέρνησης να πωλεί δημόσια γη και κατοικίες σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς, ώστε να βοηθήσει στην εξισορρόπη­ση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Η αναπτυξιακ­ή προοπτική της Γερμανίας απειλείται από τις χαμηλές ιδιωτικές επενδύσεις της.

 ??  ??
 ??  ?? Οι βασικές συστάσεις του ΔΝΤ για τη Γερμανία είναι αντίθετες με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Σόιμπλε και η έκκληση για αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν ανισορροπι­ών, όπως το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, μάλλον θα έχει προκαλέσει...
Οι βασικές συστάσεις του ΔΝΤ για τη Γερμανία είναι αντίθετες με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Σόιμπλε και η έκκληση για αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν ανισορροπι­ών, όπως το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, μάλλον θα έχει προκαλέσει...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece