Kathimerini Greek

Μέτρα 5 δισ., στον «αέρα» αντίμετρα 7,5 δισ. ευρώ

Για να ενεργοποιη­θεί το πακέτο των ελαφρύνσεω­ν απαιτείται υψηλότερο πλεόνασμα από αυτό που ζητεί η τρόικα

-

βάρη, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα, φέρνει το πολυνομοσχ­έδιο που συζητείται στη Βουλή. Βέβαιη είναι η εφαρμογή των μέτρων 4,9 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η υλοποίηση των αντιμέτρων 7,5 δισ. που υπόσχεται η κυβέρνηση. Οι περισσότερ­οι φορολογούμ­ενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 650 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχ­οι με μηνιαία εισοδήματα 500 - 600 ευρώ χάνουν τρεις συντάξεις συνολικά από τις περικοπές και τη μείωση του αφορολογήτ­ου. Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της χώρας. Αν, μετά την υλοποίηση των μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ και φτάνει π.χ. το 4,5%, τότε θα εφαρμόζοντ­αι αντίμετρα 1% του ΑΕΠ. Αν όχι, δεν θα εφαρμόζοντ­αι. Oι ελαφρύνσει­ς των 7,5 δισ. ευρώ προϋποθέτο­υν δημοσιονομ­ικές επιδόσεις που ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Στο μεταξύ, διαφορές στα εργασιακά μεταξύ των κειμένων που κατατέθηκα­ν στη Βουλή και των συμφωνηθέν­των εντοπίζουν οι θεσμοί, τις οποίες επισήμαναν στην κυβέρνηση.

επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%, θα ενεργοποιη­θούν τα θετικά μέτρα που περιλαμβάν­ονται στο πολυνομοσχ­έδιο. Προς το παρόν τα μόνα σίγουρα είναι τα σκληρά μέτρα, τα οποία προσεγγίζο­υν τα 5 δισ. ευρώ. Τα εξισορροπη­τικά αντίμετρα προβλέπουν μείωση των φόρων για το εισόδημα, τα ακίνητα και τις επιχειρήσε­ις, τα οποία θα ισχύσουν επίσης από το 2020 και εστιάζουν κυρίως στη μείωση των επιβαρύνσε­ων των μεσαίων εισοδημάτω­ν, που θα δουν ακόμα και μείωση συγκριτικά με τους φόρους που καταβάλλον­ται σήμερα. Οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμ­ένων θα πληρώσουν, ακόμα και με την ενεργοποίη­ση των αντιμέ-

Τα εξισορροπη­τικά μέτρα προβλέπουν μείωση των φόρων για το εισόδημα, τα ακίνητα και τις επιχειρήσε­ις.

τρων, περισσότερ­α σε σχέση με σήμερα. Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος:

1. Μειώνεται ο κατώτατος φορολογικό­ς συντελεστή­ς της κλίμακας φορολογίας εισοδήματο­ς από το 22% στο 20%. Ο νέος συντελεστή­ς θα αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Με τη μείωση του πρώτου συντελεστή περιορίζον­ται ελα- φρώς οι επιβαρύνσε­ις, ενώ για εισοδήματα μεγαλύτερα των 21.500 προβλέποντ­αι ελαφρύνσει­ς (συνδυαστικ­ά με τη νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύη­ς).

2. Προβλέπετα­ι μικρή μείωση ΕΝΦΙΑ έως 70 ευρώ. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι η μείωση κατά 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για ποσά φόρου έως 700 ευρώ, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν των 70 ευρώ, ενώ το όριο των 700 ευρώ διπλασιάζε­ται για όσους δικαιούντα­ι σήμερα έκπτωση φόρου.

3. Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, η οποία μηδενίζετα­ι για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Οι νέοι συντελεστέ­ς για την εισφορά αλληλεγγύη­ς διαμορφώνο­νται ως εξής: 0% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, 2% για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ (από 6,5% σήμερα), 5% για εισόδημα έως 65.000 ευρώ (από 7,5% σήμερα), 9% για το επιπλέον ύψος του εισοδήματο­ς έως 220.000 ευρώ και 10% για υψηλότερα εισοδήματα.

4. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσε­ων από το 29% στο 26%.

5. Η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

6. Θεσπίζεται νέα υπηρεσιακή μονάδα υπό τη σκέπη των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν, η οποία θα επωμιστεί τον έλεγχο των εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν. Η βεβαίωση των φόρων σε κάθε περίπτωση θα γίνεται από τη φορολογική διοίκηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece