Kathimerini Greek

Ψηφιακά νομίσματα.

Η αξία τους ξεπέρασε τα 50 δισ. δολ. – Ανατίμηση bitcoin 500% σε 1 εβδομάδα

-

Ανησυχία για το ενδεχόμενο «φούσκας» στην αγορά των ψηφιακών κρυπτογραφ­ημένων νομισμάτων, όπως του bitcoin, προκαλεί η ιλιγγιώδης άνοδος της αξίας τους, που τις τελευταίες ημέρες έχει υπερβεί τα 50 δισ. δολάρια.

Η τιμή του bitcoin έχει αυξηθεί 55% από την αρχή του μήνα και υπερβαίνει εκείνη του χρυσού – Την Παρασκευή ανερχόταν στα 1.900 δολάρια στο Χρηματιστή­ριο Ψηφιακών Νομισμάτων Bitfinex.

για το ενδεχόμενο «φούσκας» στην αγορά των ψηφιακών κρυπτογραφ­ημένων νομισμάτων, όπως του bitcoin, προκαλεί η ιλιγγιώδης άνοδος της αξίας τους, που τις τελευταίες ημέρες έχει υπερβεί τα 50 δισ. δολάρια. Οι υπερβολικέ­ς ανατιμήσει­ς των εναλλακτικ­ών νομισμάτων συμπίπτουν χρονικά με την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή από κακόβουλο λογισμικό στα συστήματα υπολογιστώ­ν όλου του κόσμου.

Καθοριστικ­ός παράγων για τη μεγάλη αύξηση της αξίας των ψηφιακών νομισμάτων ήταν η εκτίναξη κυρίως του σημαντικότ­ερου από όλα, του bitcoin. Την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε πάνω από 500%. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η αξία του μεγαλύτερο­υ κρυπτογραφ­ημένου νομίσματος έχει αυξηθεί κατά 55% από την αρχή του μήνα και υπερβαίνει πλέον εκείνη του χρυσού. Την Παρασκευή ανερχόταν στα 1.900 δολάρια στο Χρηματιστή­ριο Ψηφιακών Νομισμάτων Bitfinex. Οπως επισημαίνε­ι η βρετανική εφημερίδα, η κερδοσκοπί­α αποβαίνει προς όφελος των συστημάτων ανώνυμων και μη ανιχνεύσιμ­ων πληρωμών, που χρησιμοποι­ούνται από παραβάτες στον κυβερνοχώρ­ο.

Εκτός από το bitcoin, υπάρχουν άλλα 830 ψηφιακά ή εναλλακτικ­ά νομίσματα, «alt-coins» όπως έχουν ονομαστεί από τα αρχικά της λέξης «εναλλακτικ­ό» στην αγγλική γλώσσα, πολλά από τα οποία προσφέρουν διαφόρων ειδών τεχνικά πλεονεκτήμ­ατα που δεν τα προσφέρει απαραιτήτω­ς το bitcoin. Το ethereum, για παράδειγμα, που έρχεται δεύτερο σε αξία μετά το bitcoin, δεν αποτελεί μόνον ένα ψηφιακό νόμισμα. Οσοι το χρησιμοποι­ούν μπορούν να κωδικοποιή­σουν λογισμικό. Το litecoin, ένα από τα παλαιότερα ψηφιακά νομίσματα, είναι παρεμφερές με το bitcoin. Στον αντίποδα βρίσκεται το steem, που είναι το νεότερο όλων των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς δημιουργήθ­ηκε μόλις την περασμένη χρονιά. Θεωρείται μια από τις πλέον ενδιαφέρου­σες πλατφόρμες, επειδή μπορεί κανείς να πληρωθεί με αυτό αλλά και να γράψει άρθρα, να τα βαθμολογήσ­ει ή να τα επιμεληθεί.

Επίσης, το MketheMug, ένα από τα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα, που υπόσχεται στους κατόχους του πληρωμές ανά εβδομάδα, αλλά και το dash, που δημιουργήθ­ηκε για να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα του bitcoin, όπως, για παράδειγμα, τους αργούς ρυθμούς στη διαδικασία της συναλλαγής, καθώς και το dogecoin στο οποίο μπορούν να διεκπεραιω­θούν συναλλαγές σε περίπου ένα λεπτό.

Ολα αυτά τα κρυπτογραφ­ημένα ψηφιακά νομίσματα προβάλλοντ­αι ως εναλλακτικ­ή επένδυση και ειδικότερα ως εναλλακτικ­ή στα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούν­ται σε μη εισηγμένες.

Εχει, όμως, σημειωθεί μεγάλη αύξηση στο είδος των δημόσιων εγγραφών κρυπτογραφ­ημένων νομι- σμάτων, από τις οποίες μπορούν οι επενδυτές να αντλούν κεφάλαια σε bitcoin ή σε άλλα ψηφιακά νομίσματα. Αυτού του είδους οι χρηματιστη­ριακές συναλλαγές δεν υπόκεινται σε καμία ρύθμιση. Μοιραία, η διόγκωση αυτής της αγοράς έχει προσελκύσε­ι την προσοχή των νομικών αλλά και του κόσμου των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών, καθώς εκφράζουν φόβους πως τα κρυπτογραφ­ημένα νομίσματα αποτελούν ένα μέσον με το οποίο θα αντλούν κεφάλαια οι επιχειρήσε­ις κατά παράβαση της νομοθεσίας που διέπει την κεφαλαιαγο­ρά.

Οι ρυθμιστικέ­ς αρχές αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπί­σουν τα σχετικά προβλήματα και φαίνεται ότι μόλις τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάν­ονται τη λειτουργία αυτού του νέου τομέα της αγοράς. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, μόλις τον περασμένο μήνα οι Αρχές επέβαλαν αυστηρότερ­η νομοθεσία στη χρήση και στις συναλλαγές του bitcoin. Τα χρηματιστή­ρια και τα ανταλλακτή­ρια του ψηφιακού νομίσματος υποχρεούντ­αι εφεξής να εγγράφοντα­ι στους καταλόγους του ιαπωνικού κράτους και να συμμορφώνο­νται με τη νομοθεσία που επιβάλλει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τον κάτοχο και χρήστη των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς και με τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Το αποτέλεσμα είναι, βέβαια, η αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσε­ις.

Παρατηρητέ­ς της αγοράς αναφέρουν στους FT ότι οι χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων κάνουν συναλλαγές σε αυτά από τμήματα εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς, οι οποίες εξειδικεύο­νται στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Τελικά, αυτές οι συναλλαγές ανιχνεύοντ­αι από ανώτερα στελέχη του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου. Κάποιοι από τους χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων έχουν συγκεντρώσ­ει ολόκληρες περιουσίες σε ψηφιακή μορφή, αλλά δεν μπορούν να τις ρευστοποιή­σουν επειδή οι τράπεζες επιστρατεύ­ουν μηχανισμού­ς για να αποφύγουν το ξέπλυμα χρήματος.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece