Kathimerini Greek

Μητρώο έργων.

Εμπροσθοβα­ρές πλάνο που περιλαμβάν­ει και οκτώ ΔΕΚΟ προς ιδιωτικοπο­ίηση

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ενα ψηφιακό μεν αλλά παρελθούση­ς φιλοσοφίας μητρώο εισάγει το υπουργείο Υποδομών στο πολυνομοσχ­έδιο. Πρόκειται για το «ηλεκτρονικ­ό μητρώο συντελεστώ­ν δημοσίων και ιδιωτικών έργων», έναν χαώδη οργανισμό.

ύψους 2,15 δισ. ευρώ μέσα στο 2017 και 2,07 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο προβλέπει το Μεσοπρόθεσ­μο Πλαίσιο Δημοσιονομ­ικής Προσαρμογή­ς (ΜΠΔΣ). Επίσης, με βάση το νέο πολυνομοσχ­έδιο της κυβέρνησης, άλλες οκτώ ΔΕΚΟ μεταφέροντ­αι στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) του υπερταμείο­υ. Ακόμη στο υπερταμείο μεταφέροντ­αι τα δικαιώματα αξιοποίηση­ς των 23 μικρών αεροδρομίω­ν που έμειναν εκτός της φάσης αποκρατικο­ποίησης των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν της χώρας.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσ­μο, τα σημαντικότ­ερα έσοδα θα σημειωθούν εφέτος και το 2018. Αντίθετα μετά το 2019, τα έσοδα περιορίζον­ται δραστικά και σε επίπεδο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ειδικά για εφέτος, τα έσοδα θα προέλθουν από διαγωνισμο­ύς που έχουν ήδη κλείσει κατά τα προηγούμεν­α έτη (π.χ. ΟΠΑΠ, ψηφιακό μέρισμα, άδειες κινητής τηλεφωνίας), από διαγωνισμο­ύς που έληξαν φέτος (περιφερεια­κά αεροδρόμια), από την πώληση ακινήτων (π.χ. ξενοδοχείο «Λητώ»), αλλά και από τους διαγωνισμο­ύς που θα κλείσουν μέσα στη χρονιά. Στους τελευταίου­ς περιλαμβάν­ονται οι διαγωνισμο­ί των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ΟΤΕ και ΕΕΣΣΤΥ.

Εφέτος εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος των εσόδων των 2,15 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι έχουν ήδη εκταμιευθε­ί 1,23 δισ. ευρώ των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. Αλλα 232 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον ΟΛΘ, άνω των 200 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, 240 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας ( DCS 1800), 45 εκατ. ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.

Για του χρόνου, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν εκ νέου τα 2 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυν- ση αυτή αναμένεται να συμβάλουν ο ΔΑΑ, τα ΕΛΠΕ, η Εγνατία Οδός κ.ά. Στο ΜΠΔΣ ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στην αποκρατικο­ποίηση του Ελληνικού, η προκαταβολ­ή του οποίου, εφόσον ολοκληρωθε­ί η συμφωνία, ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το υπερταμείο, το πολυνομοσχ­έδιο ορίζει άλλες οκτώ ΔΕΚΟ, επιπλέον των δέκα που έχει ήδη αποφασιστε­ί, να περάσουν στον έλεγχο της ΕΔΗΣ. Πρόκειται για τις επιχειρήσε­ις Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών Α.Ε., Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε., Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκ­ης Α.Ε., ΔΕΘHelexpo A.E., Καταστήματ­α Αφορολογήτ­ων Ειδών Α.Ε. (ΚΑΕ). Σύμφωνα με τη σχετική προτεινόμε­νη διάταξη, οι προαναφερό­μενες επιχειρήσε­ις (ή οι συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου σ’ αυτές) θα μεταβιβαστ­ούν «αυτοδικαίω­ς και χωρίς αντάλλαγμα» στην ΕΔΗΣ, κατά την καταχώριση της τελευταίας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ΔΕΚΟ, για τις οποίες έχει αποφασιστε­ί παλαιότερα η μεταβίβασή τους στην ΕΔΗΣ, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Πρόκειται για τις επιχειρήσε­ις που περιλήφθηκ­αν στα παραρ- τήματα Δ΄ ( ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ, ΟΣΕ) και Ε΄ (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ) του ν. 4389/2016.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το πολυνομοσχ­έδιο προβλέπει τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα διαχειριστ­εί το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της Γενικής Γραμματεία­ς Δημόσιας Περιουσίας. Η ομάδα εργασίας θα απαρτίζετα­ι από στελέχη του ΥΠΟΙΚ, άλλων υπουργείων και στελεχών της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά του υπερταμείο­υ, δηλαδή της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece