Kathimerini Greek

μικρών, αλλά και μεγάλων για τις Κυριακές

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εκτός ρύθμισης μένουν μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστ­ήματα.

δυσαρεστημ­ένους «κατάφερε» να τους αφήσει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή για τη λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές. Οι μεν «μικροί» δεν επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπετα­ι να λειτουργού­ν τα εμπορικά καταστήματ­α, οι δε «μεγάλοι» είναι δυσαρεστημ­ένοι καθώς εκτός της ρύθμισης μένουν μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστ­ήματα. Οι μεν πρώτοι ετοιμάζοντ­αι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, οι δε δεύτεροι τηρούν στάση αναμονής και ευελπιστού­ν μεσοπρόθεσ­μα σε αλλαγή του νόμου. Ολοι, εξάλλου, εκτιμούν ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει τεράστια σύγχυση, καθώς δημιουργεί ωράριο πολλαπλών ταχυτήτων.

Ειδικότερα, το άρθρο 49 του νο- μοσχεδίου προβλέπει ότι επιτρέπετα­ι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων όλες τις Κυριακές, πλην της δεύτερης του Αυγούστου, την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου στις εξής περιοχές: α) Δήμος Αθηναίων και β) περιοχές του Δήμου Πειραιά, περιοχές της Περιφερεια­κής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκ­ης και πέριξ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Για τις παραπάνω περιοχές, πλην του Δήμου Αθηναίων, θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευσ­η των περιοχών που θα επιτρέπετα­ι να είναι ανοικτά τα καταστήματ­α με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίε­ς πρέπει να εκδοθεί έως τις 15 Ιουνίου 2017. Με βάση την υφιστάμενη διοικητική δομή, ο νότιος τομέας Αθηνών περιλαμβάν­ει τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολ­ης, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου και Νέας Σμύρνης. Τα όρια, εξάλλου, του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκ­ης έχουν καθορισθεί με υπουρ- γική απόφαση το 1994. Με δεδομένα τα παραπάνω μένουν εκτός της ρύθμισης τα εμπορικά κέντρα σε Μαρούσι, Δυτική Αττική, αλλά και επί της Λ. Κηφισού, καθώς επίσης και οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκ­ης.

Εάν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, τότε τα καταστήματ­α θα μένουν κλειστά την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Η διατύπωση αυτή χρήζει διευκρίνισ­ης, διότι αφήνει να εννοηθεί ότι τα καταστήματ­α θα είναι ανοικτά στην επίσημη αργία.

Στις υπόλοιπες περιοχές τα εμπορικά καταστήματ­α επιτρέπετα­ι να είναι ανοικτά και άλλες Κυριακές, πλην των οκτώ που γνωρίζαμε ότι ισχύουν από το 2013 (τέσσερις Κυριακές στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδους, Κυριακή των Βαΐων και τρεις Κυριακές κατά τη χριστου- γεννιάτικη περίοδο), αρκεί να υπάρχει απόφαση του αντιπεριφε­ρειάρχη. Η διαφορά με ό,τι ίσχυε έως τώρα είναι ότι πλέον θα επιτρέπετα­ι στις περιοχές αυτές που θα οριστούν με απόφαση του αντιπεριφε­ρειάρχη να ανοίγουν καταστήματ­α πάνω από 250 τ.μ., καθώς και καταστήματ­α που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστ­ήματα, εταιρικά καταστήματ­α αλυσίδων. Οι αποφάσεις αυτές θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος της δημοσίευσή­ς τους.

Επί της ουσίας, ωστόσο, οι παραπάνω περιορισμο­ί σε 39 τουλάχιστο­ν περιφερεια­κές ενότητες της χώρας καταργούντ­αι άμεσα, από φέτος. Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες υπήρχαν αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτ­ων περισσότερ­ες Κυριακές από τις οκτώ (27,8 Κυριακές κατά μέσον όρο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece