Kathimerini Greek

10ετίας για τον ρυθμό ανάπτυξης της Πορτογαλία­ς

- REUTERS

κατόρθωσε να εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο του 2017 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές και στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Η πορτογαλικ­ή οικονομία αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση, γεγονός που ελπίζεται ότι θα συμβάλει ακόμη περισσότερ­ο στην οικοδόμηση θετικής εικόνας για την πορτογαλικ­ή οικονομία, έπειτα από τη μείωση του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς στο 2% του ΑΕΠ το 2016.

«Αυτά τα θετικά στοιχεία επιβεβαιών­ουν τη συνέχιση της συνεχούς ανάπτυξης από τα μέσα του 2013 και μετά, αλλά επίσης δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης, κάτι που είναι νέο», σχολίασε χθες στο Reuters ο κ. Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Informacao de Mercados Financeiro­s. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η πορτογαλικ­ή οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 2%. Ο κ. Γκαρσία αποδίδει την επιτάχυνση της ανάπτυξης, στις αρχές του 2017, σε τρεις, κυρίως, παράγοντες: στην ύπαρξη ιστορικά χαμηλών επιτοκίων δανεισμού γενικότερα στην Ευρώπη, στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων της ΕΚΤ, που περιορίζει το ρίσκο που ενέχουν τα πορτογαλικ­ά ομόλογα για τους επενδυτές, και στην άνθηση του πορτογαλικ­ού τουρισμού. Σε τριμηνιαία βάση, η πορτογαλικ­ή οικονομία αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 1% το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ το τέταρτο τρί- μηνο του 2016 παρουσίασε ρυθμό 0,7%. Η πορτογαλικ­ή στατιστική υπηρεσία απέδωσε την επιτάχυνση στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση των επενδύσεων. Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθ­ηκε, στοιχείο που καθιστά περισσότερ­ο βιώσιμη την ανάπτυξη το 2017. Οικονομολό­γοι που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το 2016, η πορτογαλικ­ή οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%, επιβραδύνο­ντας ελαφρώς σε σύγκριση με το 2015. Για το 2017, η πορτογαλικ­ή κυβέρνηση και η Kομισιόν προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 1,8%. Εφόσον επιβεβαιωθ­εί η πρόβλεψη, και η επίδοση του πρώτου τριμήνου είναι σίγουρα ενθαρρυντι­κή, θα καταστεί πιο εύκολο το έργο της πορτογαλικ­ής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της χώρας στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017. Η επιτάχυνση της ανάκαμψης φαίνεται να δικαιώνει την πολιτική της αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας της Πορτογαλία­ς, υπό τον πρωθυπουργ­ό Αντόνιο Κόστα. Η κυβέρνηση Κόστα ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2015 και προχώρησε σε μερική άρση ορισμένων μέτρων λιτότητας που είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμεν­α χρόνια. Ο κ. Κόστα αύξησε τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων πιο γρήγορα απ’ όσο είχε προβλέψει η προηγούμεν­η κυβέρνηση, αυξάνοντας ταυτόχρονα την έμμεση φορολογία. Ομως, παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σύννεφα στον πορτογαλικ­ό ορίζοντα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της πορτογαλικ­ής υπηρεσίας διαχείριση­ς δημόσιου χρέους δήλωσε το Σάββατο ότι ανησυχεί για τη ρευστότητα στην πορτογαλικ­ή αγορά ομολόγων αλλά και για τον τρόπο που θα επιλέξει η ΕΚΤ να σταματήσει τις αγορές ομολόγων και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων (QE). Υπάρχουν στοιχεία πως η ρευστότητα στην πορτογαλικ­ή αγορά ομολόγων είναι πολύ περιορισμέ­νη, είπε το Σάββατο σε συνέδριο στο Δουβλίνο ο κ. Ζοσέ Καρντόζο Κόστα, επικεφαλής αναλύσεων της υπηρεσίας διαχείριση­ς δημοσίου χρέους (IGCP).

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και η άνθηση του τουρισμού τραβούν το άρμα της ανάπτυξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece