Kathimerini Greek

Αυξημένη κατά 10,8% η διακίνηση κοντέινερ από τον ΟΛΠ τον Απρίλιο

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

στροφές» η δραστηριότ­ητα της διακίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια του φετινού Απριλίου, το σχετικό μέγεθος ανήλθε σε σχεδόν 296.000 κοντέινερ, μια αύξηση της τάξεως του 10,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Παράλληλα, σε επίπεδο τετραμήνου, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχουν ήδη διακινηθεί 1,13 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, μέγεθος που συνιστά άνοδο κατά 5,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους.

Σε αμφότερες τις περιπτώσει­ς προκύπτει επιτάχυνση του ρυθμού της ανόδου, σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθε­ί με το πέρας του πρώτου τριμήνου. Ειδικότερα, το σχετικό διάστημα η ετήσια αύξηση είχε διαμορφωθε­ί στο 3,4% (834.000 εμπορευματ­οκιβώτια έναντι 807.000 το 2016), ενώ και σε επίπεδο μήνα, τον Μάρτιο η ετήσια αύξηση δεν είχε ξεπεράσει το 4,5% σε 287,4 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΛΠ, κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου, σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ήδη από το 2018 αναμένεται να διακινηθού­ν περί τα 5 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, εξέλιξη που θα τοποθετήσε­ι τον Πειραιά στη λίστα με τα 30 μεγαλύτερα λιμάνια διαχείριση­ς εμπορευματ­οκιβωτίων παγκοσμίως. Τα μεγέθη αυτά αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα των φιλοδοξιών της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αποτελεί το πλέον κομβικό στον σχεδιασμό του κινεζικού ομίλου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στο πλαίσιο του νέου «Δρόμου του Μεταξιού». Υπενθυμίζε­ται πως σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι το 38ο μεγαλύτερο με βάση την ετήσια διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων, έχοντας αναρριχηθε­ί από την 93η θέση, στην οποία βρισκόταν το 2010. Το 2016 διακινήθηκ­αν 3,47 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια (Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ), αύξηση της τάξεως του 14,4% έναντι του 2015.

Μάλιστα, τα σχέδια δεν σταματούν εδώ, καθώς μακροπρόθε- σμα η Cosco ελπίζει να είναι σε θέση να αυξήσει την ετήσια δυναμικότη­τα στα 10 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, αναδεικνύο­ντας τον Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως. Μια τέτοια θέση θα σημάνει ταυτόχρονα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας (έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει περί τις 125.000 νέες θέσεις απασχόληση­ς). Το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί με τη λειτουργία του νέου Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, που θα εκτινάξει την ετήσια δυναμικότη­τα του λιμανιού από τα 3,7 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια στα 6,2 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια.

Το τετράμηνο η αύξηση διαμορφώνε­ται στο 5,2%, καθώς έχουν διακινηθεί 1,13 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece