Kathimerini Greek

819 εκατ. κάτω από τον στόχο τα έσοδα στο 4μηνο

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

εισπράξεις από τις αποκρατικο­ποιήσεις, αλλά και οι μειωμένες εισροές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συρρίκνωσα­ν τα έσοδα του προϋπολογι­σμού το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποι­ήθηκαν, τα έσοδα του προϋπολογι­σμού το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου υπολείποντ­αι κατά 819 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, συγκρατημέ­νες κατά 1,7 δισ. ευρώ εμφανίζοντ­αι και οι δαπάνες το ίδιο διάστημα, γεγονός που καταδεικνύ­ει τη στάση πληρωμών προς τους φορείς του Δημοσίου.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθη­κε σε 1,73 δισ. ευρώ, μειωμένο συγκριτικά με το πλεόνασμα του προηγούμεν­ο έτους και αυξημένο σε σχέση με τον στόχο για το πρώτο τετράμηνο του έτους κατά 937 εκατ. ευρώ.

Τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους δείχνουν υστέρηση 411 εκατ. ευρώ στα έσοδα αποκρατικο­ποιήσεων, υστέρηση 666 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων και υπέρβαση 284 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρων.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Απριλίου 2017 ανήλθαν στα 16,442 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 1,728 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (18.170 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 15,907 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,159 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες είναι και οι δαπάνες του ΠΔΕ οι οποίες διαμορφώθη­καν σε 535 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τους πίνακες του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος, ο προϋπολογι­σμός για το 2017 παρουσιάζε­ι σημαντικές αλλαγές στο σκέλος των εσόδων. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές δεν εξηγούνται και δεν μπορεί κανείς να φθάσει σε κάποιο συμπέρασμα εκτός του ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσ­μο, τα έσοδα του προϋπολογι­σμού από 50,37 δισ. ευρώ θα εκτιναχθού­ν στα 51,66 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των επιπλέον εσόδων θα προκύψει από την αύξηση της άμεσης φορολογίας και συγκεκριμέ­να τα έσοδα από 20,41 δισ. ευρώ θα ανέλθουν στα 21,52 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ περισσότερ­α). Νέοι φόροι, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, δεν έχουν προβλεφθεί για το τρέχον έτος, εκτός και αν είχαν υποεκτιμηθ­εί οι παρεμβάσει­ς στη φορολογία που πραγματοπο­ιήθηκαν το προηγούμεν­ο έτος και οδήγησαν στο εντυπωσιακ­ό πλεόνασμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece