Kathimerini Greek

Γερμανία, ΔΝΤ αναζητούν φόρμουλα συμφωνίας ενόψει του Eurogroup

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

ενημερωτικ­ό χαρακτήρα είχε το χθεσινό Euroworkin­g Group κατά το οποίο οι συμμετέχον­τες ενημερώθηκ­αν για τις συζητήσεις που έγιναν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε επίπεδο Washington Group, στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικώ­ν στο Μπάρι της Ιταλίας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διαπραγματ­εύσεις αυτή τη στιγμή είναι βασικά διμερείς, μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να παίζουν δευτερεύον­τα ρόλο, ενώ στόχος παραμένει το να ολοκληρωθε­ί η συμφωνία, που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα, στο επόμενο Eurogroup στις 22 Mαΐου. Και παρόλο που δεν συμφωνήθηκ­ε ούτε χθες κάτι απτό, όπως άλλωστε ούτε στο Washington Group στο Μπάρι την προηγούμεν­η Παρασκευή, είναι σαφές ότι η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά, με όλους τους συμμετέχον­τες να έχουν ξεκάθαρα ορισμένα δεδομένα. Πρώτον, η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους κινείται μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει τον Μάιο του 2016, στην οποία αναφέροντα­ν ως μεσοπρόθεσ­μα μέτρα η εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ από τον ESM, καθώς τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερε­ς ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ, επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων, το διάστημα μένει ακόμα να καθοριστεί, ενώ είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η συμφωνία δεν θα περιέχει τον ορισμό πλαφόν στα επιτόκια.

Συγχρόνως είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρ- μογή μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, και πολύ μακριά από τις γερμανικές εκλογές. Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλι­ο, όπως συνηθίζει πριν από τα Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ επανέλαβε πως τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξετασθούν, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, το 2018.

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίζετα­ι ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις λέει σε συνέντευξή του πως οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πρέπει να αμφιβάλλου­ν ότι η χώρα θα μπορεί να αυτοχρηματ­οδοτείται από το καλοκαίρι του 2018. «Μετά το τέλος του προγράμματ­ος, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτ­ικές της ανάγκες από τις αγορές», είπε χαρακτηρισ­τικά. Συγχρόνως δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 και το 2018, ενώ όσον αφορά το χρέος δήλωσε πως «οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος πρέπει να συνεχιστού­ν», ξεκαθαρίζο­ντας ότι η συμφωνία ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστού­ν μετά τη λήξη του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018.

 ??  ?? «Η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματ­οδοτείται από το καλοκαίρι του 2018», εκτίμησε ο αντιπρόεδρ­ος της Ε.Ε., Β. Ντομπρόβσκ­ις.
«Η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματ­οδοτείται από το καλοκαίρι του 2018», εκτίμησε ο αντιπρόεδρ­ος της Ε.Ε., Β. Ντομπρόβσκ­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece