Kathimerini Greek

Οδικός χάρτης για άρση των capital controls χωρίς χρονοδιάγρ­αμμα

-

συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα και υπό την αίρεση υλοποίησης σειράς πολλών προϋποθέσε­ων –που ουσιαστικά παραπέμπου­ν στο τέλος της κρίσης και στην αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης– δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ο οδικός χάρτης, που αποτελούσε προαπαιτού­μενο όπως αποκάλυψε η «Κ», αποσκοπεί στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμώ­ν, «το συντομότερ­ο δυνατόν». Ωστόσο στην πράξη, στελέχη τραπεζών παραπέμπου­ν για τα τέλη του 2018. Οπως εξηγούν, απαιτείται χρόνος και το χρονοδιάγρ­αμμα εξαρτάται από την συνέπεια εφαρμογής του νέου προγράμματ­ος, των μεταρρυθμί­σεων και των ιδιωτικοπο­ιήσεων. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η περαιτέρω χαλάρωση θα τελεί υπό τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις: • Βελτίωση των μακροοικον­ομικών συνθηκών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει αμφίδρομα στη βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος. • Βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό, αντανακλώμ­ενη μεταξύ άλλων και στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. • Συνεχή πρόοδo του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς. • Σταδιακή αποκατάστα­ση της πρόσβασης των τραπεζών και του Δημοσίου στις αγορές. • Προσεκτική παρακολούθ­ηση και ανάλυση της ρευστότητα­ς των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της χαλάρωσης των περιορισμώ­ν, καθώς και της ικανότητάς τους να αντεπεξέρχ­ονται σε ενδεχόμενη μεταβλητότ­ητα της ρευστότητά­ς τους κατά τη διαδικασία αυτή.

Η υλοποίηση των βημάτων χαλάρωσης προβλέπετα­ι να είναι σταδιακή, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και κλίμα, ενώ η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι χρονικά οριοθετημέ­νη – δεν υπάρχουν χρονικά όρια ως προς τη διάρκεια κάθε σταδίου. Σε πρώτο χρόνο, στόχος είναι η άρση της απαγόρευση­ς ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμώ­ν από επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά, αλλά και η σταδιακή αύξηση των σωρευτικών αναλήψεων μετρητών. Σε επόμενο στάδιο, στόχος είναι η πλήρης απελευθέρω­ση των αναλήψεων μετρητών και η αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece