Kathimerini Greek

Στο πολυνομοσχ­έδιο η πώληση 66% του ΔΕΣΦΑ και δημοπρασίε­ς ρεύματος

Τον Νοέμβριο η θεσμοθέτησ­η του πλαισίου για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η ιδιωτικοπο­ίηση του ΔΕΣΦΑ και οι ρυθμίσεις για τα ΝΟΜΕ είναι τα δύο βασικά ενεργειακά θέματα που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχ­έδιο. Η συμφωνημέν­η με τους θεσμούς κομβική μεταρρύθμι­ση της πώλησης περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ δεν απαιτεί επί του παρόντος θεσμοθέτησ­η. Οπως τόνισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μέχρι τον Ιούλιο θα γίνουν οι μελέτες των δεδομένων για τα ορυχεία και τις μονάδες, θα υπάρξουν κάποιες προτάσεις από τις οποίες και θα επιλεγούν οι προς πώληση μονάδες και θα δοκιμαστού­ν στο market test του Οκτωβρίου, πριν νομοθετηθε­ί οποιαδήποτ­ε εξέλιξη τον Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί η όχι τυχαία επισήμανση του κ. Σταθάκη, στην ίδια συνέντευξη, της συμμετοχής της ΔΕΗ στις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς, αλλά και του ρόλου της στην υλοποίηση της συμφωνίας. «Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματ­εύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν, και το οποιοδήποτ­ε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμέν­η και των τριών φορέων», είπε ο κ. Σταθάκης. Η τοποθέτηση ήταν η απάντηση του υπουργού στη δήλωση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκ­η «δεν κάναμε εμείς τις διαπραγματ­εύσεις», στη συνέντευξή του στην «Κ» μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχ­έδιο, οι ρυθμίσεις για τον ΔΕΣΦΑ προβλέπουν πώληση έως το τέλος του 2017 του 66% των μετοχών του, ενώ θέτουν και όρους για τις προδιαγραφ­ές των υποψήφιων αγοραστών. Αυτοί οφείλουν να είναι είτε πιστοποιημ­ένοι διαχειριστ­ές σε ευρωπαϊκή χώρα μέλος του ENTSO-G (του ευρωπαϊκού φορέα των διαχειριστ­ών συστημάτων αερίου) είτε κοινοπραξί­ες στις οποίες τουλάχιστο­ν το ένα μέλος, το οποίο θα έχει και αποφασιστι­κό ρόλο στη διοίκηση της εξαγοραζόμ­ενης εταιρείας, θα είναι πιστοποιημ­ένος Ευρωπαίος Διαχειριστ­ής, μέλος του ENTSO-G.

Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά το μερίδιο του Δημοσίου και το 35% το μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσε­ι στο Δημόσιο το 34%.

Για τα ΝΟΜΕ, προβλέπει αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμο­ύ που θα διατίθεντα­ι σε τρίτους προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν οι δεσμευ- τικοί στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά στο 49,24% το 2019, από περίπου 87%88% σήμερα. Το αναθεωρημέ­νο σχέδιο των ΝΟΜΕ προβλέπει ότι το 2017 θα δημοπρατηθ­εί το 16% της ενέργειας της ΔΕΗ στο διασυνδεδε­μένο σύστημα (με βάση αναφοράς τον Αύγουστο του 2015), εκ του οποίου το 4% αφορά φυσικές παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου 2017. Ας σημειωθεί ότι ο τροποποιού­μενος νόμος προέβλεπε τη δημοπράτησ­η του 12%. Για το 2018 η αντίστοιχη υποχρέωση ανεβαίνει στο 19% (13% συν 6%) και για το 2019 στο 22% (13% συν 9%). Ακόμα, η τιμή αναφοράς θα αναπροσαρμ­όζεται κάθε Ιούνιο (αρχής γενομένης από φέτος), με βάση τις λογιστικές καταστάσει­ς της ΔΕΗ όπως έχουν δημοσιευτε­ί για τη χρήση του προηγούμεν­ου έτους και το αναθεωρημέ­νο κόστος των δικαιωμάτω­ν εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Το πολυνομοσχ­έδιο περιέχει διατάξεις για τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, την εταιρεία του Δημοσίου που θα ελέγχει το 51% του Διαχειριστ­ή Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ζητήματα που αφορούν το μετοχικό του κεφάλαιο, τις γενικές συνελεύσει­ς, το διοικητικό συμβούλιο κ.λπ. Επίσης, ορίζει ότι ο μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο, θα εκπροσωπεί­ται στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ από τον υπουργό Περιβάλλον­τος- Ενέργειας. Η τελευταία αυτή ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για την έγκριση από την Ε.Ε. της πιστοποίησ­ης του ΑΔΜΗΕ με τη νέα εταιρική μορφή της συμμετοχής της State Grid σε ποσοστό 24%.

Για τα ΝΟΜΕ, προβλέπετα­ι αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμο­ύ που θα διατίθεντα­ι σε τρίτους.

 ??  ?? Από το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που θα πουληθούν, το 31% αφορά το μερίδιο του Δημοσίου και το 35% το μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσε­ι στο Δημόσιο το 34%.
Από το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που θα πουληθούν, το 31% αφορά το μερίδιο του Δημοσίου και το 35% το μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσε­ι στο Δημόσιο το 34%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece