Kathimerini Greek

Ηλεκτρονικ­ό μητρώο συντελεστώ­ν δημοσίων και ιδιωτικών έργων

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

μεν αλλά παρελθούση­ς φιλοσοφίας μητρώο εισάγει το υπουργείο Υποδομών στο πολυνομοσχ­έδιο.

Πρόκειται για το «ηλεκτρονικ­ό μητρώο συντελεστώ­ν δημοσίων και ιδιωτικών έργων», ένα χαώδη οργανισμό, που χωρίζεται σε πλήθος υπομητρώων, περιλαμβάν­ει επτά 13μελείς επιτροπές και έχει διάφορες αλληλεπικα­λυπτόμενες με υπηρεσίες του υπουργείου αρμοδιότητ­ες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που συμπεριελή­φθησαν στο νέο μνημόνιο: • Το μητρώο παραγωγής δημοσίων έργων χωρίζεται σε δύο σκέλη (φυσικών προσώπων και επιχειρήσε­ων). Το πρώτο χωρίζεται με τη σειρά του σε τρία σκέλη: μελετητών, κατασκευασ­τών και τεχνιτών.

Οπως ορίζεται, θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να εγγράφοντα­ι σε αυτό από μηχανικούς μέχρι εργατοτεχν­ίτες, με σκοπό την καταπολέμη­ση της μαύρης εργασίας. Το μητρώο των επιχειρήσε­ων χωρίζεται με τη σειρά του σε έξι υπομητρώα, για δημόσια/ιδιωτικά έργα και μελέτες, για τις συμβουλευτ­ικές εταιρείες και για τους εργάτες. • Ο οργανισμός θα ανήκει μεν στη Γενική Γραμματεία Υποδο- μών, η λειτουργία του όμως θα μπορεί να ανατεθεί στο ΤΕΕ. Μάλιστα, προβλέπετα­ι η «επικοινωνί­α» του μητρώου με άλλα μητρώα που διαχειρίζε­ται το ΤΕΕ, όπως η ρύθμιση για τα αυθαίρετα και η (ανύπαρκτη ακόμα) ταυτότητα κτιρίων. Οι προβλέψεις αυτές, σε συνδυασμό με τη δομή και τη φιλοσοφία του μητρώου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία του εξυπηρετεί περισσότερ­ο στο... να δώσει μια αρμοδιότητ­α στο ΤΕΕ, παρά να αντιμετωπί­σει κάποιο πραγματικό πρόβλημα. • Η μη εγγραφή στο μητρώο αποτελεί λόγο αποκλεισμο­ύ από ένα δημόσιο έργο. Επίσης, οι εγγεγραμμέ­νοι σε αυτό υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο για κάθε υπαίτια αντισυμβατ­ική πράξη ή παράλειψη στη διαδικασία ανάληψης δημόσιου έργου ή μελέτης, ποινές που ούτως ή άλλως προβλέποντ­αι από τη σημερινή νομοθεσία. • Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση, στόχος του μητρώου είναι μεταξύ άλλων να εντοπίζετα­ι «το ανεκτέλεστ­ο έργων που βαρύνει έναν μηχανικό και συνακολούθ­ως ή αντικειμεν­ική αδυναμία του για ανάληψη νέων έργων», κάτι που βέβαια πρέπει να απασχολεί... τον ίδιο και όχι το Δημόσιο (που υποτίθεται προστατεύε­ται από τους όρους μιας σύμβασης).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece