Kathimerini Greek

Κρίσιμη η μείωση των «κόκκινων» δανείων

-

διατήρησε τις προοπτικές (outlook) για τις εγχώριες τράπεζες ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Moody’s υπογραμμίζ­οντας ότι το οικονομικό περιβάλλον παραμένει απαιτητικό, ενώ τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια αποτελούν σοβαρότατη πρόκληση. Αναλυτικότ­ερα, όπως σημειώνει η Moody’s, η προοπτική αυτή αντανακλά τις προσδοκίες του για βελτίωση στην κερδοφορία αλλά και την ποιότητα των χαρτοφυλακ­ίων δανείων των τραπεζών για το διάστημα 2017-2018, οι οποίες εξισορροπο­ύνται από το πολύ υψηλό επίπεδο των προβληματι­κών δα- νείων τους. Το γενικότερο λειτουργικ­ό περιβάλλον θα παραμείνει δύσκολο σε πλήρη εξάρτηση από την ικανότητα της κυβέρνησης να αντλεί έγκαιρα χρηματοδότ­ηση από τους εταίρους της σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει περιορισμέ­νη, όπως και οι επενδύσεις, ενώ η ανεργία θα καταγράφετ­αι υψηλή. Η Moody’s εκτιμά πως ο ρυθμός οικονομική­ς ανάπτυξης θα διαμορφωθε­ί στο 1,5% το 2017 και θα ενισχυθεί στο 2% το 2018. Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζει ότι παραμένουν μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά εκτιμά ότι θα αρχίσει σταδιακά η αποκλιμάκω­σή τους από το επίπεδο του 45% που βρίσκονταν στο τέλος του 2016. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι ελληνικές θα αντιμετωπί­σουν σημαντική δυσκολία στην επίτευξη του στόχου μείωσης κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων έως το τέλος του 2019. Ο οίκος υπογραμμίζ­ει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνο­ντας ωστόσο την υψηλή συμμετοχή του αναβαλλόμε­νου φόρου, που υπονομεύει την ποιότητα των κεφαλαίων.

 ??  ?? Η Moody’s διατήρησε σταθερές τις προοπτικές (outlook) για τις εγχώριες τράπεζες. Ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομική­ς ανάπτυξης θα διαμορφωθε­ί στο 1,5% το 2017 και θα ενισχυθεί στο 2% το 2018.
Η Moody’s διατήρησε σταθερές τις προοπτικές (outlook) για τις εγχώριες τράπεζες. Ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομική­ς ανάπτυξης θα διαμορφωθε­ί στο 1,5% το 2017 και θα ενισχυθεί στο 2% το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece